Hlavní obsah

Do Kábulu přijel druhý muž Tálibánu, možný nový vůdce Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Abdul Ghaní Barádar na snímku z května 2019.

Reklama

Do Kábulu v sobotu přijel Abdul Ghaní Barádar, druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele Tálibánu. Barádar je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

Článek

„Bude v Kábulu, aby se tam setkal s představiteli džihádistů a s politickými činiteli za účelem vytvoření vlády se zapojením různých skupin,“ sdělil agentuře nejmenovaný představitel radikálního islamistického hnutí.

Mulla Abdul Ghaní Barádar se vrátil do Afghánistánu v úterý, dva dny poté, co se Tálibán po dvaceti letech v zemi opět chopil moci. Předtím byl v Kataru, kde řídil politický výbor Tálibánu a vedl tam za hnutí mírová jednání se Spojenými státy.

AFP připomněla, že Barádar při návratu do země přistál v Kandaháru, který leží na jihu Afghánistánu. Město bylo epicentrem moci Tálibánu za jeho vlády v letech 1996 až 2001.

Ve stejnojmenné provincii, jejímž je Kandahár správním střediskem, se hnutí na počátku 90. let minulého století také zrodilo. Založil ho právě Barádar společně s Muhammadem Umarem, který zemřel v roce 2013.

Reklama

Doporučované