Hlavní obsah

Do Škodovky se vrátili dělníci z Polska. Ohlídají je polští policisté

Foto: Škoda Auto

Do Mladé Boleslavi se 1. září na dva měsíce vrátí polští policisté. Ve spolupráci s městskou policií budou dva policisté z Polska působit především preventivně na polské zaměstnance automobilky Škoda Auto.

Reklama

V Mladé Boleslavi začnou sloužit polští policisté. Ve spolupráci s městskou policií budou dva policisté z Polska působit především preventivně na polské zaměstnance automobilky Škoda Auto.

Článek

Nastoupí prvního září a ve městě by měli zůstat nejméně dva měsíce. Jejich příchod souvisí s postpandemickým rozjezdem automobilky Škoda Auto, do níž se po uvolnění pracovního trhu vrátili pracovníci z Polska. „Polští policisté pomohou opět střežit Mladoboleslavsko. A garantuji vám, že je tentokrát v ulicích uvidíte, což se loni příliš nedařilo,“ uvedl mladoboleslavský místostarosta Robin Povšík.

Naráží tím na svou nespokojenost s loňskou zahraniční policejní misí. Zatímco v prvním roce projektu, tedy v roce 2018, byli podle něj policisté z Polska vidět v ulicích často, loni tomu bylo velmi zřídka. Letos se podle Povšíka vše změní. „Státní i městská policie garantuje, že letos budou tito lidé opravdu vidět a budou vysíláni do míst, kde je s cizinci nejvíce problémů. Osobně na to dohlédnu,“ dodal. Ubytování poskytne policistům město.

„Pro letošní rok nebylo s přítomností polských policistů počítáno z důvodů pandemie covidu-19. Nakonec se díky osobní intervenci ministra vnitra Jana Hamáčka podařilo přesvědčit ministra vnitra Polska k vyslání dvou strážců zákona na Mladoboleslavsko,“ podotkl Povšík.

V roce 2018 i loni působili v Mladé Boleslavi kromě polských policistů policisté ze Slovenska. S pracovníky ze Slovenska ale nebyly podle magistrátu žádné závažnější problémy. Největší počet přestupků a trestných činů páchají v Mladé Boleslavi podle magistrátu občané Polska.

Bezpečnost v Mladé Boleslavi se už mírně zlepšuje. Loni meziročně klesl počet přestupků, městská policie jich zaznamenala 83 244, o 665 méně než v roce 2018. „Situace se zlepšila především posílením hlídek strážníků,“ řekl primátor Raduan Nwelati (ODS).

Většinu přestupků podle primátora páchají cizinci, kterých je ve městě asi 15 000. „Například když se nějaká skupinka chová hlučně, tak to obvykle dělají cizinci,“ řekl Nwelati.

Město loni zdvojnásobilo počet hlídek strážníků, pomohla mu spolupráce s bezpečnostní agenturou poskytující své zaměstnance, kteří ve městě působí jako asistenti bezpečného města. Podle Nwelatiho tak po městě chodí hlídky ve složení jeden strážník a jeden pracovník bezpečnostní agentury.

Reklama

Doporučované