Hlavní obsah

Do práce jen s covid pasem, jinak mastná pokuta. Itálie se chystá na chaos

Foto: Profimedia.cz

Další protesty jsou plánovány na sobotu v Miláně a už v pátek se podle agentury ANSA očekávají protesty či problémy v dopravě.

Reklama

V Itálii ode dneška začne platit povinnost covidových pasů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru i soukromých firem. Úřady se kvůli tomu obávají, že obyvatelé vyrazí do ulic svých měst, očekává se také chaos v dopravě.

Článek

V Itálii jsou od pátku 15. října povinné covidové pasy na pracovišti, nová pravidla se týkají zaměstnanců veřejného sektoru a soukromých firem. Prokázat svou bezinfekčnost pomocí covidového certifikátu budou muset také tamní poslanci, rozhodlo vedení dolní komory italského parlamentu. Pokud certifikát nepředloží, nebude jim umožněn vstup do areálu sněmovny. Poslancům navíc hrozí vyloučení ze zasedání po dobu dvou až 15 dnů, čímž by přišli i o část platu.

Takzvaný zelený pas dostávají lidé, kteří mají alespoň dva týdny po první dávce očkování nebo mají negativní test na covid nejvýše dva dny starý nebo nemoc prodělali v předchozích šesti měsících.  V Itálii se jím musí lidé prokazovat například při vstupu do vnitřních prostor restaurací či kin a musí ho už mít například učitelé. Covidový certifikát je povinný také při nástupu na dálkové spoje.

Způsob kontroly potvrzení o bezinfekčnosti či o očkování proti covidu-19 si stanoví každá organizace či firma sama, může být namátková či při vstupu na pracoviště. Za nedodržení nové povinnosti hrozí pokuty zaměstnancům i zaměstnavatelům. Pokud zaměstnanci nebudou mít covidový pas, pošle je zaměstnavatel na neplacenou dovolenou a hrozí jim rovněž pokuta, stejně jako zaměstnavatelům. Lidé, kteří vyrazí bez zeleného pasu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1500 eur (15 200 až 38 000 korun).

Zavedení povinných koronavirových certifikátů se ale mnohým Italům nelíbí. Například zaměstnanci v Terstu a dalších italských přístavech hrozí stávkou, pokud vláda povinnost covid pasů neodloží. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Předpokládá se, že odvětví dopravy bude čelit potenciálnímu nedostatku pracovníků. „Podle odhadů z 400 tisíc řidičů 30 procent nemá zelený pas,“ uvedl ve čtvrtek Ivano Russo, generální ředitel společnosti Confetra, federace dopravy a logistiky.

Dodal také, že řada zahraničních pracovníků, kteří v Itálii pracují, byla očkována Sputnikem nebo jinými vakcínami, které nebyly schváleny evropskými nebo italskými lékovými agenturami. Problém s covidovým certifikátem mohou mít také lidé pracující v odvětví zemědělství. Většina z nich pochází z východní Evropy a nechala se naočkovat neschválenou ruskou vakcínou, připomíná britský list Guardian.

Oznámení povinnosti covidových pasů i pro pracoviště vyvolalo v Itálii rozsáhlé protesty. V sobotu tisíce lidí vyšly do ulic v Římě, Miláně a dalších větších městech. Největší pozornost ale vyvolal protest v hlavním městě, kde policie musela použít vodní děla a slzný plyn a část demonstrantů napadla sídlo největší italské odborové centrály CGIL. Podle tisku se jednalo mimo jiné o členy a příznivce neofašistické organizace Forza Nuova (Nová síla).

Dokud nebudou covidové pasy definitivně zrušeny, lidová revoluce se nezastaví - ať už s námi, nebo bez nás.
organizace Forza Nuova

Více než 80 procent populace starší 12 let dostalo v Itálii dvě dávky vakcíny. Zhruba 2,5 milionu pracovníků ale zatím není očkováno. Podle listu The Guardian mezi těmi, kdo očkování proti koronaviru odmítají, jsou zejména lidé starší 50 let. Celkově v zemi, která má asi 59,5 milionu obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo 4,7 milionu lidí, z nichž 131 421 nákaze podlehlo. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Reklama

Související témata:

Doporučované