Hlavní obsah

Dobové záběry: Před 50 lety zaznělo: „Houstone, máme problém“

Dobové záběry: Apollo 13 odstartovalo z Mysu Canaveral 11. dubna 1970. Posádku tvořili velitel Jim Lovell a piloti John Swigert a Fred Haise.Video: AP

 

Reklama

Let Apolla 13 sice nepřistál na povrchu Měsíce v oblasti Fra Mauro, stal se ovšem nejúspěšnějším neúspěchem v dějinách kosmonautiky.

Článek

Apollo 13, sedmý pilotovaný let programu, který měl dostat Američany na povrch Měsíce, odstartoval z Mysu Canaveral 11. dubna 1970. Posádku tvořili velitel Jim Lovell a piloti John Swigert a Fred Haise.

Zpočátku vše probíhalo víceméně hladce. Ale večer 13. dubna, po 55 hodinách a 52 minutách ve vesmíru, došlo k výbuchu na velitelském modulu a v řídicím středisku uslyšeli legendární větu: „Houstone, máme problém.“

Důvodem byla exploze kyslíkové nádrže a následný únik kyslíku. Okamžitě tak začala záchranná mise, jejímž jediným cílem bylo dostat astronauty bezpečně zpátky na Zemi. V jednu chvíli je ohrožoval vysoký obsah oxidu uhličitého na palubě, pak odchýlení od dráhy sestupu, nakonec se NASA obávala, že výbuchem mohl být poškozen tepelný štít návratového modulu a posádka zahyne při průchodu atmosférou.

Nakonec, díky obrovskému nasazení lidí v řídicím středisku i samotných astronautů, se návrat zdařil. Apollo 13 přistálo 17. dubna 1970 v Tichém oceánu. Astronauti pak byli na lodi Iwo Jima přepraveni zpět do vlasti, kde je přivítali jako národní hrdiny. Přestože Apollo 13 nesplnilo misi, stal se jeho let legendou. Nejúspěšnějším neúspěchem v dějinách kosmonautiky.

O dnes již legendární záchranné misi natočil režisér Ron Howard stejnojmenný film, kde hlavní roli kapitána Jima Lowella ztvárnil Tom Hanks. My vám v úvodním videu nabízíme autentické dobové záběry.

Reklama

Doporučované