Hlavní obsah

Do kadeřnictví s testem, očkováním nebo imunitou. Možný problém pro seniory

Foto: Shutterstock, smile23

Ke kadeřníkovi i s testem z práce. Podle vicepremiéra Havlíčka nejschůdnější kompromis, podle předsedy Asociace kadeřníků možný problém pro starší lidi.

Reklama

Otevření služeb péče o tělo, jako jsou kadeřnictví, masáže nebo pedikúry, od 3. května je jisté. Předseda kadeřnické asociace se obává, že ale podmínky nebudou rovné pro všechny.

Článek

V květnu se letos poprvé otevřou kadeřnictví, holičství a další služby péče o tělo. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. „Nutnou podmínkou pro zákazníky ale bude prokázat se negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo imunitou po prodělané nemoci,“ řekl vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO).

„Jsou to testy, které jsou proplácené od zdravotní pojišťovny,“ vysvětloval Havlíček. Pro antigenní nebo PCR test není přitom nutné navštěvovat pouze akreditované laboratoře, lze využít i testy udělané v zaměstnání.

Na dotaz Seznam Zpráv, jak mají postupovat například lidé, kteří mají k testům ztížený přístup, vicepremiér doplnil, že služby budou moci využívat i lidé, kteří jsou očkovaní nebo mají imunitu po prodělání covidu-19.

„A pokud se skutečně ještě někdo do těchto skupin nevejde a navíc bydlí někde v obci, odkud je to dál do testovacího centra, tak poté ano, v tuto chvíli by tuto službu nemohl využít,“ připustil Havlíček. Dodal, že jde podle něj o schůdný kompromis, protože druhou variantou bylo služby spojené s dotykem lidského těla neumožnit.

Nerovné podmínky hlavně pro starší lidi

Předseda Asociace kadeřníků České republiky Václav Pražák se přesto obává, že pro některé lidi, zejména seniory, může být prokázání se testem problém.

„Ve velkých městech, kde testovací místa jsou, to není problém. Ale jak nám psaly některé holičky z menších měst, tak si vůbec neumí představit, že by pánové kvůli tomu šli někam na testy. To bude asi problém,“ reagoval Václav Pražák na novou vládní podmínku.

Ze statistik očkování přitom vyplývá, že řada starších lidí zatím vakcínu nedostala. Ke středečnímu ránu mělo alespoň jednu dávku očkování 20,5 procenta lidí ve věku mezi 65–69 lety. Ve věku nad 80 let pak 70,8 procenta populace.

Podrobný přehled proočkovanosti populace podle věku:

Předseda Asociace kadeřníků zároveň dodal, že čeká na další epidemická opatření, která budou muset kadeřníci splnit a která vláda upřesní v pondělí. Karel Havlíček dopředu naznačil například nutný odstup mezi zákazníky alespoň 1,5 metru a používání respirátorů.

Jasný údaj, který je zatím zapadlý

Ivo Hlaváč, jenž o podmínkách rozvolňování vyjednává za Hospodářskou komoru, kde je předsedou sekce zdravotních a sociálních služeb, oceňuje, že se vláda rozhodla nastavit jeden jasný parametr pro otvírání – počet nově nakažených za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

„Zároveň je ale potřeba, aby aktuální incidence visela na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví, aby se na ni mohl opravdu každý podívat,“ upozorňuje Hlaváč . Zatím podle něj není na oficiálních stránkách pořádně viditelná.

Hospodářská komora naopak není spokojená s rychlostí otvírání gastronomických provozů. „Mohlo by se týkat alespoň zahrádek v minimálním provozu a především hotelů, které bezesporu umí splnit velmi tvrdá hygienická opatření. Protože podle zveřejněného plánu by na hotely přišlo až někdy na začátku června a ještě ve 25procentní kapacitě. Tady budeme chtít být ambicióznější,“ dodává Hlaváč.

Reklama

Doporučované