Hlavní obsah

Irácké síly vedou finální bitvu proti islamistům o západní Mosul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z Mosulu - bez komentáře.

 

Reklama

Po čtyřech měsících by se i západní část Mosulu mohla vymanit ze spárů takzvaného Islámského státu. Bitvu o město vede irácká armáda spolu s podporou koalice vedené USA.

Článek

Čtyřměsíční bitva o západní část města by měla být u konce. Irácká armáda hlásí, že získala již 90 procent oblasti. Podle zmocněnce USA pro boj s Islámským státem Bretta McGurka jsou boje v konečném stadiu. Islamisté jsou v Mosulu obklíčeni a nachází se na západním břehu řeky Tigris.

Ve městě zůstává podle informací americké armády asi 250 tisíc civilistů. Podle agentury Reuters shazovala letadla na dobývanou část města letáky, v nichž vojska lidi nabádala, aby se nepřesouvali v žádných vozech. Armáda prý bude útočit až do osvobození na každé pohybující se vozidlo.

Působnost Islámského státu se v posledních třech letech výrazně zmenšuje. V Iráku drží přibližně sedm procent území. V lednu přišel o východní část Mosulu - druhého největšího iráckého města.

Video: Koaliční síly spolu s iráckou armádou zabavily islamistům auta pro sebevražedné útoky.

Koaliční síly s iráckou armádou zabavily osm aut Islámského státu.Video: Jakub Říha

Reklama

Související témata:

Doporučované