Hlavní obsah

Na Hradě vadí fronty, kontroly by se měly přestěhovat. Policie to posuzuje

Brífink Kanceláře prezidenta republiky k bezpečnostním kontrolám návštěvníků Pražského hradu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Kancelář Pražského hradu požaduje důsledné prověření oprávněnosti stávajících opatření policie na Hradě a odstěhování přístřešků, kde se kontroly provádí. Nevidí důvod k tomu, aby lidé museli stát ve frontách.

Článek

Stávající opatření stojí správu Pražského hradu 11 milionů korun ročně. Novinářům to dnes řekl mluvčí kanceláře Vít Novák.

Kancelář navrhuje výměnu současných protitankových zábran na Prašném mostě, Hradčanském náměstí i na dalších místech za jiné, jako např. výsuvné patníky. Pořídila by je na vlastní náklady. Také navrhuje změnu místa, kde by případné kontroly probíhaly – policie by mohla využívat například Slévárenský dvůr.

Pokud osobní kontroly zůstanou zachovány, žádá Pražský hrad, ať jsou důstojné a bez front. Kancelář nekritizuje to, že bezpečnostní kontroly probíhají, ale to, že zde návštěvníci musí stát dlouhé hodiny. Policie by to měla vysvětlit a neměnit stanoviska podle toho, jak se vyjádří ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Do Královské zahrady a Jeleního příkopu pak žádá Hrad o vstup bez kontrol.

Útvar pro ochranu prezidenta ČR ve spolupráci s dalšími specializovanými službami nyní bezpečnostní opatření na Pražském hradě opětovně posuzuje. S výsledkem seznámí v následujících týdnech ministra vnitra, následně Kancelář prezidenta republiky a také veřejnost. Uvedla policie na twitteru.

Prezident Miloš Zeman požádal v otevřeném dopise už minulou středu ministra vnitra Víta Rakušana, aby kontroly zrušil či zásadně upravil. Hlava státu je nyní nepovažuje za správné a v souladu se zájmy občanů.

V minulosti Hrad ale kontroly hájil a aktivně se k nim hlásil. Vedení policie i ministr vnitra Rakušan už dříve uvedli, že se uvažovalo o zmírnění kontrol lidí při vstupu do areálu Pražského hradu, zhatil to ale ruský útok na Ukrajinu. Policie prozatím doporučila kontroly zachovat.

Reklama

Doporučované