Hlavní obsah

Dolní centrum Liberce se promění, u Nisy bude náplavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: re:architekti studio

Takto má vypadat dnes zanedbané spodní centrum Liberce.

Radikální proměnou má projít dolní centrum Liberce v okolí mrakodrapu krajského úřadu. Součástí modernizace bude i náplavka na březích řeky Nisy.

Článek

„Nejprve vyroste v prostoru stávajícího parkoviště mezi sídlem Libereckého kraje a Domem kultury parkovací dům v režimu P+R. Vzniknou zpevněné plochy a dojde k revitalizaci části navazujícího parku a vybudování schodiště propojujícího spodní piazzettu u parkovacího domu s Náchodskou ulicí u sídla Krajského úřadu Libereckého kraje,“ uvedlo vedení libereckého magistrátu.

„Ve druhé etapě postavíme lávku přes řeku Nisu v místě vstupu do budovy krajského úřadu, vytvoříme náplavku na pravém břehu řeky Nisy a zkultivujeme okolí a přilehlý park. Současně plánujeme revitalizaci parku na Rybníčku a zeleně za Domem kultury a kolem Šolcova domu.“

V architektonické soutěži na budoucí podobu celé lokality zvítězilo re:architekti studio.

Foto: re:architekti studio

Promění se také okolí Domu kultury.

„Mám radost z toho, že na podobě Liberecké náplavky pracujeme společně s městem Liberec. Kromě jiného vznikne lávka přes Nisu u krajského úřadu, náplavka na pravém břehu řeky a také úprava okolí a přilehlého parku,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Z koryta řeky Nisy už zmizelo nevzhledné parovodní potrubí.

Foto: re:architekti studio

Nejprve vyroste v prostoru stávajícího parkoviště mezi sídlem Libereckého kraje a Domem kultury parkovací dům v režimu P+R.

Liberecký kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11 000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům a nyní stavbaři dokončují rekonstrukci bývalé budovy dílen pro podnikatelský inkubátor. Stavba přijde na více než 390 milionů korun, hotová má být v říjnu. Přesunout by se tam měla mimo jiné také jídelna, která slouží nejen krajskému úřadu, ale i lidem z okolí, a také například archiv.

„Velmi se zkomplikovaly procesy v rámci stavebního řízení, co se týče věcných břemen, stavebních úprav koryta a protipovodňových opatření. Vše se velmi protahuje. Abychom neohrozili přijetí dotace, tak jsme projekt rozdělili a prioritně pokračujeme v přípravě parkovacího domu. Navazovat bude náplavka s parkovými úpravami a úpravami prostranství,“ řekl nedávno pro ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Revitalizace dolního centra Liberce kolem sídla Libereckého kraje přijde podle odhadů na 220 milionů korun.

Doporučované