Hlavní obsah

Fiala: Přichází rok naděje

Přenos premiérova projevu. Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V posledních dvou letech, kdy stojí v čele české vlády, premiér v projevu vždy upozorňoval na náročný nadcházející rok.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) promluvil k národu, a to jen pár dnů po tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde střelec zavraždil 14 lidí.

Tu Fiala zmínil hned v úvodu svého vánočního poselství. Podle něj šlo o brutální a ničím neobhajitelnou střelbu. „Po celé Vánoce byli Češi v myšlenkách s těmi, kdo byli útokem zasaženi,“ řekl premiér. „Modlíme se za oběti. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce.“

V předchozích letech předseda vlády vždy varoval, že nadcházející rok bude náročný. Loni například poukázal na růst cen a inflaci přicházející po pandemii covidu-19. 

„Museli jste se vyrovnávat, že vám bere inflace hodně z výdělků či úspor,“ zhodnotil uplynulý rok. „Žijeme ve světě, který je méně předvídatelnější, který nám bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí,“ podotkl.

Ve svém projevu ale byl i optimistický. „Dnes mohu mluvit o naději. O naději, že příští rok bude mnohem lepší. Dobrou zprávou je pokles inflace. Příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy zase začnou růst,“ slíbil.

„Přichází rok naděje“

Minulý týden - po posledním letošním jednání vlády - Fiala vyzdvihl přijetí konsolidačního balíčku, práci na důchodové reformě a dopravní infrastruktuře.

Balíček zmínil i dnes, když pravil, že se podařilo dostat pod kontrolu zadlužování země. „Česká republika začne mít po mnoha letech zdravé veřejné finance. To nejhorší máme za sebou. Přichází rok naděje,“ prohlásil.

„Přejme si, abychom žili v bezpečnějším světě. Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději,“ uzavřel.

Fiala své poselství přesunul na svatého Štěpána poté, co prezident Petr Pavel avizoval, že se vrátí k tradici novoročních projevů.

V minulosti míval na druhý svátek vánoční projev k přelomu roku Pavlův předchůdce ve funkci prezidenta Miloš Zeman, letos ho ale - s odvoláním na události na filozofické fakultě - nezveřejnil.

Reklama

Doporučované