Hlavní obsah

Nejmodernější koncertní sál se prodraží. Brno vyhlásí sbírku na varhany

Foto: Architekti Hrůša a spol.

Koncertní sál v Janáčkově kulturním centru má být nejmodernějším v Česku.

Reklama

Plánované Janáčkovo kulturní centrum v Brně se nejspíš prodraží. Zatím se počítá s rozpočtem přes dvě miliardy. V centru, které by mělo stát v roce 2024, bude nejmodernější koncertní sál v zemi. V pátek začne sbírka na varhany.

Článek

Více než 20 let plánovaná stavba budovy s nejmodernějším koncertním sálem v Česku má začít příští léto. Vedení Brna zatím předpokládá, že stavba Janáčkova kulturního centra bude stát přes dvě miliardy korun. Počítá ale se zvýšením ceny.

Přesná cena stavby bude jasnější po výběrovém řízení na zhotovitele, město jej vypíše v listopadu. „Zcela zásadní bude, jakou cenu nabídne vybraný zhotovitel a obecně mohu říci, že ceny stavebních prací a materiálů se zvyšují, proto s navýšením musíme počítat. Konkrétní cenu ukáže trh,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Tři sta milionů za první část prací zaplatily Brněnské komunikace, šest set milionů přispěje stát, sto milionů pošle Jihomoravský kraj. Zbytek doplatí Brno. Vedení města navíc v pátek vyhlásí veřejnou sbírku na koncertní varhany pro koncertní sál v Janáčkově kulturním centru.

Varhany budou podle vedení města unikátní. „Oslovíme výrobce po Evropě i celém světě a odborná komise vybere nejvhodnější nabídku. Bude se jednat o vůbec první nové koncertní varhany pro nový klasický koncertní sál v Česku po zhruba sto letech,“ sdělil náměstek pro kulturu Tomáš Koláčný (Piráti).

Podle Vaňkové se město inspirovalo sbírkou na varhany pro katedrálu svatého Víta v Praze, na kterou zatím lidé poslali přes osmdesát milionů korun. V tuto chvíli není jisté, kolik bude rozsáhlý hudební nástroj pro Brno stát, a to i proto, že jej pravděpodobně bude vyrábět zahraniční firma. „Každopádně sbírka pokryje jen část celkové ceny. Kdyby náhodou překročila cenu, tak bude případně využita na další umělecké předměty,“ přiblížila primátorka.

Město chce motivovat lidi, aby přispěli. „Bude odstupňováno, jakou částkou budou moci občané přispět. Od jisté částky, kterou teď nechci zmiňovat, to bude mít benefit, že se dárce stane vlastníkem některé z píšťal na varhanách,“ konstatovala Vaňková.

Výstavba Janáčkova kulturního centra by měla začít v létě příštího roku, otevření je plánované na konec roku 2024. Letos odborníci testovali akustické vlastnosti sálu na zmenšeném modelu. V listopadu bude hotová dokumentace pro provedení stavby. Pak Brno vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele.

Součástí budovy nového kulturního stánku budou třípodlažní podzemní parkovací garáže a šest nadzemních pater s koncertním sálem pro 1 200 lidí. V Janáčkově kulturním centru bude sídlit brněnská filharmonie.

Reklama

Doporučované