Hlavní obsah

Brno dalo zelenou miliardovému sálu. „Nechalo se zatlačit,“ čelí kritice

Foto: Brno.cz, Seznam Zprávy

Janáčkovo kulturní centrum má být špičková koncertní síň pro 1250 posluchačů.

Reklama

Vzniku koncertního sálu v Brně za dvě miliardy bránil spor ohledně trafostanice, která stojí v sousedství plánované stavby. Kus parcely vlastní hotel, s nímž se teď město dohodlo na směně. Podle kritiků za nevýhodných podmínek.

Článek

Vládnoucí koalice v Brně získala silný trumf pro podzimní komunální volby. Vedení města odblokovalo hlavní překážku pro stavbu dvoumiliardového koncertního sálu pro filharmoniky. Brněnští politici jej slibují 20 let. Zastupitelé nyní kývli na směnu nemovitostí, díky níž město získá bývalou trafostanici u hotelu International.

Bez této parcely by moderní stavba v plánované podobě nemohla vzniknout. „Je to úspěch celé koalice. Za oblast majetku a kultury je to splněná priorita číslo jedna tohoto volebního období,“ sdělil radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).

Majiteli hotelu, firmě HIB Development, Brno oplátkou přenechá starobylý dům v centru. Čtyřpodlažní budovu ve Starobrněnské ulici znalci ocenili na 66 milionů korun. Vlastník hotelu městu při směně doplatí 39 milionů korun. Ač transakce v úterý u zastupitelů hladce prošla, část politiků ji kritizuje. „Koalice se před volbami zbrkle nechala zatlačit,“ míní bývalý náměstek primátora a někdejší člen ODS Robert Kotzian (Brno+). Podle něj jsou podmínky pro město nevýhodné.

Vládnoucí koalici ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD vyčítá, že šla majiteli hotelu příliš na ruku.

Foto: Brno.cz, Seznam Zprávy

Město usilovalo o zisk trafostanice, aby před sálem mohlo vzniknout plnohodnotné náměstí.

Koncertní sál za téměř dvě miliardy korun nabídne místa pro 1250 posluchačů, má patřit k nejmodernějším v Evropě. Stavba podle politiků začne v září, hotová má být v polovině roku 2025. Vyroste na místě podzemních garáží, které však nejsou v provozu. „Při projektování provedli experti firmy Nagata Acoustic několikaměsíční speciální akustická měření. Společnost, která projektovala mimo jiné i novou budovu Labské filharmonie v Hamburku, výsledky měření následně verifikovala v laboratořích v Paříži,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

K dohodě o majetkoprávním vypořádání mezi městem a vlastníky hotelu vedla dlouholetá jednání. Trafostanice, schodiště a sousoší Pohostinnosti totiž stojí v místě budoucího náměstí Ludvíka Kundery. Bez dvou parcel město nemohlo sál plnohodnotně vystavět a prostranství před miliardovým sálem by hyzdila trafostanice.

Kotzian směnu nepovažuje za vyváženou. Podle něj město mělo pozemky vykoupit a ne je směňovat za lukrativní stavbu. „Dům na Starobrněnské je nenahraditelný, je to jedna z nejzajímavějších lokalit v Brně. Město tím také přichází o příjmy z nájmu ve výši dvou milionů korun ročně. Hotel nepochybně výnosy ještě zvýší. Město se nechalo protistranou vydírat, jeho vlastník začal dělat obstrukce,“ řekl. Narážel na fakt, že majitel loni opakovaně napadl vydané stavební povolení a podal námitku systémové podjatosti úředníků.

Bývalý náměstek také namítl, že město zamlčuje některé náklady. Brno se totiž smluvně zavázalo, že hotelu uhradí náklady na novou trafostanici. Podle politika to budou další miliony navíc. „Je to velká neznámá a prostor pro zvyšování nákladů ze strany města. Vedení Brna by nemělo lhát občanům, že dostane za směnu 39 milionů korun. Několik milionů obratem zaplatí zpátky, město tak s veřejností nehraje fér,“ zdůraznil Kotzian.

Čuma přiznal velmi složitá jednání, kritiku ale bere jako neopodstatněnou. „Vnímám to spíš jako předvolební výkřik. Jednání s hotelem se vedla devatenáct let. Jeho zástupci po celou dobu za pozemek striktně žádali jinou nemovitost v centru města. V centru jsou asi tři nezastavěné proluky, město jim je postupně nabídlo. O úspěchu dohody svědčí i to, že proti ní nevystoupila ani opozice,“ řekl radní.

Směnu uvítal i bývalý náměstek primátora Matěj Hollan, který o vznik sálu dlouhodobě usiluje. Podle něj však měla přijít dříve, už před dvěma třemi lety. „Že se věc dořešila až dnes, je smutná vizitka brněnských Pirátů. Nepracovali, nechodili na jednání. Nechápu, na co se tři a čtvrt roku čekalo,“ kritizoval Hollan.

Dodal, že pokud by se do jednání nevložil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS), tak by k dohodě nedošlo. Kratochvíl projekt za město řešil už před více jak osmi lety, kdy se ladila stavba podzemních garáží. K práci koaličních partnerů se vyjadřovat nechtěl. „Do jednání s majiteli hotelu jsem se pustil před několika týdny, ale nechci to nějak komentovat,“ řekl.

Podle Čumy bývalá koalice v Brně, v níž mimo jiné figurovalo hnutí ANO i Hollanovo Žít Brno, majiteli parcely nabízela dvojdům v Masarykově ulici za více než 80 milionů korun. „Když jsme jednání přebrali, byla pro nás směna za bytový dům neprůchodná. Současné podmínky jsou výhodnější než v minulém volebním období,“ dodal pirátský radní.

Koncertní sál vyroste vedle Besedního domu, současného sídla Filharmonie Brno. Na podzemní garáže naváže budova se šesti podlažími. Sál bude mít také zkušebny, zázemí pro muzikanty, šatny a prostory pro technologie. V místech trafostanice bude malé náměstí pojmenované po muzikologovi Ludvíku Kunderovi. Otec slavného spisovatele Milana Kundery byl žák skladatele Leoše Janáčka.

Reklama

Související témata:
Janáčkovo kulturní centrum

Doporučované