Hlavní obsah

Do USA přijel severokorejský vyjednavač, dohodnout má okolnosti druhého summitu Kima s Trumpem

Do Washingtonu přicestoval vyjednavač KLDR Kim Jong-čchol.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Média spekulují o tom, že by se druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una mohl konat na jaře ve Vietnamu.

Článek

Do Washingtonu přicestoval vysoce postavený severokorejský vyjednavač Kim Jong-čchol. Jednat tam má o případném druhém setkání prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Bývalý šéf severokorejské tajné služby ve čtvrtek přicestoval do Pekingu a po několikahodinových konzultacích odletěl dále do Washingtonu, uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap.

V pátek se Kim Jong-čchol zřejmě setká s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem, s nímž už dříve jednal o severokorejském jaderném programu. Vyloučeno ale není ani krátké přijetí u prezidenta Trumpa, kterému severokorejský diplomat veze dopis od Kim Čong-una. Obsahem jednání má být připravovaný druhý summit Kima s Trumpem, především datum a místo jeho konání.

Zastávka Kim Jong-čchola v Číně ukazuje na to, že Severokorejci před jednáním s USA nejprve konzultují v Pekingu. Čína je hlavním diplomatickým spojencem KLDR. Podporu čínského vedení pro plánovaný druhý summit s Trumpem již v Pekingu počátkem ledna vyjednal sám severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Druhá vrcholná schůzka Trumpa s Kimem by se mohla konat na jaře ve Vietnamu, píše list The Washington Post s odkazem na své diplomatické zdroje. Na historickém summitu loni v červnu vyjádřil Kim Čong-un připravenost k denuklearizaci KLDR, žádná konkrétní opatření ani kroky ale dohodnuty nebyly.

Severní Korea zůstává izolovaná a má zájem o uvolnění mezinárodních sankcí, které od USA žádá výměnou za odstranění jaderného arzenálu. Podle agentury DPA chce ale prezident Trump vytrvat ve své politice maximálního tlaku na Severní Koreu. Ta se podle Washingtonu musí nejprve zcela vzdát jaderných zbraní a umožnit kontrolu mezinárodním inspektorům, než budou moci být zrušeny sankce.

Reklama

Doporučované