Hlavní obsah

Do Tater snad brzy bez karantény. Slovensko představilo nový semafor

Foto: Profimedia.cz

Německý očkovací průkaz (ilustrační foto)

Reklama

Slovensko patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Přestože už sezona pomalu začíná, kvůli nutné karanténě je dovolená na Slovensku zatím problémová. To by se ale mělo brzy změnit.

Článek

Na Slovensku se chystají na letní nápor českých turistů. Aktuálně jich je tam zatím velmi málo. Kromě situace okolo pandemie je výrazným faktorem i počasí, které odradilo Čechy od cesty k východním sousedům.

Co se týče letní sezony, mají ale hoteliéři pozitivní vyhlídky. „Věříme, že když se zlepší počasí, tak Češi přijedou. Lidé se totiž hodně rozhodují podle počasí a to je teď nepříliš příznivé,“ říká hoteliérka ze Starého Smokovce.

Problém s nedostatkem turistů má vyřešit také nový cestovatelský semafor, který Česko zařadil do zelené bezpečné zóny, obdobně jako většinu Evropy.

Dokud ale vláda nový semafor neschválí, pro příchozí platí přísné podmínky. Češi, kteří se teď vydají třeba do Vysokých Tater, musí strpět hodně: „Při příjezdu na Slovensko z České republiky platí povinnost zaregistrovat se na stránkách https://korona.gov.sk/ehranica/, zůstat v domácí izolaci a nejdříve 8. den se nechat otestovat. Izolace končí obdržením negativního výsledku PCR testu, nebo 14. dnem při bezpříznakovém průběhu,“ píše české velvyslanectví v Bratislavě na svých stránkách.

V lepším postavení jsou ti, kdo mají za sebou kombinaci jedné dávky vakcíny a prodělání covidu-19. Ti na Slovensko mohou bez omezení. Nebo jako důkaz o neinfekčnosti slouží i očkování první dávkou takzvané vektorové vakcíny. V Česku jde o přípravek od společnosti Johnson & Johnson, který je stejně jen jednodávkový, nebo přípravek od společnosti AstraZeneca, který ale tvoří jen 10 procent podaných dávek v Česku.

Zelené Česko

Nový semafor, který sestavilo konzilium slovenských odborníků, ale situaci mění. Země EU, nebo ku příkladu i Izrael, jsou v zelené barvě. To bude ve zkratce znamenat bezproblémové cestování na Slovensko ze zmíněných zemí, pokud budou lidé naočkovaní, nebo překonali covid v posledních 180 dnech.

Kdo ale přijede z Česka nenaočkovaný a nebude mít za sebou ani covid, lze se karanténě vyhnout antigenním nebo PCR testem ihned po příchodu na Slovensku. Platit by tyhle změny měly od 27. května, pokud je schválí slovenská vláda.

Informoval o tom státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Martin Klus (SaS) na svém Facebooku.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví také v uplynulém týdnu udělalo první krok k volnějšímu cestování Slováků – oznámilo dvojjazyčné očkovací certifikáty. Kdy se ale připojí k dohodě zemí ve středoevropském prostoru o cestování na mezinárodní očkovací průkaz, není jasné. „Uvedené je aktuálně předmětem jednání,“ odepsala Seznam Zprávám mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Covid pas

V uplynulých hodinách ministři Evropské unie schválili definitivní podobu a způsob provozu zeleného digitálního certifikátu, známějšího jako covid pas. Jeho úlohou bude zajišťovat volnější cestování pro očkované, testované nebo pro lidi s imunitou po celé Evropě.

Celoevropsky do platnosti vstoupí od 1. července a fungovat bude na QR kód, který se v těchto dnech testuje i v České republice. Ten si buď člověk vytiskne na papír, nebo nahraje do aplikaci v telefonu. Českou aplikaci vyvíjí Národní agentura pro komunikační a informační technologie a dostupná má být od poloviny června.

Covid pas by měl platit v celé Evropě, pokud bychom tedy měli naplánovanou dovolenou od 1. července, stačí si dopředu nechat udělat PCR nebo antigenní test, výsledek testu nahrát do aplikace, zaregistrovat se na pobyt na Slovensku v aplikaci E-Hranica, ukázat na hranicích nebo v hotelu a po návratu to samé.

Kdo do 1. července dostane alespoň první dávku vakcíny, nebo bude ještě v ochranné lhůtě 180 dnů od prodělání covidu, stačí se ujistit, že covid pas o všem ví, a může bez omezení cestovat po EU.

Češi na Slovensku chybí

I když se o Češích v Tatrách říkají někdy až hodně černé vtipy, faktem je, že jsou jedněmi z nejfrekventovanějších návštěvníků tamějších velehor a suverénně nejvíc turistů na celém Slovensku je z Česka. A když meziročně počet českých turistů padne o téměř šedesát procent, rozdíl je citelně poznat.

Slovenské ministerstvo dopravy, které má na starosti turismus, zatím představilo výsledky turistické sezóny jenom z prvního půlroku, ale i tak je vidět dramatický propad. Počet českých návštěvníků klesl z 323 tisíc na téměř 138 tisíc a počet přenocování českých turistů klesl z 833 tisíc na 343 tisíc.

Naštěstí za Čechy v Tatrách zaskočili Slováci. Hoteliérka ze Starého Smokovce říká, že měli štěstí a nepocítili až tak výpadek českých turistů, protože na výlety chodili víc slovenští turisti.

To však není na číslech od ministerstva úplně vidět. Oproti roku 2019, kdy se počet noclehů slovenských turistů za první půlrok zastavil na čísle 4,9 milionu, v roce 2020 to bylo jenom 2,7 milionu. Není v tom ale započtená letní sezóna, která může s těmito čísly zamávat.

Reklama

Doporučované