Hlavní obsah

V opozici nám to sluší, tvrdí Šmarda. ČSSD je připravena na možný odchod z vlády

Rozhovor s Michalem Šmardou.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po čtvrtečním jednání Jana Hamáčka s prezidentem a premiérem se opět nepodařilo přesvědčit Miloše Zemana, aby jmenoval Michala Šmardu na post ministra kultury. Podle Šmardy je ČSSD připravena na odchod z vlády. V opozici podle něj strana získá sympatie u lidí a prosadí více svůj program. Na post ministra kultury je připraven, ale jeho ambice v této celé kauze nejsou podstatné.

Článek

Podle místopředsedy Michala Šmardy, který je nominantem na post ministra kultury, vládní krize trvá a čtvrteční schůzka tak spíše celý problém prohloubila. „Jedná se o jednoduchý administrativní krok, tím je přijetí demise v případě odvolání ministra, který už nechce být členem vlády,“ řekl Šmarda pro Seznam Zprávy.

Sociální demokracie je podle něj zvyklá být v opozici a myslí si, že jí tato pozice sluší. „Když jsme v opozici, tak se nám daří získat u lidí sympatie a daří se nám prosazovat program více než ve vládě,“ uvedl Šmarda.

Ve vládě se sociální demokracii podle Šmardy podařilo mnoho úspěchů. „Zrušili jsme karenční dobu, lidé tak nejsou trestáni za nemoc, a také jsme zvedli důchody nebo rodičovský příspěvek,“ sdělil Šmarda. V těchto úspěších by podle něj chtěla ČSSD pokračovat, avšak je zcela zásadní, aby strana byla sebevědomá.

Podle místopředsedy strany Michala Šmardy je důležité, aby si ČSSD mohla do vlády dosadit lidi, které si sama vybere. „Pro sebevědomou stranu je důležité, aby ji reprezentovali lidé, které si strana sama vybere, a to se nám nyní přestává dařit. Pokud se nám to nepodaří, tak nemá smysl pokračovat,“ vysvětlil své stanovisko Šmarda.

Na otázku, zda věří, že se stane ministrem kultury, Šmarda odpověděl, že nejde o jeho ambice, ale rád vyhoví Janu Hamáčkovi. „Jsem starostou Nového Města na Moravě, tuto práci mám rád, ale jsem ochoten vyhovět výzvě předsedy sociální demokracie, abych se stal ministrem kultury,“ řekl Šmarda. Pokud se však tento krok nepodaří prosadit, tak to bude respektovat. Důležité podle Šmardy je, aby rozhodoval šéf sociální demokracie, nikdo jiný.

Reklama

Doporučované