Hlavní obsah
Online

Přes sto tisíc lidí protestovalo v Minsku. Lukašenko přiletěl se zbraní v ruce

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Bělorusku neutichají.

Reklama

aktualizováno •

Protesty v Minsku sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Dav více než 100 tisíc protestujících se v neděli sešel v běloruském Minsku. Podle některých pozorovatelů bylo na místě až 250 tisíc lidí. Dav s bílo-červenými vlajkami, které se staly barvami protestu, zaplnil náměstí Nezávislosti a přilehlé ulice. Poté část protestujících zamířila k prezidentskému paláci, který střeží armáda.

- Úřady vyzývaly protestující k ukončení demonstrace. V opačném případě hrozily použitím síly. Dav skandoval hesla jako „Odejdi!“, „Svoboda!“ či „Lukašenka do antona“.

- Prezident Lukašenko přiletěl do prezidentského sídla vrtulníkem. Na zveřejněném videu je vidět, že v ruce třímá samopal.

  • Fotky: Lukašenka do antonu! Desetitisíce Bělorusů vyšly do ulic

    Více než 100 000 demonstrantů se v neděli v centru Minska domáhalo odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka.

    Exkluzivní záběry pro Seznam zprávy z nedělní demonstrace v Minsku si můžete prohlédnout zde:

  • Lukašenko vyšel z paláce, aby poděkoval svým „ochráncům“

    Běloruský prezident vyšel z prezidentského paláce, aby poděkoval vojákům, kteří ho chránili. Na videu je vidět s neprůstřelnou vestou.

  • V Praze lidé vytvořili živý řetěz na podporu protestů v Bělorusku

    Asi dvě stovky lidí dnes večer na pražském Karlově mostě vytvořily symbolický lidský řetěz, pomocí kterého chtěli vyjádřit podporu lidských práv a svobodných voleb v Bělorusku. Podobné akce se dnes podle organizátorů konaly také v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, Gruzii, Moldávii a dalších zemích.

  • Změna ústavy by mohla krizi vyřešit, věří Moskva

    Moskva považuje reformu běloruské ústavy za řešení politické krize země. Ruské tiskové agentury v neděli takto citovaly ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ministr měl také uvést, že Moskva se domnívá, že situace se v Bělorusku nyní stabilizuje.

  • Lukašenko se zbraní

    Dav protestujících se vydal k prezidentskému paláci, který střeží armáda. Běloruský prezident dorazil do paláce vrtulníkem. Na videu kolujícím po sociálních sítích je vidět, že při vystupování v ruce drží zbraň. Podle několika zahraničních novinářů míří do centra Minsku armáda, aby oblast uzavřela.

  • Úřady hrozí násilím

    Podle Jonaha Fishera, reportéra zpravodajské stanice BBC, upozornila policie protestující, že je jejich demonstrace nelegální. Úřady varovaly, že mohou použít násilí.

  • Lidé skandují „Svoboda!“

    Dav s bílo-červenými vlajkami, které se staly barvami protestu, zaplnil náměstí Nezávislosti a přilehlé ulice a sborově vykřikuje hesla jako „Svoboda!“, vylíčil reportér agentury AFP a dodal, že více než 100 000 demonstrantů se v centru hlavního města sešlo již druhou neděli za sebou. „Lukašenko chce, abychom se rozešli a žili jako dřív. Ale už nikdy to nebude jako dřív,“ řekl osmadvacetiletý Nikita. Lukašenko, který se drží 26 let u moci, se ještě nikdy nestřetl s tak početným a vytrvalým odporem, dodala AFP.

  • Desetitisíce lidí

    Podle některých pozorovatelů je na místě až 250 tisíc lidí.

Reklama

Hlavní zprávy