Hlavní obsah
Online

Unie chce na boj s koronavirem uvolnit 640 miliard korun

Burzy padají kvůli koronaviru a ropnému šoku.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj na světových akciových trzích sledujeme online.

Článek

Evropská unie v rámci boje s novým typem koronaviru umožní státní pomoc pro postižené firmy a vytvoří investiční fond v hodnotě 25 miliard eur (asi 640 miliard Kč) s cílem zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné epidemie. Dnes se na tom při telekonferenci shodli šéfové zemí a vlád Evropské unie.

„Pokud to bude nutné, jsme připraveni použít všechny nástroje,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Dění kolem epidemie sledují po celém světě finanční trhy s napětím a řadu společností vývoj výrazným způsobem zasáhne.

Burzami se prohnala vlna výprodejů, týden začal černým pondělím, ale dnes přišlo uklidnění.

Evropské burzy sice skončily v mírné ztrátě, ale americké přes den rostly a uzavřely silnější o téměř pět procent. Na trzích však stále panuje nejvyšší míra nejistoty od pádu Lehman Brothers, makléřské linky obchodníků s cennými papíry i s dalšími instrumenty jsou zavaleny dotazy klientů, co dál. Nikdo ale pořádně neví.

Čeká se na vystoupení Donalda Trumpa, který slíbil balíček na podporu americké ekonomiky. V Itálii ohlásili, že klienti hypotéčních bank dostanou možnost přerušit splácení.

  • Americké burzy zavřely silnější o pět procent

    Nejdřív slibný růst, pak zaváhání a závěrečný spurt na plus pět procent. Tak vypadalo dnešní obchodování na amerických burzách.

    Zatímco evropské parkety mírně ztrácely, burziáni za oceánem se nechali přesvědčit, že vláda Donalda Trumpa podpoří ekonomiku daňovými škrty, a pomocí podnikům v potížích, svou roli sehrála také dohoda na uvolnění osmi miliard dolarů na boj s infekcí koronaviru. Rostly všechny hlavní indexy – S&P, Dow Jones i Nasdaq.

    Kromě burz vystartovala nahoru také cena ropy, protože podpůrné balíčky obvykle znamenají také vyšší poptávku po pohonných hmotách.

  • Na boj s koronavirem Unie uvolní až 640 miliard korun

    Evropská unie v rámci boje s novým typem koronaviru umožní státní pomoc pro postižené firmy a vytvoří investiční fond v hodnotě 25 miliard eur (asi 640 miliard Kč) s cílem zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné epidemie. Dnes se na tom při telekonferenci shodli šéfové zemí a vlád Evropské unie.

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová pak v Bruselu novináře informovala, že v nejbližší době bude možné pro investice související s bojem proti koronaviru uvolnit 7,5 miliardy eur.

  • Prezident Macron slibuje opatření proti finanční krizi

    Evropští lídři se dnes shodli, že zavedou veškerá potřebná opatření, aby zabránili finanční a ekonomické nestabilitě v důsledku šíření nového koronaviru. Po dnešní telekonferenci prezidentů a premiérů států Evropské unie to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentura Reuters.

    „Evropa je sjednocená a musí vzít v úvahu skutečnost, že dnes prožíváme mimořádnou krizi, která vyžaduje výjimečné reakce,“ řekl francouzský prezident.

  • Dolar posiluje, všichni čekají podporu ekonomiky

    Americký dolar dnes zpevňuje. Obchodníci totiž předpokládají, že vlády připraví opatření na podporu ekonomiky proti dopadům nového typu koronaviru. „Tato krize způsobená koronavirem tlačí centrální banky a vlády, aby utrácely peníze, a to je pro trh dobrá věc,“ uvedl analytik Juan Perez ze společnosti Tempus. „Přesně to si svět přál, o snižování úrokových sazeb a kvantitativní uvolňování tolik nestál. Z tohoto důvodu si myslím, že se dolar vrátí na výsluní a zotaví se,“ dodal.

