Hlavní obsah

Šéf Cermatu: Chybu v systému jsme našli na poslední chvíli, oprava potrvá dny

Foto: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Miroslav Krejčí (vlevo) při jmenování bývalým ministrem školství Vladimírem Balašem.

Reklama

aktualizováno •

Programátorská chyba zastavila spuštění systému elektronických přihlášek na střední školy. „Samozřejmě že každá chyba je vinou šéfa,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Elektronické přihlašování na střední školy se nerozjelo. Cermat, který systém připravoval, jeho spuštění odloží. Ředitel organizace spadající pod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Miroslav Krejčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, kde se stala chyba.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ráno rodičům oznámilo, že se systém přihlášek nerozeběhne, protože se objevil problém s nahráváním příloh. Můžete popsat, co způsobilo tyto potíže?

Jedná se o programátorskou chybu, která se projevila až při posledním testování. Objevovala se jenom ve výjimečných kombinacích, kvůli tomu ale nebylo možné systém spustit. Sice programátoři chybu přes noc opravili, ale nakonec se ukázalo, že změny zdrojových kódů zasahovaly do příliš částí systému. Byť nebyly extra velké, tak jsem se rozhodl, že necháme znovu provést penetrační testy a spustíme systém až po nich.

Zeptám se jako úplný laik, ale proč jste poslední test prováděli až na poslední chvíli? Nemohl proběhnout dříve, aby se případná chyba stačila do spuštění systému opravit?

Nemohl, protože jsme to neměli naprogramované.

Systém jste tedy opravdu programovali do poslední chvíle?

Ano.

Můžete zaručit, že se tedy systém podaří spustit v pátek?

Záleží na tom, jak se nám systém podaří otestovat. Netestujeme si to sami a ti, kdo to budou testovat, to ještě nevědí, protože od šesti hodin neděláme nic jiného, než že mluvíme s médii.

Ve hře je prodloužení lhůty

Kvůli problémům se spuštěním systému elektronických přihlášek by se mohl prodloužit termín pro podání přihlášek na střední školy. Rozhodne o tom ministr školství Mikuláš Bek (STAN) příští týden podle toho, jak se bude situace vyvíjet. Informoval o tom na twitteru. Nyní je termín stanoven do 20. února.

A mluvíme o řádech dnů, kdy se systém spustí, nebo se může start dále odkládat, případně hrozí, že by se třeba vůbec nespustil?

Systém se spustit musí, protože bez něj nebude možné realizovat přijímací řízení. Rozhodně to nebudou týdny, předpokládám, že to proběhne dneska, zítra a budeme moct systém v pátek večer spustit. Samozřejmě se to může posunout jedním, nebo druhým směrem podle toho, jak dopadnou penetrační testy.

A vyvodíte z toho nějakou zodpovědnost směrem ke svému týmu?

Jak chcete vyvozovat odpovědnost k lidem na DPP?

Berete to tedy na sebe?

Samozřejmě že každá chyba je vinou šéfa.

Říkal jste, že bez spuštění systému „nebude možné realizovat přijímací řízení“. Nicméně podle zákona se už přihlášky otevřely, takže zájemci o střední školy mohou podávat papírově i bez spuštění systému, jestli to chápu správně?

Přesně tak, ale potom na konci února je ten systém potřeba pro to, aby ředitelé mohli dál pokračovat tak, jak je potřeba.

Bez spuštění systému tedy opravdu přijímací řízení proběhnout nemůže?

Bylo by to extrémně komplikované.

Máte v současné chvíli nějakou radu pro rodiče? Protože je pochopitelné, že jsou ze současné situace nervózní a třeba už zvažují, že raději podají papírovou přihlášku.

Prosím všechny, ať jeden dva dny počkají a o víkendu nebo po víkendu standardně podají přihlášky tak, jak plánovali.

Reklama

Doporučované