Hlavní obsah

Druhý pokus zřejmě v pátek. Bek chce analýzu, proč se systém pro přihlášky zadrhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy zatím nefunguje. Ministr školství Mikuláš Bek uvedl, že z toho personální změny zatím nevyvodí, počká na analýzu příčin.

Článek

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl dnes po půlnoci poprvé otevřít uchazečům, zatím nebyl kvůli problémům s nahráváním příloh spuštěn.

O případném prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy rozhodne ministr školství Mikuláš Bek (STAN) příští týden podle toho, jak se bude situace vyvíjet. Uvedl to dnes na síti X.

Organizace Cermat oznámila, že problémy v programu už odstranila, nicméně musí systém znovu otestovat z hlediska bezpečnosti. Podle ředitele organizace Miroslava Krejčího ho spustí zřejmě v pátek večer.

Přihlášky na střední školy mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, do spuštění digitálního přihlašování zatím jen papírovou formou. Termín by se podle Krejčího měnit neměl. Bek dnes po poledni na síti X ale uvedl, že „o případném prodloužení termínu podávání přihlášek na střední školy úpravou vyhlášky rozhodne v příštím týdnu na základě vývoje situace“.

Ministerstvo školství i zástupci škol doporučili rodičům, aby zachovali klid a vyčkali na spuštění elektronických přihlášek.

Čas pořadí neovlivní

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který má na starost digitalizaci, tento týden v rozhovoru pro Ptám se já uklidňoval rodiče, že nezáleží, jaký den přihlášku do systému zanesou.

„Celé to okno přihlášek běží až do 20. února. A na pořadí podání té přihlášky, v jaký den to podáte, jestli první, třetí, pátý, vůbec nezáleží. Očekáváme, že zhruba 120 tisíc rodičů nebo dětí podá ty přihlášky na střední školy elektronicky. Očekáváme, že ten nápor může být třeba 30, možná až 50 tisíc v těch prvních dnech. Nicméně bych chtěl ujistit občany, rodiče, že vložení té přihlášky, jestli to bude první, druhý, pátý den, vůbec nic nemění na finálním vyhodnocování přihlášek, kde se sejdou ty papírové a ty digitální,“ uvedl Bartoš.

Foto: Seznam Zprávy

Systém DiPSy ve čtvrtek ráno.

Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou a určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto posílila o 45 procent systém Identity občana, aby vydržel očekávaný nápor uživatelů. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i Cermat opakovaně vyzývali rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení, na které mají 20 dnů. Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňují šanci na přijetí na školu.

Reklama

Doporučované