Hlavní obsah

Dokonalá iluze. Umělec postavil pyramidu v Louvre nad propast

Návštěvníkům pařížské ikony se o posledním březnovém víkendu nabídl jedinečný pohled. Podívejte se na papírovou pyramidu.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Skleněná pyramida na hlavním nádvoří pařížského muzea Louvre slaví 30. výročí „pádem“ do papírového kráteru.

Článek

Od soboty 30. března do pondělí 1. dubna mohou návštěvníci pařížského muzea Louvre spatřit jedinečné umělecké dílo, které nabízí netradiční pohled na známou pařížskou budovu.

U příležitosti 30. výročí otevření pyramidy vytvořil francouzský umělec JR s pomocí stovek dobrovolníků optickou iluzi propasti, viditelnou ze střechy historické budovy muzea.

Záměrem celého projektu je představit prosklenou pyramidu ve zcela novém rozměru.

„Proč ne? Proč neobjevovat a nepřehodnocovat místa? Proč byste se nemohli vzbudit ve vlastním městě a znovu se na něj dívat jiným způsobem?” říká autor projektu, který tvoří pod pseudonymem JR. Umělec už v roce 2016 s muzeem spolupracoval na obdobném projektu. Tehdy pro změnu nechal dvacetimetrovou pyramidu zmizet.

Foto: Profimedia.cz

„Zmizení” pyramidy v roce 2016.

Samotná budova skládající se ze 603 kosočtvercových a 70 trojúhelníkových dílů, se za třicet let stala nedílnou součástí pařížských památek, kterou ročně navštíví miliony lidí. V loňském roce bylo muzeum dokonce nejnavštěvovanějším na světě. Celkově přivítalo 10,2 milionu návštěvníků. Za rekordní návštěvností podle médií stojí také americká zpěvačka Beyoncé a raper Jay-Z, kteří v muzeu natočili videoklip ke skladbě Apeshit. Video má na YouTube v současností přes 160 milionů zhlédnutí. Lákadlem byla v loňském roce také výstava věnovaná francouzskému malíři Eugénu Delacroixovi. Žádný jiný umělec se v dějinách muzea Louvre nesetkal s takovým zájmem veřejnosti.

Skleněná pyramida byla slavnostně otevřena v roce 1989 u příležitosti 200. výročí Velké francouzské revoluce. Jejím autorem je architekt Ieoh Ming Pei z New Yorku, který budovu vytvořil na objednávku francouzského prezidenta Mitterranda.

Reklama

Doporučované