Hlavní obsah

Blažek: Kvůli případům sexuálního násilí půjdou soudci na povinné školení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

aktualizováno •

Resort ministra spravedlnosti chce zavést povinné vzdělávání soudců v sexuální oblasti. Reagoval tak na pozdvižení, které vyvolal nedávný rozsudek, kdy soud zmírnil muži trest vězení za znásilňování nevlastní dcery na podmínku.

Článek

Článek si můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo plánuje povinné vzdělávání soudců v případech sexuálního násilí, zároveň nechce narušovat nezávislost soudců při jejich rozhodování. Uvedl to v televizní Partii na Primě ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reagoval tak na rozsudek odvolacího soudu, který nedávno změnil trest vězení za znásilňování nevlastní dcery na podmínku, a vyvolal tak nevoli u veřejnosti i mezi odborníky.

Tresty za znásilnění by se podle ministra mohly do budoucna změnit, ovšem ukládání podmíněných trestů by nevyloučil. „Nechtěl bych rušit podmínku za znásilnění, ať to vypadá jakkoliv. Ale, a to musíme všichni kontrolovat, jakým způsobem soudy podmínky ukládají. A musíme o tom vést veřejnou diskuzi, jestli u nás soudy ty podmínky ukládají tehdy, kdy se ukládat mají,“ řekl Blažek.

Dodal, že existují různé druhy a intenzita znásilnění, podle kterých se musí každý případ posuzovat zvlášť.

K lepším podmínkám u stíhání znásilnění by podle poslankyně Taťány Malé (ANO) vedlo rozšíření takzvaných měkkých dovedností u soudců. Ti by se měli umět vcítit do oběti, aby věděli, jak předejít způsobení sekundárního traumatu. Podle Malé k tomu mohou pomoci právě školení pro soudce a změna definice znásilnění v novele trestního zákoníku.

Ministerstvo spravedlnosti se nyní podle ministra zabývá diskutovaným rozhodnutím soudu a analyzuje písemné odůvodnění rozsudku. Šéf resortu totiž může za určitých okolností podat k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Soud by v takovém případě mohl vyslovit ale pouze takzvaný akademický výrok, který bude mít význam pro jiné obdobné případy. Na nynější rozsudek by tak podnět neměl vliv.

„Musím říct, že už to není tak černobílý příběh, jak to bylo patrné v prvních dnech. Nebylo známé odůvodnění a vypadalo to mnohem hůře, než to vypadá dnes,“ uvedl Blažek v úvodu pořadu a upozornil tak na ve čtvrtek zveřejněné odůvodnění soudu.

V desetistránkovém písemném rozhodnutí soudci mimo jiné uvedli, že – jak v přípravném řízení dívka vypověděla – iniciovala poškozená prvotní styk, protože se chtěla matce pomstít za to, že příliš střídá partnery a nevěnuje se dětem. Muž si ze styku pořídil video a dívku jím pak vydíral a nutil k sexu i pětkrát týdně takřka dva roky.

Kauza „Podmínka za znásilňování“

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy otevřely kauzu, která otřásla nejen justičními kruhy, ale i laickou veřejností. Dívku z Vyškovska léta znásilňoval nevlastní otec, od Krajského soudu v Brně ale odešel jen s podmínkou. Pár dní po verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu.

Reklama

Doporučované