Hlavní obsah

Zdraží spotřební elektronika. Čína dodává málo a prodejci už berou ze zásob

Foto: Jaroslav Brousil

V Česku by během příštích několika týdnů mohla prudce narůst cena za spotřební elektroniku.

Reklama

Omezené zásobování obchodů spotřební elektronikou z Číny na český trh teprve dolehne. Většina obchodů zatím prodává ze skladových zásob, musí se ale připravit na důsledky pozastavené výroby způsobené šířením koronaviru. Přestože čínské továrny svou činnost již začínají obnovovat, nové zásoby lze podle distributora elektroniky eD system očekávat až v řádu několika týdnů nebo měsíců. Vybrané zboží by proto mohlo během této doby zdražit až o nižší desítky procent.

Článek

Průběžné dodávky spotřební elektroniky z Číny na evropský, a tedy i na český trh v posledních týdnech kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru výrazně zpomalují.

Většina českých prodejců spoléhá na své skladové zásoby, ze kterých je zatím stále schopna čerpat. Obchody by ale podle českého distributora elektroniky eD system měly počítat s několikatýdenním obdobím, kdy se výpadky dodávek projeví naplno. „V optimistickém scénáři odhadujeme, že omezený dovoz z Číny bude český trh s elektronikou výrazněji ovlivňovat zhruba dva až tři týdny. V nejhorším případě se ale může jednat i o jeden či dva měsíce. Záleží také na velikosti skladových zásob jednotlivých prodejců,“ uvádí Jan Novák, ředitel nákupu společnosti eD system.

Elektronika může zdražovat

Některé čínské továrny začaly během minulého týdne svou činnost obnovovat, plné obnovení původního provozu lze však očekávat až během následujících týdnů. Dalších několik týdnů navíc potrvá, než se produkty z obnoveného provozu čínských výrobců dostanou přímo k prodejcům.

„Poptávka ze strany koncových zákazníků pravděpodobně nebude příliš klesat. Může se proto stát i to, že nejžádanější zboží bude během této doby zdražovat o nižší desítky procent,“ vysvětluje Jan Novák a dodává: „Naše vlastní skladové zásoby jsou v tuto chvíli dostatečné. U našich smluvních partnerů, tedy prodejců, kterým zboží dodáváme, s největší pravděpodobností dokážeme výpadek zahraničních dodávek pokrýt.“

Rekordní pokles aktivity čínských továren

Podle informací čínského statistického úřadu v únoru kvůli epidemii koronaviru rekordně klesla výrobní aktivita tamních továren. Index nákupních manažerů (PMI), který reprezentuje kondici firem ve zpracovatelském průmyslu, se minulý měsíc propadl na 35,7 bodu, což je meziměsíčně o 14,3 bodu méně. Koncem února dosahovala výkonnost čínské ekonomiky podle společnosti Bloomberg jen 50 %. Představitelé Číny již místní továrny vyzvali k rychlému obnovení činnosti.

Stejnou informaci potvrdila také největší světová pošta Deutsche Post DHL, která sdělila, že u objemů v Číně pozoruje zotavení z dopadů koronaviru, a dokonce oznámila nečekaně vyšší roční dividendu pro rok 2020 na 1,25 eura při průměrném tržním očekávání 1,20 eura za akcii.

Ochromená planeta

Situace v Číně nepříznivě ovlivňuje nejen tamní hospodářství, ale i světovou ekonomiku, na jejímž HDP se země podílí z 15,5 procenta.

„Zpomalení ekonomiky již nyní pociťují i okolní země. Například v Japonsku byla zrušena či omezena řada konferencí, ale i sportovních a kulturních akcí,“ říká ředitel mezinárodních operací a odborník na asijský trh z Moore Czech Republic Karel Kučera. Snížení výkonnosti HDP může vyvolat poklesy na finančních trzích a odstartovat ekonomickou krizi, která by se v Česku opět projevila zejména v automobilovém průmyslu.

Koronavirus se poprvé objevil ve městě Wu-chan v Číně na konci roku 2019 a během dvou měsíců se rozšířil do bezmála třiceti zemí světa. Virus se přenáší kapénkovou infekcí z člověka na člověka, proto země sousedící s Čínou z bezpečnostních důvodů uzavřely hranice. V tom už ale nejsou samy. Vzhledem k rychlosti šíření podobná opatření zavedla také Itálie.

Takto se firmy v Číně vracely v průběhu února k plné produkci:

Reklama

Doporučované