Hlavní obsah

Dohoda o Letňanech? Primátor řekl, co pro ni ještě musí Babiš udělat

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Premiér Andrej Babiš oznámil, že se konečně dohodl s vedením Prahy na budoucí směně pozemků v Letňanech, kde by rád vybudoval vládní čtvrť. Primátor Zdeněk Hřib ale připomíná, že celá debata je teprve na začátku.

Článek

Když premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině července oznámil, že se dohodl s vedením Prahy na budoucí dohodě o směnách pozemků, které chce stát využít pro vybudování vládní čtvrti v Letňanech, řekl, že memorandum mezi oběma stranami chce podepsat do konce září.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se však konkrétním termínům vyhýbá a při rozhovoru o budoucí vládní čtvrti vypichuje především její funkce týkající se bydlení. Administrativní budovy zmiňuje spíš bokem. Z vyjednávací pozice Prahy vůči státu má dobrý pocit. „Když se podíváte na ta jednání, tak Praha není neúspěšná,“ říká a připomíná, že se mu premiéra podařilo postupně přesvědčit, aby přistoupil na jeho podmínky.

Vy jste dlouho odolával, plánovanou vládní čtvrť v Letňanech jste označoval jako „úřednické ghetto“. Nyní premiér oznámil, že jednání jsou na dobré cestě. Co se pohnulo?

Tak nějaký posun v jednáních určitě je. My jsme od počátku říkali, že máme tři podmínky, které musí být splněny, aby bylo zahájeno jednání. Vlastně ta třetí byla splněna teď - tedy že byly akceptovány možnosti, že stát přispěje Praze na městský okruh 60 miliard. To byla poslední věc, která tam tak nějak létala. Ale pochopitelně se budeme muset bavit o všech těch dalších navazujících záležitostech. Jako například o otázce vylidňování centra a co by se mělo stát s budovami, ze kterých se chce stát přestěhovat.

Týká se vaše dohoda se státem jen Letňan?

Jsou tam tři balíčky. První se týká Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde mělo dojít k majetkové směně. My bychom měli dát státu pozemky v nemocnici, oni by nám měli naopak dát jednu nemovitost v Praze 10, kterou chceme použít pro sociální účely nebo pro bydlení, nemovitosti, které potřebujeme na rekonstrukci stanice záchranky v Praze 10, a pak letenské tenisové kurty.

Druhý balíček se točí kolem Nemocnice Na Bulovce. Tam to bude trochu komplikovanější, protože tam stojí některé státní budovy na pozemcích města a ty nejsou ani v katastru. Nicméně my bychom chtěli v tom druhém kroku určitě získat státní pozemky, které potřebuje město na zelené pásy kolem úseku 511 městského okruhu a potom třeba pozemek na Pankráci, který má momentálně v majetku Česká pošta a kde bychom chtěli budovat jeden z exitů metra na lince D.

Až ve třetím balíčku zůstávají Letňany. Z našeho pohledu je zásadní významná funkce bydlení, protože s tím teď v Praze máme problém. Pochopitelně aby tam zůstala také rezerva na novou státní nemocnici a potom se tam vejdou asi nějaké administrativní budovy kolem silnic, protože je vhodné, aby tam stála bariéra, která odstíní ty rezidenční části. A i nějaký park. To jsou záležitosti, nad kterými se teď sejde pracovní skupina odborníků.

Jak jsou na sobě ty tři „balíčky“ závislé?

Víceméně nejsou. Co se týče FN Královské Vinohrady, tam je to v podstatě už jasné. Jediné, co se tam musí doladit, je nějaká právní konstrukce, která zajistí, že Praha bude na těch pozemcích do budoucna moci vystavět tramvajovou trať.

Bulovka je trochu míň pokročilá. Nejsou tam ještě udělané geometrické plány, to ještě potrvá.

A potom úplně separé jsou Letňany. Tam probíhá studie a do doby, než bude hotová, se nepohneme.

Myslíte, že to stihnete ještě do konce této vlády? Premiér na to očividně dost tlačí.

Tlačí. My to určitě neblokujeme, máme zájem na tom, aby se Letňany rozvíjely, aby tam vznikla hezká nová část města. Chceme rozvíjet město krátkých vzdáleností, aby tam nebyla jen jedna monofunkce, ale víc funkcí s akcentem na bydlení.

On tam ale tlačí hlavně na úřednickou čtvrť.

Aktuální koronakrize vcelku prokázala, že není úplně cestou do budoucnosti sestěhovávat úředníky na jedno místo, ale že naopak cestou do budoucnosti je digitalizace státní správy. Ale nepochybně v té čtvrti nějaké administrativní budovy vzniknou, protože jinak by tam nebyl mix funkcí.

Máte od premiéra příslib, co bude s historickými budovami, až se z nich ministerstva odstěhují? Nebojíte se, že padnou do rukou spekulantů, budou chátrat?

Měli jsme podmínky, jejichž splnění bylo přislíbeno. Teď se musí dohodnout celá řada detailů. Některé jsou velmi podstatné, protože se jedná třeba i o vyklízení centra, což je pro nás velký problém. O tom se budeme bavit podrobně, ale nejdřív musí být hotová studie, která řekne, jak by čtvrť v Letňanech měla zhruba vypadat, kolik se tam vejde administrativních budov, co z toho bude dávat smysl - a potom se budeme bavit o těch dalších věcech.

I přesto mě zajímá, co vy byste si osobně představoval, aby v těch budovách po ministerstvech vzniklo?

To se musíme bavit o jednotlivých barácích, které tady jsou. Řeč šla třeba o karlínských kasárnách, premiér řekl, že by je viděl na studentské bydlení. Univerzity koleje potřebují, takže vidím, že tam by stát tenhle prázdný barák mohl zabydlet. My jako magistrát máme také nějaké úředníky, kteří musí někde existovat. Už jsme opustili myšlenku, že bychom to někam sestěhovávali, naopak spíš chceme jít cestou digitalizace, ale i přesto někde sedět musí.

A vy věříte, že z vaší strany se podaří uhlídat, co s těmi budovami pak bude?

No když se podíváte na jednání, Praha není neúspěšná. Ale tohle není poměřování ega. Naším cílem je najít win win scénář, kde budou obě strany stejně spokojené.

Premiér oznámil, že memorandum s Prahou by chtěl mít podepsané do konce září. Je to reálný termín?

Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Jak říkám, jednání nejsou na konci, ale jsou na začátku.

Reklama

Doporučované