Hlavní obsah

Do kina s mačetou. Film o válce gangů vyvolal násilí napříč Británií

Foto: Paramount Pictures UK

Režisér filmu Blue Story a raper Andrew Onwubolu alias Rapman.

Reklama

Série rvaček na víkendovém promítání filmu Blue Story vyústila ve stažení snímku z kin dvou předních kinematografických řetězců působících v Británii. Zákaz filmu pojednávajícím o válce gangů posléze vyvolal silnou kritiku.

Článek

Nejnásilnější bylo promítání v kině Star City v Birminghamu, kde v sobotu policie zadržela šest lidí. Podle britských médií tam došlo ke rvačce poté, co do budovy vtrhla 100členná skupina převážně teenagerů, z nichž někteří měli nože a mačety.

Video zveřejněné Guardianem ukazuje rozrušený dav lidí a zasahující policisty. Sedm z nich podle BBC utrpělo lehká zranění v oblasti obličeje, k rozptýlení davu museli použít tasery. Nejmladší z šestice zadržených byla 13letá dívka, nejstarší 19letý mladík. Policisté na místě zabavili dvě mačety a nůž.

Na incident rychle reagovala společnost Vue, která film stáhla ze všech svých 91 poboček ve Velké Británii i Irsku. Birminghamské kino, kde musela zasahovat policie, patřilo právě do jejího řetězce. Následně film stáhla i společnost Showcase. V neděli tak film nepromítalo ani jedno z celkem 122 britských kin obou řetězců.

„Zákaz je rasistický"

Firma Showcase ale v pondělí v noci otočila. Její mluvčí prohlásil, že Showcase film znovu uvede, ovšem se zvýšenými bezpečnostními protokoly. Stažení filmu bylo podle mluvčího „dočasné" a konečné rozhodnutí firma změnila, když přehodnotila rizika a záležitost probrala s distributorem, kterým je studio Paramount Pictures.

Podle britských médií byl důvodem rozhodnutí zřejmě i silný tlak a kritika, kterou si řetězce za stažení snímků z kin vysloužily od fanoušků na sociálních sítích i od samotného režiséra filmu a zároveň rapera Andrewa Onwubolua. Lidé si stěžovali, že zákaz je „diskriminační a institucionálně rasistický".

Onwubolu, který je známý pod přezdívkou Rapman, ve vysílání televize Sky News řekl, že film „Blue Story je o lásce a ne o násilí", na sociálních sítích sdílel reakce fanoušků, kteří film chválili a napsal, že „to malá skupina lidí může zkazit všem". Kromě toho bránil snímek tím, že násilnosti provázelo i uvedení úspěšného filmu Joker.

„25 incidentů za 24 hodin"

Společnost Vue, která zatím na zákazu filmu trvá v oficiálním prohlášení uvedla, že od pátečního uvedení filmu Blue Story během následujících 24 hodin bylo nahlášeno celkem 25 „vážných incidentů, které muselo řešit vyšší vedení v 16 různých kinech".

Firma dodala, že takové problémy za tak krátkou dobu nezaznamenala u promítání žádného jiného filmu.

Čím film provokuje?

Film na kterém se podílela i BBC, je z pouličního prostředí Londýna a vypráví příběh dvou přátel, kteří se stanou členy znepřátelených gangů. BBC ho popisuje jako vynikající film, který „mocně zobrazuje marnost gangového násilí".

Téma filmu je v Británii ožehavé i kvůli tomu, že v zemi roste kriminalita a zejména pak útoky nožem, jejichž počet je letos vůbec nejvyšší od roku 2010, kdy se tato statistika začala vést.

Na vzestupu je ve Spojeném království i kriminalita mezi mladými, k níž často dochází právě na úrovni gangů. S násilím a gangy spojené umělecké produkty v zemi vyvolaly rozruch například i loni, když společnost YouTube na popud policie smazala desítky videoklipů britských raperů. Klipy byly podle policie příliš násilné.

Reklama

Doporučované