Hlavní obsah
Online

Omezují nemocnice péči? Proč se nezavřou školky? Co vás zajímá o koronaviru

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Vy se ptáte, my pro vás zprostředkujeme odpovědi. Toto je informační linka Seznam Zpráv ke koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

Informační servis Seznam Zpráv k novému koronaviru. Odpovědi na otázky, které jste nám poslali.

Článek

Česká republika zaznamenala už bezmála stovku potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nákazu má přibrzdit řada vládních opatření, z nichž některá ruší ta předchozí, a není proto snadné se v nich zorientovat.

Úřady kromě domácích případů reagují také na dynamický vývoj nákazy v zahraničí – například v Itálii, kde tamní vláda v pondělí večer nařídila karanténu, která se týká celé země.

Vážení čtenáři, děkujeme za obrovské množství dotazů, které jste nám poslali. Na většinu z nich naleznete odpověď pod tímto článkem. Ještě během dnešního dne doplníme další odpovědi.

Vzhledem k tomu, že se dotazy v této chvíli již tematicky opakují, přerušujeme tento informační servis. Při další velké změně opatření kvůli koronaviru jej znovu spustíme.

  • Proč se k léčbě nevyužívá specializovaná nemocnice Těchonín?

    Posloupnost toho, jak do léčby nového koronaviru zasáhnou tuzemské nemocnice, určil resort zdravotnictví. „Pokud by to byl opravdu nebezpečný patogen, platila by kaskáda (postupování pacienta) Bulovka a následně Těchonín. Pokud případů bude hodně, tak budou zapojeny fakultní nemocnice,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

  • Jak dlouho budou zavřené školy?

    Vládní opatření trvá do odvolání. Žádný očekávaný termín vláda nezveřejnila, nejčastěji se ale mluví o nejkratším termínu dvou týdnů.

  • Jsou zavřené knihovny?

    Záleží na rozhodnutí toho, kdo je zřizuje. Například v Olomouckém kraji jsou knihovny zavřené, ve Zlínském jsou otevřené. Městská knihovna v Praze uzavřela kvůli riziku šíření koronaviru Ústřední knihovnu na Mariánském náměstí a dejvickou pobočku v Technické ulici, mimo provoz budou nejméně 14 dnů. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zase rozhodl uzavřít pro návštěvníky všechny příspěvkové organizace Ministerstva kultury, tedy některé galerie, knihovny, muzea či památkové objekty.

  • Jaká teplota zničí koronavirus? Funguje jako dezinfekce alkohol?

    Podle vědkyně Sally Bloomfieldové z London School of Hygiene and Tropical Medicine je ke zničení koronaviru nutná teplota přibližně 60 stupňů Celsia. To znamená, že praní prádla proti šíření koronaviru pomáhá, naproti tomu koupel i mytí rukou jsou při takové teplotě nebezpečné. Vnitřní teplota těla se navíc ani horkou koupelí nijak významně nezvyšuje.

    Dezinfekční gely na bázi lihu obsahují přibližně 60–70 % alkoholu, což je mnohem více, než má naprostá většina lahví alkoholu určeného ke konzumaci. Dezinfekční gely také obsahují látky, které snižují negativní dopady alkoholu na lidskou kůži, jako je její vysoušení.

  • Jaká je aktuální situace v Turecku, Jordánsku nebo v Belgii?

    Situace v jednotlivých zemích se mění každou hodinu. Ministerstvo zdravotnictví aktualizuje tabulku zemí s nejvyšším počtem nakažených. Mezi země s vysokým rizikem patří Čína, Jižní Korea, Itálie, Írán, Francie, Německo a Španělsko.

    Aktuální informace o počtu nakažených v jednotlivých zemích zveřejňuje například Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (na spodní části stránky v odkazu):

  • Mohu se nakazit od člověka, u kterého nemoc nepropukla?

    Ano, nemoc COVID-19 se nemusí nijak projevit. Přesto může infikovaný člověk koronavirus přenášet.

  • Kolik lidí už letos zemřelo na obyčejnou chřipku?

    Rád bych se zeptal, kolik lidí v České republice zemřelo od začátku letošního roku na následky klasické chřipky?

    Plošná epidemie chřipky skončila v České republice před týdnem. Počty nemocných s infekcemi včetně chřipky se letos dostaly na úroveň plošné epidemie na konci ledna. Epidemie tak trvala zhruba měsíc. Situace tedy byla skoro stejná jako loni, kdy hygienici oznámili plošnou epidemii chřipky 1. února a odeznění epidemie 8. března.

    V aktuální chřipkové sezoně bylo podle posledních údajů státu zaznamenáno do 28. února 250 závažných případů chřipkové infekce, kdy lidé skončili v nemocnici v intenzivní péči. Celkem 50 z nich infekci podlehlo. Počty úmrtí spojených s chřipkou se každý rok v České republice pohybují kolem 1 500.

  • Kolega v práci o dvě patra níž se nakazil. Co mám dělat?

    Jak bych měl postupovat v případě, že byl v budově o dvě patra níže zaznamenán pozitivní test na koronavirus? V přímém kontaktu ani v centru dění jsem nebyl. 

    Podle poslední studie z Číny se koronavirus může přenášet asi na 4 metry. Ve vzduchu vydrží přibližně 30 minut. Na předmětech teoreticky vydrží při teplotě 37 stupňů Celsia až dva nebo tři dny, při nižších teplotách je to řádově méně. Světová zdravotnická organizace doporučuje mýt si pravidelně ruce, případně používat dezinfekci. Pozorně sledujte svůj zdravotní stav, pokud budete mít zvýšenou teplotu nebo se objeví kašel, kontaktujte svého lékaře.

  • Proč se nezavřou továrny, vlaky, MHD, obchody?

    „Chceme, aby lidé chodili do práce. To je základ. Aby ekonomika šlapala, aby se exportovalo, dováželo,“ řekl premiér Babiš během prezentace opatření, které uzavřelo základní a střední školy.

  • Chrání proti koronaviru plynová maska?

    Chrání proti koronaviru vojenská ochranná maska OM-90 s bojovými, k tomu určenými filtry (nepoužité a uložené). Viděl jsem dnes občana jít venku s touto nasazenou vojenskou maskou. Vyrovná se tato ochrana např. respirátoru FFP3?

    Výrobce uvádí, že filtr účinkuje mimo jiné na biologické pevné a kapalné aerosoly, radioaktivní aerosoly, bakterie a viry. Proti koronavirům by tedy tato maska měla být účinná, a to včetně ochrany očí, narozdíl od běžných respirátorů.

  • Budou se rušit utkání amatérských fotbalových soutěží?

    Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR rozhodl, že utkání, která organizuje FAČR, krajské fotbalové svazy a okresní fotbalové svazy, se rušit nebudou. Pořadatel utkání ale musí zajistit, že se zápasu nezúčastní více než 100 osob. Je tak na rozhodnutí každého klubu, jestli umožní vstup do areálu také divákům a případně kolika z nich. Do limitu 100 osob se totiž počítají jak hráči, tak rozhodčí, pořadatelé nebo členové realizačního týmu.

  • Týká se uzavření škol i postgraduálního vzdělávání?

    Osobní přítomnost žáků a studentů je mimořádným opatřením vlády zakázána ve všech typech škol vyjma mateřských. Výslovně se netýká základních uměleckých škol a jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky. I jejich provoz však ministerstvo školství doporučuje přerušit nebo omezit v maximální možné míře.

    Tam, kde to podmínky školy a žáků či studentů umožní, je možné používat nástroje „distančního vzdělávání/studia“, píše na svých stránkách ministerstvo školství.

  • Budou se odsouvat přijímací zkoušky na umělecké vysoké školy?

    Přijímací zkoušky na umělecké vysoké školy se kvůli mimořádnému opatření vlády nekonají. Zrušily je například katedry Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze nebo brněnská Janáčkova akademie múzických umění. Pro podrobnější informace si projděte opatření a upozornění jednotlivých vysokých škol. Uchazečům o studium by měla informace rovněž přijít do e-mailové schránky.

  • Je možné se nakazit v letadle, nebo je v klimatizaci povinná dezinfekce?

    Klimatizace v letadlech skutečně mají takzvaný HEPA (high efficiency particulate arrestance – zachytávání mikročástic s vysokou účinností) filtr. Tento filtr brání tomu, aby se kvůli cirkulaci vzduchu nakazili všichni pasažéři. Přesto je možné se nakazit kapénkovými nemocemi od ostatních cestujících, pokud sedí v dostatečné vzdálenosti. Podle poslední čínské studie by bezpečná vzdálenost měla být asi 4,5 metru.

  • Zavřou se hotely, restaurace, obchodní centra, kasina?

    Vláda zatím neoznámila, že by se kterékoliv z těchto zařízení mělo zavřít.

  • Je vzhledem k situaci kolem koronaviru nějak omezen nástup do lázní?

    Některá města omezila provoz bazénů a akvaparků. Lázně jsou otevřené, ačkoliv v některých případech například uzavřely s nimi spojený bazén. Jednotlivá lázeňská zařízení přijala různá opatření, například nadstandardní dezinfekci nebo ochranné prostředky pro zaměstnance.

  • Proč se ještě nikdo nevyléčil?

    Proč se ještě nikdo nevyléčil? Jak se léčí v nemocnici? A může být koronavir bez teploty, nebo musí být vždy s teplotou a horečkou?

    V zahraničí odpovídají počty vyléčených tomu, že se naprostá většina pacientů po čase uzdraví. Do České republiky se nákaza dostala v porovnání s mnoha jinými zeměmi relativně pozdě, dosud není známý případ vyléčeného člověka v Česku. Účinný lék na nemoc COVID-19 zatím neexistuje, léčba tedy spočívá v potlačování příznaků nemoci. Pro COVID-19 je zvýšená teplota typickým, ale nikoliv nutným příznakem.

  • Jak je to s doručováním doporučených poštovních zásilek u lidí v karanténě?

    Česká pošta připravila pro lidi v karanténě kvůli koronaviru bezkontaktní způsob doručování. I zásilky určené do rukou adresáta mu doručovatel uloží do schránky, nebo je nechá na poště, kde si je bude moci do měsíce vyzvednout. Opatření domluvila s Českým telekomunikačním úřadem. Uvedl to dnes generální ředitel Roman Knap.

  • Moje účetní je v karanténě, jak mám odevzdat daňové přiznání?

    Ministryně financí Alena Schillerová se chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzickým osobám o tři měsíce. Řekla to dnes novinářům. Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru. První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

  • Kdo musí zůstat v karanténě? Které skupiny obyvatel jsou nejvíc ohrožené?

    O karanténě rozhoduje lékař, a to z opatření vlády pro všechny, kdo přišli do styku z nakaženou osobou, nebo přicestovali od 7. 3. z Itálie. Na jiné země se v tuto chvíli opatření nevztahuje.

    Nejvíce ohrožení jsou lidé od šedesáti let věku a lidé s nemocemi dýchacích cest, srdce a podobně.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy