Hlavní obsah

Čeští středoškoláci prorazili v soutěži NASA s konceptem na opravu družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: NASA

Studenti vymysleli způsob opravy družic pomocí laseru.

Reklama

Pětičlenný středoškolský tým Lasar uspěl na mezinárodní soutěži NASA. Získal dvě ze tří možných ocenění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tým českých středoškolských studentů s názvem Lasar uspěl ve finále soutěže NASA v Houstonu. Jako jediný získal dvě ze tří možných ocenění. Na síti X to oznámil vedoucí týmu Jan Spratek.

„Až teď jsem pochopil, že ta fascinace naším týmem nebyla od Američanů jen zdvořilostní fráze, ale že o nás v zákulisí a před samotným finále opravdu mluvil celý organizační tým a samotní porotci z NASA,“ uvedl.

Tým pěti českých středoškoláků ve věku od šestnácti do devatenácti let přišel s principem, který by umožnil obnovit spojení se satelity. Koncept stojí na laseru, který zasáhne solární panel družice a přetíží tak její přepěťovou ochranu.

„V důsledku toho satelit, aby se chránil, odpojí solární panely. Po čase se vybije a při tom vybití nastává jedinečný okamžik, kdy můžeme zaslat rebootovací signál, opravit chybu v software a nekomunikující satelit uvést znovu do provozu,“ popsal webu ČT24 člen týmu Simon Klinga.

Soutěž Conrad Challenge, pořádaná Houstonovým vesmírným centrem, podporuje studenty ve věku od 13 do 18 let k navrhování inovací, které změní svět. Probíhá v několika fázích a účastní se jí týmy dvou až pěti studentů z celého světa. Vítězné týmy získávají stipendia, patenty a další pomoc k doladění svých vynálezů.

Oprava: V článku bylo chybně uvedeno, že se tým skládá ze čtyř studentů. Správná informace je, že v týmu je pět studentů a jeden mentor. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované