Hlavní obsah

„Dobrá komedie je o vážných věcech.“ Jméno Menzel zní světovými médii

Foto: ČTK

Jiří Menzel při předávání Oscarů v roce 1968 s americkým hercem Dannym Kayem.

Reklama

„Oscarový režisér Jiří Menzel zemřel“, „Vlivný režisér Ostře sledovaných vlaků“, „Byl součástí nové vlny, jako Forman nebo Chytilová“, „Dlouholetý spolupracovník Bohumila Hrabala“. Svět oslavuje život režiséra Jiřího Menzela.

Článek

Jiří Menzel zemřel v sobotu večer po vážné nemoci. Bylo mu 82 let a za sebou nechal jedny z nejcennějších filmových pokladů české a československé kinematografie.

Do kulturních rubrik se Menzel dostal v The New York Times, The Guardian, Variety, Süddeutsche Zeitung nebo TV5Monde. Ve všech světových jazycích, na všech možných kontinentech Menzelovo jméno znají. Co z jeho tvorby a života nejvíce vyzdvihují?

Motýlek nakřivo a zákaz

„V roce 1968 vyhrál Oscara za nejlepší cizojazyčný film, s dramatem z druhé světové války Ostře sledované vlaky,“ píší na britské BBC. A samozřejmě nejen tam. Teprve devětadvacetiletý Menzel si v historickém roce 1968 v Los Angeles převzal zlatou sošku, nejvyšší ocenění, které filmař může dostat. „Dostal Oscara za film z roku 1967, svůj první celovečerní film,“ připomínají v TV5Monde.

„Jsem rád, že se Američanům líbí český film, děkuji,“ řekl Menzel lámanou angličtinou před americkým publikem s typickými výraznými černými brýlemi a motýlkem trochu nakřivo. Oscara mu předal herec Danny Kaye a cestou na pódium hrála jazzová verze české, respektive československé hymny.

„Film zakázali a vrátil se na filmová plátna až po roce 1989,“ píše The Guardian. „Do Československa přijely sovětské tanky a veškerá moje sláva byla pryč. Byl jsem první český režisér, který musel přestat pracovat, mohl jsem se vrátit až v roce 1974,“ řekl Menzel v rozhovoru pro agenturu AP v roce 2007. „Menzel tvořil na vrcholu pražského jara a až do sametové revoluce v roce 1989 byl v kinosálech jen málo,“ podtrhují totalitní útlak také francouzská média.

Nebyla to jediná zkušenost s americkými Oscary, to připomínají i zahraniční média. „Byl také nominován v roce 1986 za černou komedii Vesničko má středisková,“ píší ve Variety: „Menzel byl známý svým ironickým pohledem na život, satirou autorit a popsáním klasického českého charakteru,“ dodávají v magazínu.

„Hrabal byl pro Menzela múzou.“ (AFP)

Forman, Chytilová, Menzel...

„Vůdčí role české nové vlny,“ píší Variety. Připomínají, že Jiří Menzel patřil do exkluzivní a umělecky mimořádné skupiny režisérů a filmařů, kteří v šedesátých letech točili světově uznávaná díla. Tvořil „po boku pravidla bourajících režisérů jako Miloš Forman nebo Věra Chytilová,“ připomínají ve Variety další velká jména české režie.

„Jako Forman a Chytilová studoval Menzel na FAMU, kde ho učil velký filmař Otakar Vávra,“ doplňují francouzská média jméno, od kterého se tzv. nová filmová vlna učila a inspirovala. „Od něj jsem se všechno naučil a je toho mnoho,“ citují Menzelův rozhovor z roku 2011 na TV5Monde.

Hrabal

„Měl jsem víc štěstí než rozumu,“ řekl Menzel podle BBC v roce 2006 o oscarovém vítězství. „Daleko více než cen a medailí jsem si vážil životního přátelství s Hrabalem,“ dodává v rozhovoru z roku 2006 český režisér. Právě jméno Bohumila Hrabala zní rovněž v každé zahraniční vzpomínce na Jiřího Menzela. Francouzská agentura AFP Hrabala dokonce označuje za „Menzelovu múzu“.

V roce 2006 natočil Menzel poslední film podle Hrabalovy knižní předlohy Obsluhoval jsem anglického krále: „Dobrá komedie má být o vážných věcech,“ cituje The Guardian Menzela: „Když mluvíte o vážných věcech příliš vážně, je to směšné.“

Reklama

Související témata:
Ostře sledované vlaky

Doporučované