Hlavní obsah

Dodávky zboží z Číny se zpožďují. Také roste cena za přepravu

Foto: Profimedia.cz

Čína.

Reklama

Výpadky v zásobování kvůli bezpečnostním opatřením proti koronaviru obchodníky po celém světě významně postihnou – možná už v druhém čtvrtletí roku. Čína zatím nestíhá.

Článek

Obchodníci po celém světě se připravují na výpadky zboží vyrobeného v Číně. Jedním z nejdůležitějších důvodů jeho nedostatku je fakt, že Čína jednoduše nestíhá a dohání svou zpožděnou výrobu. Se situací obeznámený zdroj Seznam Zprávám také sdělil, že země omezuje lety nad svým vzdušným prostorem, důvod však zatím není známý.

„U takzvaných cargo letů, kdy operují pouze nákladní letadla, se situace ještě komplikuje, a to kvůli opatřením na letištích v Evropě, která velmi omezují provoz,“ vysvětluje další důvody pro Seznam Zprávy David Knobloch ze společnosti Geis Global Logistics.

Jak dodal, stává se, že i když má jejich společnost již zaknihován let na určité lince, cenové podmínky se do doby fyzického naložení zásilky do letadla několikrát změní. „V současnosti se nákup leteckého zboží v importním směru z Číny pohybuje od pěti do devíti dolarů za kilo zboží, což je obrovský nárůst z původních zhruba dvou dolarů. Situace je nadále nepřehledná a nedá se s jistotou spoléhat na dodržování podmínek,“ upozorňuje.

Velké firmy objednávají zboží s předstihem a v uplynulých měsících zvyšovaly skladové zásoby, aby se na toto období pojistily. Podle společnosti Shoptet přesto problém s dodávkami už nyní zaznamenalo 40 procent českých internetových obchodů. Nejvíce jsou postiženy e-shopy prodávající zboží přímo z Číny, uvedl Shoptet v tiskové zprávě.

Zdraží elektronika

„Již od prosince se znepokojením pečlivě sledujeme situaci ohledně šíření nového typu koronaviru. V tomto kontextu jsme významně navýšili skladové zásoby tak, abychom byli schopni přečkat případné výpadky v zásobování, ke kterému zcela jistě dojde v průběhu druhého až třetího kvartálu,“ uvedl obchodní ředitel e-shopu Alza.cz Petr Bena. Dodání zboží z Číny nyní podle něj trvá zhruba tři měsíce.

Ze skladových zásob zatím prodává většina obchodů, musí se ale připravit na důsledky pozastavené výroby. Přestože čínské továrny již svůj provoz začínají obnovovat, nové zásoby lze podle distributora elektroniky eD system očekávat až v řádu několika týdnů nebo měsíců. Vybrané zboží by proto mohlo během této doby zdražit až o nižší desítky procent.

Průběžné dodávky spotřební elektroniky z Číny na evropský, a tedy i na český trh v posledních týdnech kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru výrazně zpomalují.

„V optimistickém scénáři odhadujeme, že omezený dovoz z Číny bude český trh s elektronikou výrazněji ovlivňovat zhruba dva až tři týdny. V nejhorším případě se ale může jednat i o jeden či dva měsíce. Záleží také na velikosti skladových zásob jednotlivých prodejců,“ uvádí Jan Novák, ředitel nákupu společnosti eD system.

Čína nedodává

Nejsou to ale jen obchody, které zpomalené „cargo lety“ omezují. Problémy způsobují napříč průmyslem, nejčastěji zmiňované roušky a respirátory nevyjímaje.

„V současné době evidujeme enormní zájem o přepravu ústenek a respirátorů. Toto zboží se stalo kvůli poptávce natolik rizikovým, že dochází k podvodům ze strany ‚neprověřených‘ odesílatelů a dokonce ke krádežím na cestě na překladištích. Kvůli vývoji a zavádění ‚nouzového stavu‘ členskými státy EU jsou státy oprávněné zásilky zabavit na tranzitujících letištích jednotlivých zemí,“ řekl David Knobloch ze společnosti Geis Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:

Doporučované