  • V Praze došel dech

    Výsledky z Prahy. Burza neudržela denní více jak 3procentní zisky a nakonec hlavní index PX zakončil mírným poklesem o –0,08 %. Největší ztrátu registrovaly akcie CME, ČEZ odepsal –0,46 % na 429 Kč při největším denním objemu 211 milionů korun. Erste Bank v průběhu dne přidávala až 6 %, nicméně uzavřela poklesem o –0,66 % na 629 Kč.

  • Ropnému kartelu OPEC se cenová válka nevyplácí

    Země ve společenství OPEC ztrácejí kvůli cenové válce půl miliardy dolarů za den podle propočtů agentury Reuters. Za den nejvíce tratí Saúdská Arábie, Irák a Spojené arabské emiráty. Reportéři Reuters použili průměrnou produkci za měsíc únor a vynásobili ji propadem ceny, který včera činil více než 30 procent. Ceny ropy se po tomto debaklu odrazily, obchodníci dnes nakupovali barel o více než šest procent dráž než včera.

  • Burzy po světě ztrácejí dech

    Po dobrých výsledcích se burzy zase obrací do negativních hodnot. Americké indexy S&P 500, NASDAQ a Dow Jones se pohybují mírně nad nulou. Evropské indexy zavřely všechny v záporných hodnotách, nejhorší výsledky má italský index FTSE MIB, který klesl o více než 3 %.

  • Americkému dolaru se vrací jeho hodnota

    Po včerejším propadu proti japonskému jenu a švýcarskému franku se americkému dolaru vrací síla. Po dobrých výsledcích na americké burze a přislíbení pomoci Donaldem Trumpem se zelené měně podařilo zvrátit pondělní propad. Oproti včerejším výsledkům si dolar vůči jenu polepšil o 2 % a ve srovnání s frankem se zvedl o 0,9 %. Na hodnoty z minulého týdne ale zatím nedosáhl. Naopak euro vůči dolaru zesláblo o 0,8 %.

  • I Norsko poskytne pomoc zasaženým firmám

    Norsko poskytne pomoc firmám, které byly těžce zasaženy koronavirovou epidemií. Převážně pomoc poputuje k aerolinkám a hotelům. Bez dalšího upřesnění to uvedla na tiskové konferenci norská premiérka Erna Solbergová.

  • Japonsko poskytuje další finanční injekci svým firmám

    Japonsko oznámilo druhou finanční pomoc ve výši 4,1 miliardy dolarů na vypořádání se s dopady COVID-19. Pomoc by se měla soustředit na malé a střední firmy. „Zavedu bez váhání a bezodkladně všechna nezbytná a potřebná ekonomická opatření,“ uvedl japonský ministerský předseda po zasedání vládní poradní komise. O situaci informovala agentura Reuters.

    Ministr financí Taro Aso uvedl, že prozatím není potřeba další finanční injekce. Podle jeho slov dopad COVIDU-19 ještě nedosáhl úrovně finanční krize z roku 2009.

  • Bezos i Gates v pondělí přišli o několik miliard

    Generální ředitel Amazonu Jeff Bezos ztratil 5,5 miliardy a zakladateli Microsoftu Billu Gatesovi se vypařilo 5,1 miliardy dolarů. Dva nejbohatší lidé od začátku roku až do včerejšího černého pondělí (včetně) tak ztratili dohromady více jak 10 miliard dolarů ze svého majetku, spočítala CNN.

  • Trump chce rychlejší změny v úrokových sazbách

    Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu zkritizoval Fed, vedený Jayem Powellem. Vadí mu rigidita systému a vyzývá k rychlejší změně úrokových sazeb.

  • Americká aerolinka přirovnala atmosféru strachu k 11. září

    Aerolinky American Airlines a Delta Air Lines snižují své finanční předpovědi na rok 2020 po rušení letů a i dalších opatření. „Toto není ekonomická událost. Zde jde více o strach, stav by se dal spíše přirovnat k situaci po 11. září než k tomu, co se dělo v roce 2009,“ řekl na konferenci generální ředitel aerolinky Delta Air Lines Ed Bastian. Delta Air Lines sníží svoji domácí kapacitu o 10 až 15 % a zahraniční o 20 až 25 %.

    Aerolinka American Airlines sníží svoji domácí kapacitu o 7,5 % v dubnu a zahraniční o 10 % na celou letní sezónu.

