Hlavní obsah

Do uprchlického tábora u Mosulu dovezli jídlo z restaurace. 750 lidí se otrávilo, dva zemřeli

V uprchlickém táboře zemřeli dva lidé na otravu jídlem, další stovky jsou v kritickém stavu (video: AP). Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Irácká ministryně zdravotnictví potvrdila, že v noci na úterý se v uprchlickém táboře nedaleko Mosulu přiotrávilo 750 lidí jídlem. Dva z nich zemřeli.

Článek

O kritické situaci informoval server iráckých Kurdů Rudaw s odvoláním na vedoucího tábora. Zprávy později potvrdila i irácká ministryně zdravotnictví Adíla Hamúdová. Podle jejího oznámení měla zemřít žena a jedno dítě, 300 lidí zůstává v kritickém stavu.

Večeři do tábora přivezli z restaurace

Jídlo do tábora přivezli z restaurace ve městě Irbíl, jejíž majitel byl podle serveru Rudaw zatčen. Mezi přiotrávenými jsou především staří lidé a děti. Stěžovali si na žaludeční potíže a zvraceli. Převezeni byli do tří okolních nemocnic, podle kurdského serveru zemřelo jedno dítě.

Charitativní katarská organizace do tábora v pondělí večer dodala fazole, rýži, kuře a jogurtový nápoj pro dva tisíce lidí. Tou dobou, po západu slunce, mohou lidé opět jíst. Muslimové totiž v těchto dnech mají postní měsíc ramadán, během něhož za dne mimo jiné nepijí, nejedí a nekouří.

Jídlo se mělo připravit uvnitř tábora

Guvernér provincie Irbíl uvedl, že dovezením jídla do tábora byla porušena pravidla, neboť jídlo se má připravovat uvnitř areálu. Vedoucí tábora se hájil tím, že to dodavatelům zakázali, ale posléze regule změnili, protože byli „pod velkým tlakem".

Tábor zřídil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pro běžence z města Mosul, které se od loňského podzimu snaží dobýt vládní jednotky zpět z rukou teroristické organizace Islámský stát. Východní část města se jim podařilo dobýt letos v lednu, od února se snaží dobýt západní část města. Minulý měsíc vládní síly oznámily, že mají pod kontrolou přes devadesát procent území západního Mosulu. Od počátku ofenzivy z Mosulu prchlo přes 730 tisíc civilistů.

Video: Záběry přímo z fronty ukazují, jak irácká armáda dobývá zbytky západního Mosulu.

Reklama

Související témata:

Doporučované