Hlavní obsah

S jadernými zbraněmi jsme v bezpečí. Kim chce přesvědčit Trumpa o severokorejských obavách

Severokorejského vůdce čeká v budoucnu již druhé setkání s americkým prezidentem.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Severokorejský diktátor Kim Čong-un doufá, že chystaný summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem přinese výsledky, které by ocenilo mezinárodní společenství. Podle agentury Nová Čína to Kim oznámil během jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Článek

KLDR podle Kima zejména potřebuje, aby USA braly vážně obavy Koreje ohledně jaderného odzbrojení, k čemuž se Trump snaží Kima zatím neúspěšně přesvědčit. Kim Čong-un zřejmě ladil detaily nadcházejícího setkání s čínským prezidentem, kterého navštívil začátkem týdne.

Severní Korea vnímá jaderné zbraně jako pojistku před možným útokem Spojených států či Jižní Koreje. Přestože se napětí ve vztazích mezi USA a KLDR v loňském roce zmírnilo, Korea se doposud neodhodlala výrazněji pokročit v odzbrojování. Nedodala doposud ani podrobnosti o zásobě jaderných zbraní, k jejíž kompletní likvidaci se Trump snaží Kima zatím neúspěšně přesvědčit.

Kromě již druhého plánovaného setkání představitelů USA a KLDR by se Kim Čong-un měl sejít i s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ten podle agentury AFP uvedl, že Kimova návštěva Číny naznačuje blízké uspořádání vrcholné schůzky s Trumpem, na spadnutí je podle něj i další jednání představitelů obou Korejí. Mun rovněž zdůraznil, že bude tlačit na omezení sankcí vůči KLDR, aby bylo možné obnovit provoz společného průmyslového komplexu Kesong.

Vůdci USA a KLDR se poprvé sešli na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Na setkání se tehdy zavázali k úsilí o denuklearizaci, míru na Korejském poloostrově a k vytvoření nových vztahů mezi oběma státy. Ujednání však neobsahovalo příliš konkrétní závazky a rozhovory od té doby nijak nepokročily.

Reklama

Doporučované