Hlavní obsah

Česko pozastaví vývoz zbraní do Kazachstánu, rozhodl Lipavský

Foto: Profimedia.cz

Kazaští vojáci zatýkají muže na třídě Nursultana Nazarbajeva v Almaty.

Reklama

Česko pozastaví čerpání licencí na vývoz vojenského materiálu do Kazachstánu. Zemí od minulého týdne zmítají nepokoje a tamní prezident nařídil do demonstrantů střílet bez varování ostrými náboji.

Článek

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi. Na dotaz ČTK to v úterý uvedla Aneta Kovářová z odboru komunikace Ministerstva zahraničí. Resort odeslal příslušnou žádost na licenční správu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle zprávy za rok 2020 Ministerstva průmyslu bylo aktivních 11 licencí na vývoz v hodnotě 16,8 milionu eur (410 milionů korun). Z objemu firmy využili loni 330 tisíc eur (zhruba 8 milionů korun), v roce 2019 to bylo 3,8 milionu eur (92,7 milionu korun). Povolený mají firmy export například palných zbraní, vozidel, chemikálií a „látek určených pro potlačování nepokojů“.

Minulý týden oznámila pozastavení vývozu zbraní do Kazachstánu německá vláda.

V Kazachstánu propukly na začátku roku nepokoje, které původně začaly jako protest proti zdražení pohonných hmot. Situace se vyostřila především v největším městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta.

Bezpečnostní síly demonstrace brutálně potlačily, přičemž prezident Kasym-Žomart Tokajev povolil bez varování střílet ostrými náboji do demonstrantů, které označil za teroristy.

Oficiální údaje o obětech mezi protestujícími dosud zveřejněny nebyly. Ruská a místní média v neděli s odkazem na zdravotníky uvedla, že o život přišlo 164 lidí. Podle vládních údajů při střetech bylo zabito 16 příslušníků ozbrojených sil.

Ověřovat informace o protestech v Kazachstánu a o tom, jak na ně reagují vládní síly, je nadále složité, protože úřady omezují internet. Kazaška Zari, se kterou Seznam Zprávy komunikovaly opakovaně, v pondělí potvrdila, že získávat nové informace je těžké i pro obyvatele největšího kazašského města, natož pak ověřovat jejich pravost.

„V tuto chvíli nemáme moc informací o tom, co se děje, protože nám vláda ruší připojení k internetu, nemůžeme používat wifi ani mobilní data, nefunguje ani VPN. Můžeme si jen telefonovat, ale nové informace je těžké ověřovat a spoustu zpráv máme jen ze státních médií,“ líčí Zari.

I sledování televize podle ní bylo omezené. „Vzhledem k tomu, že žiji na okraji Almaty, tak alespoň můžu sledovat televizi, ale v centru města lidé nemohou ani to. V rádiích a televizích ale hraje jen muzika a koncerty, jako kdyby se nic nedělo. Je zajímavé, že ve zbytku země mohou lidé poslouchat a sledovat vyjádření prezidenta o tom, co by se mělo dělat. Protestující vláda označuje jako ‚bandity‘ a tvrdí, že oni jsou ti, co můžou za všechno,“ řekla Zari, která využila chvilkové šance připojit se k internetu v noci z neděle na pondělí.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý při návštěvě Bratislavy řekl, že česká politika důsledně zastává názor, že je potřeba respektovat lidská práva a že násilí proti vlastním obyvatelům není přijatelné. Situace v Kazachstánu je podle něj do značné míry nepřehledná. Vláda a ministerstvo zahraničí se snaží monitorovat bezpečnostní situaci českých občanů v zemi a jsou připraveny případně pomoci, dodal.

Reklama

Doporučované