Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro kolonizaci Měsíce, vědci přišli s novým objevem

Vulkanické usazeniny ale obsahují pouze malé množství vody (AP/Reuters/Ruptly).Video: Josef Mačí

 

Reklama

Voda se na Měsíci nachází ve vyvržených sopečných horninách na povrchu. Astronauti by se ji mohli pokusit těžit, což by mohl být krok směrem k vybudování stálé základny.

Článek

Uvnitř Měsíce by se mohla nacházet voda. Tvrdí to vědci z Brownovy univerzity, kteří zkoumali satelitní snímky jediné zemské oběžnice. Našli na nich stopy vody, jež by se měla nacházet v popelu a horninách vyvržených na povrch Měsíce sopkami.

„Skutečnost, že téměř všechny (vulkanické horniny) obsahují vodu, naznačuje, že nitro Měsíce je mokré,” uvedl vedoucí výzkumného týmu Ralph Miliken.

Vulkanické usazeniny obsahují ale jen malé množství vody - možná několik stovek částí na milion. Přesto nabízí zajímavou příležitost při dobývání vesmíru.

Některá pole sopečného popela totiž mají tisíce kilometrů čtverečních a jdou až do hloubky několika kilometrů. Budoucí astronauti by se tak mohli pokusit vodu těžit, což by byl důležitý krok pro delší pobyt lidí na Měsíci nebo Marsu i pro případné vybudování stálé základny. Jestli se ale taková operace vyplatí, to musí zjistit až další výzkumy.

Vědci se také zabývali problémem, jak se voda na Měsíc dostala. Podle přijímané teorie jediná přírodní družice naší planety vznikla, když do Země narazil meteorit velikosti planetky. A právě při tomto nárazu se mohla voda dostat do nitra Měsíce ještě předtím, než se zcela zformoval.

Reklama

Doporučované