  • Americký optimismus: americké burzy potvrzují celosvětový pozitivní trend

    Americká burza se v úvodu úterní seance vzpamatovává ze včerejšího černého pondělí. Po otevření indexy S&P, Dow Jones i Nasdaq posilují o více jak 3,5 %.

  • ČNB snižovat úrokové sazby nebude, říká Rusnok

    Guvernér ČNB Jiří Rusnok v tuto chvíli nevidí důvod pro snižování úrokových sazeb kvůli probíhající epidemii COVID-19, informovala agentura Reuters. Novinářům Rusnok dále řekl, že by banka mohla snížit úrokové sazby po setkání 26. března, pokud by to situace vyžadovala.

  • Itálie pomáhá svým obyvatelům a více se zadlužuje

    Italský ministr průmyslu Stefano Patuanelli slíbil, že vláda pomůže firmám i rodinám. Itálie vyčlení na pomoc okolo 10 miliard euro. Ministři také slibují, že po pozastavení splátek hypoték se mohou zmrazit i placení daní a ostatní platby. Ve středu vládní kabinet rozhodne o dalších finančních opatřeních.

    Patuanelli žádá po EU uvolnění pravidel ohledně veřejných financí, aby italská vláda mohla více utrácet. Ministr financí Roberto Gualtieri napsal již minulý týden Evropské komisi ohledně plánovaného zvýšení deficitu státního rozpočtu roku 2020 z 2,2 % na 2,5 %. Nyní se projednává další prohloubení deficitu až na hranici 3 % podle informací Reuters.

  • Evropské banky i Wall Street rozšiřují své nouzové plány

    Deutsche Bank rozdělila své obchodní operace do několika míst napříč Frankfurtem. Španělská BBVA uzavřela v Madridu jednu ze svých budov. Šíření COVID-19 se stále více podepisuje na fungování finančních společností. Britská investiční firma Standard Life Aberdeen plánuje rozdělit britský a americký tým jako součást krizového plánu. Britská banka Halifax uzavřela call centrum čítající jeden tisíc lidí v Severním Irsku poté, co se nakazil jeden ze členů personálu.

    I pro americkou Wall Street znamená nový koronavirus logistický problém. Společnost JPMorgan začala s dělením svých týmů do několika skupin a separovat je do oddělených kanceláří. Bank of America rovněž rozdělila své týmy. Všichni aktéři také experimentují s prací z domova a její použitelností v horkém provozu.

  • Michl (ČNB): Navrhnu snížení sazeb

    ČNB považuje dnešní čísla o inflaci kvalitativně v souladu s její prognózou. Člen bankovní rady Aleš Michl ale podle agentury Reuters navrhne snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu. Čím dřív, tím lépe, říká Michl.

  • Jižní Korea se brání proti spekulacím na trhu

    Jižní Korea od zítřka zpřísní pravidla pro krátké prodeje akcií na tři měsíce. Akcie, které projeví náhlé nebo abnormální krátké prodeje, budou pozastaveny pro další krátké prodeje na deset dní. Dříve se akcie pozastavila pouze na jeden den.

    Akcie v Jižní Koreji v pondělí padly o více než 4 %, cizinci prodali rekordní počet akcií v rozsahu 1,1 miliardy dolarů podle předběžných dat z Korea Exchange. „Krátké prodeje akcií minulý měsíc rostly. Budeme jemně, nicméně důsledně přidávat odpovídající opatření podle krizového plánu, který připravujeme dopředu podle našeho monitoringu trhů,“ uvedla v prohlášení komise finančních služeb.

    I náměstek ministra financí Kim Yong-beom přislíbil implementaci dalších stabilizačních opatření, která zamezí spekulacím, pokud budou potřeba. O celé situaci informovala agentura Reuters.

  • Trump prý vynechá z pomoci cestovní ruch

    Ekonomický balíček, který má dnes zveřejnit americký prezident Donald Trump, prozatím nepočítá s jakoukoli pomocí cestovnímu ruchu zasaženému obavami z nákazy koronavirem, tvrdí lidé obeznámení s touto záležitostí. To zvyšuje riziko, že plán neuspokojí investory dostatečně, píše odborný server Patria.

Reklama

Hlavní zprávy