Hlavní obsah

Dokument: O čem Babiš mluví, když mluví o kompromisu. Co skutečně zaznělo v Lánech

Tisková konference v Lánech. Babiš říká: Kompromis je, když budou všichni spokojeni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přinášíme kompletní textový přepis tiskové konference Andreje Babiše a Jana Hamáčka po klíčovém jednání u prezidenta v Lánech.

Článek

Andrej Babiš: Takže dobrý den, dámy a pánové, my jsme s panem prezidentem a s panem vicepremiérem, předsedou ČSSD, probrali stávající situaci. Pana prezidenta jsme informovali o důvodech, proč by měl vyhovět nominaci ČSSD na post ministra kultury, kterou já jsem mu doručil podle zvyklostí. Vyměnili jsme si názory, pan prezident nás informoval o jeho názorech na resort kultury, na pana Staňka, na pana Šmardu. Pan prezident se víceméně nevyjádřil definitivně s tím, že proběhne další schůzka 12. 7. mezi panem prezidentem, panem předsedou Hamáčkem a panem Staňkem. Takže to je asi tak zatím výsledek našeho jednání.

Jan Hamáček: Dámy a pánové, dobrý den. Z mého pohledu dnešní schůzka žádný výsledek nepřinesla, sociální demokracie je v situaci, kdy podle koaliční smlouvy máme nárok na obsazení pěti ministerstev, a problém je u ministerstva kultury. Já jsem samozřejmě připraven jednat, nicméně věc je z mého pohledu závažná a jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie, je naše předsednictvo. Já jsem připraven ho svolat v nejbližší době, samozřejmě vzhledem k tomu, že jsou dovolené, musíme zajistit, aby předsednictvo bylo usnášeníschopné. Situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády, a já jsem připraven se s panem prezidentem 12. 7. setkat, protože pozvání od pana prezidenta se neodmítá. Nicméně jsem také připraven předsednictvu sociální demokracie navrhnout další postup. Já osobně mám o postupu jasno, ale uslyší to samozřejmě nejdříve vedení sociální demokracie po schůzce s panem prezidentem.

Video: Proč byl Babiš zaskočen a co mu teď zbývá

Tiskovka po setkání s prezidentem. S neúspěchem Andrej Babiš nepočítal.Video: Seznam Zprávy

Za sebe mám jasno

Otázka ČT: Termín pro sociální demokracii vypršel 30. 6., dneska je 4. července, pan prezident očividně názor nemění. Budete tedy zůstávat ve vládě?

Jan Hamáček: My na rozdíl od jiných budeme respektovat dokumenty, které jsme podepsali, platí tedy koaliční smlouva. Koaliční smlouva jasně říká, jaký je postup v případě sporů a jaký je mechanismus na případný odchod sociální demokracie z vlády. Článek 5 říká, že před tím, než naši ministři podají demisi, by mělo proběhnout dohadovací řízení, k tomu všemu jsme připraveni, nicméně to rozhodnutí není na nějakém vedení strany, toto je tak zásadní věc, která může ovlivnit budoucnost sociální demokracie a této země, že to prostě musí rozhodnout předsednictvo strany, já jsem připraven předsednictvu strany zrekapitulovat tu rozpravu s panem prezidentem a navrhnout postup. A znovu říkám: Já za sebe mám jasno.

Otázka novinářů: A odjedete tedy s návrhem, aby sociální demokracie odešla z vlády?

Jan Hamáček: Za sebe mám jasno a řeknu to předsednictvu strany.

Otázka TV Prima: Jsme po dnešku tedy o krok blíž konci této vlády?

Andrej Babiš: Já to tak určitě nevnímám a budeme pokračovat v jednání. Doufám, že na schůzce 12. 7. se nějakým způsobem posuneme k nějakému řešení, které zachová stávající vládu.

Jan Hamáček: Já jsem menší optimista.

Otázka Českého rozhlasu: Pane předsedo Hamáčku, schůze předsednictva bude tedy až po 12. 7.?

Jan Hamáček: Musím ověřit přítomnost našich členů, protože jsou dovolené a ten termín z mého pohledu se může pohybovat kolem 15. 7. Chápu, že jste všichni nervózní a chcete vědět rozhodnutí, na druhou stranu opravdu je to zásadní věc, je to o tom, zda padne vláda, či nepadne, a já opravdu chci, aby v tom rozhodování byli zapojeni všichni členové předsednictva. Stojím o co nejširší a nejsilnější účast, a tudíž musíme zajistit, aby tam byli skoro všichni, takže z mého pohledu budu navrhovat 15. 7. Uvidíme, jak dopadne ta schůzka 12. 7., ale znovu říkám, nejsem velký optimista.

Výměna ministrů, nebo odchod?

Otázka novinářů: Bavili jste se i o variantě výměny ministerstev?

