Hlavní obsah

Do mostu v Brazílii narazila loď, část se zřítila. Dvě auta spadla do řeky, popsali svědci

V Brazílii spadl most přes řeku Moju.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Řeku prohledávají potápěči, nehoda přerušila spojení do přístavu Belém, který patří k nejrušnějším v zemi.

Článek

Do jednoho z pilířů silničního mostu na řece Moju v brazilském státu Pará narazila v sobotu loď. Část vozovky – podle některých informací zhruba 200 metrů – se zřítila do vody.

Všech pět členů posádky lodi nehodu přežilo. Svědci neštěstí však uvedli, že z vozovky viděli spadnout do vody dva malé osobní automobily. Není však zatím známo, kolik lidí v nich bylo, a neví se ani, zda má nehoda další oběti.

Řeku prohledávají potápěči, pracuje se na vyzvednutí trosek stavby z vody. Policie vyšetřuje, zda plavidlo, které do mostu narazilo, bylo řádně registrováno.

Guvernér státu Pará Helder Barbalho vyhlásil kvůli nehodě výjimečný stav. „Naší prioritou je hledání obětí a podpora jejich rodin,“ řekl státním médiím.

Po pádu mostu zůstal odříznut od světa přístav Belém, který patří k nejrušnějším v zemi.

Most podle prvních informací nebyl v dobrém technickém stavu. Jak uvedla místní média, v lednu inspekce mostu objevila na pilířích korozi. Vláda se však nedomnívala, že by problém stavby byl natolik vážný, aby musela být uzavřena.

Stavba je součástí komplexu mostů přes labyrint řek u ústí povodí Amazonky a vede nad řekou Moju.

Vláda státu Pará odhaduje, že náklady na opravu mostu a nová bezpečnostní opatření dosáhnou asi 25 milionů dolarů (570 milionů Kč).

Rekonstrukce by měla trvat zhruba rok, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované