Hlavní obsah

Odmítáme předat své know-how, zrušilo ANO schůzi k důchodům. Pavel je zklamaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Pavel a Andrej Babiš na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Opoziční hnutí ANO zrušilo svou účast na pondělním jednání o důchodové reformě. Prezident Petr Pavel to považuje za nekonstruktivní a další rozhovory s ANO považuje za bezpředmětné.

Článek

Opoziční hnutí ANO zrušilo svou účast na pondělním jednání o důchodové reformě. Podle vyjádření Kanceláře prezidenta republiky je Petr Pavel zklamaný z toho, že ANO nechce pokračovat v jednání o změnách. Zrušení dohodnutého termínu, navíc dopisem, který dorazil ve čtvrtek odpoledne, považuje za nekonstruktivní.

Poslanec Aleš Juchelka a jeden z členů delegace hnutí ANO, která měla na schůzce jednat, popisuje, že rozhodnutí padlo ve čtvrtek.

„Předsednictvo se scházelo až odpoledne po Sněmovně, takhle to dopadlo. Ani mně se nechce dělat fíkový list někomu, kdo říká, že na sílu prosadí to, co do zákona navržené je,“ vysvětluje náhlou změnu postoje hnutí Aleš Juchelka.

Ještě během čtvrtka totiž redakce Seznam Zpráv dostala od hnutí ujištění, že s pondělní schůzkou počítá.

Podle Juchelky nemá cenu dál jednat, když vláda nechce uhnout z dvou hlavních změn, které mají i největší dopad v rámci důchodové reformy: zvýšení důchodového věku a zpomalení tempa růstu nových důchodů.

„Zdržovali bychom se navzájem,“ uvedl člen delegace. Zároveň upozorňuje, že hnutí ANO už po první schůzce volalo po analytické zprávě o stabilitě důchodového systému, kterou ze zákona musí Ministerstvo práce zpracovat každých pět let a schválená má být letos do konce června.

Podle Juchelky ale podklady nesplnily jejich očekávání a nedostali relevantní informace.

Hnutí vysvětlilo, proč se jednání nezúčastní, na sociální síti X. Argumentuje i tím, že odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí.

Nejsilnější politická strana na počet poslanců chystá svoji verzi důchodové reformy představit jako „součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce“.

Ještě ve čtvrtek přitom dostala redakce ujištění i od mluvčího hnutí ANO, že se schůzkou na Hradě se počítá.

Reforma, kterou svět ještě neviděl, ohrazuje se Jurečka

Neúčast zástupců ANO ostře zkritizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Stále jen laciný marketing. Vidina hlasů je pro ně silnější než odpovědnost za budoucnost ČR. Nevadí jim popírat sami sebe a stále dokola slibovat reformu, kterou svět neviděl,“ rýpl si ministr do zmínky o vlastní verzi důchodové reformy.

Prezident podle kanceláře považuje téma důchodové reformy za celospolečensky velmi důležité. Snažil se prý proto vytvořit prostor pro věcnou politickou diskuzi mezi vládou a opozicí, která mohla vést k občansky prospěšnému řešení. O přístupu ANO k jednání svědčí podle prezidenta také to, že jako jediné nedodalo v termínu materiály k projednání.

Další rozhovory by podle prezidenta nyní byly bezpředmětné, neboť pozici ANO k tématům důchodů považuje za dostatečně zřejmou.

„Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ říká.

Petr Pavel jednal s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a třemi zástupci ANO o penzijní reformě 28. března. Poté oznámil, že se všechny strany shodly a věk odchodu do důchodu se bude prodlužovat, tuto shodu však opoziční hnutí následně popřelo.

V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad dnes uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.

Reklama

Doporučované