Jan Hamáček: Ne. Pokud bychom se měli bavit o nějakých variantách, tak to není o jednání s panem prezidentem, to je případné jednání v rámci koalice.

Otázka serveru Novinky: Pane premiére, kdyby ČSSD odešla z vlády, platí pořád vaše stanovisko, že nechcete rekonstrukci vlády? Byli byste pro to, aby ministři za hnutí ANO dali také demisi?

Andrej Babiš: Pokud by sociální demokracie odešla z vlády, což já si nepřeji ani nepředpokládám, určitě bych šel nejdřív do Sněmovny zjistit stanovisko jednotlivých stran a hnutí, jak se k takové situaci staví, a na základě jejich vyjádření bychom se rozhodli o dalším postupu.

Otázka novinářů: Takže nevylučujete rekonstrukci vlády?

Andrej Babiš: Znovu opakuji, že pokud by sociální demokracie odešla, víceméně pro nás potom je alternativa předčasných voleb. Myslím, že by to nebylo dobře, my ani nechceme předčasné volby, ale šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by eventuálně akceptovaly rekonstrukci vlády a že bychom získali nějakou podporu i od vlastně opozičních stran.

Co udělá Staněk

Otázka Hospodářských novin: Pane premiére, jak by podle vás ta rekonstruovaná vláda vypadala? Kdo by v ní byl? Podáte kompetenční žalobu?

Andrej Babiš: Určitě o žalobě neuvažuji, celkově takovýchto případů, kdy prezident vyjadřoval názor na nominaci ministra premiérem, bylo v naší historii za 30 let asi 9 nebo 10 a já doufám, že to vyřešíme nějakým kompromisem, nějakou dohodou. Co se týká dotazu, jak by vypadala vláda, to nechci vůbec komentovat, protože to vůbec není na stole.

Otázka Hospodářských novin: Pane předsedo Hamáčku, co by v případě demisí ministrů ČSSD udělal pan Staněk? Zůstal by ve vládě, která by byla nějak rekonstruovaná? A co říkal pan prezident, když jste mu řekl variantu, že sociální demokracie odejde z vlády?

Jan Hamáček: Pokud se ptáte, co udělá pan Staněk, pokud sociální demokracie odejde z vlády, je to otázka na pana Staňka. Samozřejmě se nabízí možnost, že kdyby ve vládě chtěl zůstat, bude to na panu premiérovi, jak s tím naloží, zda bude chtít rekonstruovat vládu i s panem Staňkem. A druhá otázka: Pan prezident zopakoval to, co řekl ve svých rozhovorech, že si nemyslí, že to je pro sociální demokracii dobře z té vlády odejít.

Otázka Hospodářských novin: Pane premiére, a vy byste si tedy nechal pana Staňka ve vládě a rekonstruoval byste vládu? Nebo byste prostě řekl, že vláda padá, protože pět sociálnědemokratických ministrů odchází.

Andrej Babiš: Pane redaktore, máme menšinovou koaliční vládu a já stále věřím, že budeme pokračovat ve stávající sestavě.

Otázka Televize Seznam: Pane Hamáčku, čím argumentoval pan prezident, že nechce odvolat pana Staňka?

Jan Hamáček: Já nebudu vynášet informace z jednání na šest očí, to není fér. Znova říkám, že toto si musíme vyřešit v rámci sociální demokracie a musíme si vyhodnotit veškeré aspekty scénáře, který je před námi, a musí to rozhodnout nejširší vedení strany.

Co je to kompromis

Otázka Televize Seznam: Pane premiére, co vy si představujete pod kompromisem? Jak by mohl vypadat?

Andrej Babiš: Kompromis je dohoda, to znamená, že si představuji, že se domluvíme, aby byli všichni spokojení a abychom celý problém vyřešili co nejdřív a aby vláda mohla pokračovat.

Otázka novinářů: A to znamená věcně co?

Andrej Babiš: To znamená věcně to, že se domluvíme, aby vláda mohla pokračovat tak, jak je.

Jan Hamáček: Z mého pohledu to znamená, že na funkci ministra kultury bude nominant sociální demokracie, se kterým souhlasí sociální demokracie. Ne ten, kterého sociální demokracie chce odvolat.

Žalovat ho nebudu

Otázka DVTV: Proč nechcete, aby prezident dodržoval ústavu a pana ministra odvolal? Návrh na odvolání jste mu podal už před více než měsícem?

Andrej Babiš: Ještě tam něco máte na přečtení? Nemáte. Já jsem se k tomu vyjádřil několikrát, takže já chci, abychom našli řešení bez toho, abychom šli do nějakých střetů.

Otázka novinářů: Jaký je ten váš argument, proč…

Andrej Babiš: Protože v minulosti pan prezident Havel i pan prezident Klaus byli ve stejné situaci a nakonec se to vyřešilo dohodou a nikdy žádný premiér nějaké žaloby na prezidenta nepodával.

Otázka ČT: Co si myslíte o vyjádření předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, že nečinnost prezidenta Zemana v současné situaci není v souladu s ústavním pořádkem a že je jeho povinností nějak konat?

Andrej Babiš: Já si myslím, že pan prezident koná. Pan předseda (Hamáček – pozn. red.) mu telefonoval těsně před začátkem schůze o hlasování o nedůvěře naší vládě a tehdy padl termín 12. 7. Ten zůstává, ale pan předseda mě požádal minulý pátek o dřívější termín a pan prezident nám vyhověl, vrátil se předčasně z dovolené. Takže pan prezident koná, a pokud vím, ústava mu neukládá žádný termín.

Kam na to chodíte

Otázka serveru Novinky: K čemu vlastně máte koaliční smlouvu? Vy připouštíte rekonstrukci vlády s tím, že byste si nechali pana Staňka, přitom koaliční smlouva jasně říká, že pokud rezignují ministři za ČSSD, tak rezignují i ministři za ANO. Má koaliční smlouva smysl, když ji stejně nebudete dodržovat?

Jan Hamáček: My rozhodně budeme dodržovat koaliční smlouvu. Proto říkám, že budeme postupovat podle koaliční smlouvy včetně článku 5, který jasně říká, že před případnou demisí ministrů proběhne dohadovací řízení, a pokud neuspěje, je demise na stole. Pokud se jeden z ministrů sociální demokracie rozhodne ve vládě zůstat, je potom na panu premiérovi, jak si to vyřeší. Ale to už samozřejmě bude vláda bez sociální demokracie.

Andrej Babiš: já jsem neslyšel, že by někdo připouštěl setrvání pana Staňka, to tady dneska nezaznělo, tak já nevím, kam na to chodíte…

Otázka novinářů: Pan předseda (Hamáček) to připouští tím, že říká, že když pan Staněk nerezignuje…

Andrej Babiš: Ale tak to vůbec nestojí, my chceme najít řešení a chceme samozřejmě, aby sociální demokracie prosadila svého kandidáta, a v tom budeme pokračovat.

Je mimo ústavu

Otázka Blesku: Pan prezident přerušil svoji dovolenou, je shovívavý k tomu, že se neustále posouvají termíny. Další termín je tedy určen na 12. 7.?

Jan Hamáček: S termínem toho 12. 7. přišel on, to nebyl náš návrh. Znovu říkám: Když dostaneme pozvání od prezidenta republiky, asi těžko ho můžeme odmítnout, nicméně já jsem k tomu 12. 7. velmi skeptický, protože nevím, co tam budeme řešit. Jestli pan prezident chce smiřovat předsedu strany s jeho ministrem… Já jsem přesvědčen, že pan ministr Staněk má odejít, postupuji striktně podle ústavy, pan premiér postupuje také striktně podle ústavy, pan prezident se pohybuje v jakémsi režimu dle mého pohledu už mimo ústavu, nicméně kompetenční žaloba na stole není, protože ji hnutí ANO odmítá, tudíž si to sociální demokracie bude muset vyhodnotit.

Otázka novinářů: Myslíte si, že do 12. července se prezidentův názor nějakým způsobem posune k tomu, k čemu směřujete vy?

Jan Hamáček: To se zeptejte pana prezidenta, já si o tom myslím svoje a jasně jsem řekl, s čím půjdu na předsednictvo, které bude kolem 15. 7.

Rozhodne se hlasováním

Otázka TV Nova: Bavili jste se s panem prezidentem o pozici pana Michala Šmardy jako nominanta za ČSSD? Setrvává pan předseda Hamáček na panu Šmardovi? On sám hovořil o tom, že netrvá na své kandidatuře, pokud by to byl problém…

Jan Hamáček: Problém není Michal Šmarda, problém je ten, že to místo v uvozovkách není volné. Na tom místě sedí Antonín Staněk, který podal demisi, demise nebyla přijata, pan prezident ho zatím nechce odvolat, respektive se k tomu nevyjádřil. Takže problém nemůže být v Michalu Šmardovi, protože to místo je stále obsazeno a evidentně ještě nějakou chvilku bude.

Otázka novinářů: Nicméně pan prezident hovořil o tom, že by si dokázal pana Šmardu představit jako ministra, ale ne ministra kultury, tak jestli v tom není problém…

Jan Hamáček: Ještě jednou: Pokud má mít vládní angažmá sociální demokracie smysl, musí mít sociální demokracie právo nominovat svoje ministry. Jinak to další smysl nedává.

Otázka ČT: Pan prezident navrhl nějaký konkrétní postup, nebo ten postup, o kterém jste se bavili, tedy schůzka 12. 7. a pak se uvidí?

Jan Hamáček: Ten postup je ten, že s informacemi, které mám od pana prezidenta, půjdu na předsednictvo sociální demokracie, tam navrhnu další postup a hlasováním se rozhodne.

Reklama

Související témata:

Doporučované