Hlavní obsah

Svědectví znásilněné dívky po pokusu o sebevraždu. Podle znalce netrpěla

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Roky ji znásilňoval nevlastní otec, od Krajského soudu v Brně odešel s podmínkou. Podle justice oběť nemá vážné následky. Pár dní po verdiktu se dívka podle zjištění Seznam Zpráv pokusila o sebevraždu.

Článek

Z jednotky intenzivní péče ji ve středu převezli na psychiatrii. Anička se před pár dny pokusila o sebevraždu. Říká, že potřetí. Jen pár dní po kontroverzním soudním rozsudku.

„Se sebepoškozováním jsem problémy měla už předtím, ale co se dělo v poslední době, všechno jen prohloubilo,“ šeptá na nemocničním lůžku.

Dospívající dívku přes dva roky znásilňoval nevlastní otec. Doma, v lese, kdykoli se mu zachtělo.

Lesní dělník podle justice „poškozenou nejméně od počátku roku 2020 v rodinném domě a na různých místech v lese, kde společně pracovali, nutil s četností až pětkrát týdně k souložím a orálnímu sexu, přestože věděl, že v té době nedosáhla věku osmnácti let“.

Pokračoval, i když dosáhla plnoletosti. Do půlky roku 2022. „Soudci napsali, že to bylo několikrát týdně. Ale on někdy přišel i třikrát za den,“ vrací se na okamžik mladá žena k opakovanému příkoří.

Navzdory tomu odvolací senát Krajského soudu v Brně minulý čtvrtek šokoval oběť i odbornou veřejnost.

Muži zmírnil tříletý trest vězení na podmínku. „Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila mimo jiné soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

Nezmizely. Ani ne týden po verdiktu se předávkovala léky a doktoři v jedné z brněnských nemocnic jí na „jipce“ zachránili život.

Anička přiznává, že ji po rodinném traumatu „dorazila“ právě soudní dohra. „Je to hrozně nefér. Mám zájem, aby se to nějak vyřešilo. Aby tohle nebyla konečná,“ přeje si Anna.

(Redakce vzhledem k jejímu soukromí změnila její jméno, identitu ženy zná. Původně byl zvolen jiný pseudonym. Kvůli veřejné sbírce, která byla vypsaná s pseudonymem Anička se redakce rozhodla použít rovněž toto jméno.)

Kvůli tíživým zážitkům, podobně jako jiné oběti, k soudním jednáním nechodila osobně. Kontroverzní verdikt si vyslechla od svého právníka. „Bylo mně z toho špatně. Přála bych soudnímu znalci, aby jen z poloviny zažíval to, co já,“ říká.

„Je to strašné. Nesu si v sobě negativní myšlenky, sebenenávist a on řekne, že to na mně nezanechalo žádné špatné následky? Když si uvědomím, že jsem znovu hospitalizovaná…“ pokračuje.

„Je to plivnutí do tváře oběti“

Nad verdiktem i počínáním soudního znalce odborníci kroutí hlavou. „Byla jsem zděšená, že soudní znalec toto vůbec může vyřknout. Neznáme jediný případ, kdy by oběť sexualizovaného násilí ze strany rodiny neměla posttraumatickou stresovou poruchu. Zpravidla se to s tím člověkem táhne celý život, má flashbacky,“ vysvětluje Michaela Studená. Spoluzaložila iniciativu Pod svícnem, která obětem násilí pomáhá.

Počínání znalce kritizuje také advokátka Lucie Hrdá, která se podobným případům věnuje. „Pokud se to dělo až pětkrát týdně, po dobu dvou let, bylo to minimálně dvěstěkrát. Pokud byl někdo tolikrát znásilněný, je prakticky vyloučené, aby to na něm nezanechalo žádné následky, zejména pokud to bylo nezletilé dítě,“ zdůrazňuje.

Psycholog a psychoterapeut Tomáš Kvapilík pak upozorňuje, že potíže spojené s takovým prožitkem se někdy projeví až za mnoho let. „Třeba v partnerství nebo v rodičovství. Trauma ze znásilnění člověka může provázet celý život. Rozčílilo mě, že někdo na základě jednoho posudku říká, že to na oběť nemá zásadní negativní dopady,“ namítá Kvapilík, který na případ upozorňuje ve svých příspěvcích na sociálních sítích.

Podle něj je potřeba i odborná diskuze, jestli lze učinit takový znalecký závěr na základě jednoho vyšetření v krátké době po skutku.

Anketa

Je podle vás udělení podmínky v tomto případu adekvátní trest?
Ano, podmínka stačí.
0,5 %
Ne, rozhodně má jít muž do vězení.
98,5 %
Nedokážu posoudit.
1 %
Celkem hlasovalo 57016 čtenářů.

Nevlastní otec při znásilnění dívku také natočil na video a pak ji vydíral. „Vše dělal pod pohrůžkou zveřejnění jejích intimních fotografií a videozáznamu pohlavního styku mezi nimi, zneužíval svého postavení v rodině poškozené a posléze došlo k její rezignaci,“ píše se ve spise.

Soud: Je možno mu ještě poskytnout šanci

Okresní soud muži za znásilnění a dětské porno původně vyměřil tříleté vězení a také odškodnění pro oběť ve výši 300 tisíc korun. Odvolací senát ale námitky násilníka vyslyšel a udělil mu podmíněný trest s pětiletým odkladem. Na kontroverzní verdikt minulý týden upozornil server Novinky.cz.

Muž nadále žije s matkou oběti, jejími dětmi a jedním společným potomkem. Je zadlužený a čelí několika exekucím. Řekl, že je pro něj důležité, „aby měla děcka střechu nad hlavou“.

„Nejde o mě, já vím, co jsem udělal. Ale trest bude třikrát horší pro rodinu. Momentálně řešíme bydlení, snažíme se najít nějaký lacinější podnájem. Měli jsme teď nejchudší Vánoce, které jsme zažili,“ hájil se před soudem.

„S ohledem na osobní a majetkové poměry, které nám obžalovaný popsal, jsme došli k závěru, že v této krajní situaci, a je to hraniční případ, je možno ještě poskytnout šanci, aby obžalovaný prokázal, že to jednání bylo zcela mimo jeho běžný způsob života a že se nebude opakovat,“ odůvodnil rozhodnutí senát v čele s Miroslavem Novákem.

Podle odborníků jde o systémové selhání. „Je to plivnutí do tváře oběti. Systém jí teď dal najevo, že jí nevěří. Že daleko důležitější je ten živitel rodiny než ona a její psychické zdraví,“ říká Studená.

„Je úplně absurdní negativní majetkovou situací obviněného v podstatě argumentovat v jeho prospěch. Pak se nemůžou divit, že veřejnost v justici ztrácí důvěru. Vyznívá to tak, že nemá smysl to nahlašovat,“ doplňuje Hrdá.

Mladá žena se i ve špatném rozpoložení rozhodla promluvit, protože se nechce smířit s „vyšuměním“ případu. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Může jej zvrátit pouze Nejvyšší státní zastupitelství - dovoláním k Nejvyššímu soudu.

„Je to nefér nejen ke mně, ale ke všem, kteří si něčím podobným prošli,“ dodává dívka.

Kauza „Podmínka za znásilňování“

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy otevřely kauzu, která otřásla nejen justičními kruhy, ale i laickou veřejností. Dívku z Vyškovska léta znásilňoval nevlastní otec, od Krajského soudu v Brně ale odešel jen s podmínkou. Pár dní po verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu.

Reklama

Doporučované