Hlavní obsah

Evropští žalobci uzavřeli kauzy Babiše. Takzvanou inovaci v pekárně řeší nadále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Expremiér a poslnanec ANO Andrej Babiš.

Reklama

Evropští žalobci se v souvislosti s případem střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše zabývají už jen kauzou Penam. Další prověřování ukončili. Nepodařilo se jim prokázat, že došlo k úmyslnému podvodu na rozpočet Evropské unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) uzavřel téměř všechny případy, v nichž se zabýval podezřeními ze střetu zájmu u bývalého premiéra a poslance ANO Andreje Babiše. Prověřování se dotýkalo doby, kdy byl Babiš premiérem a zároveň podle auditů Evropské komise mohl mít vliv na řízení Agrofertu.

Prokázat, že by při čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany holdingu Agrofert byl spáchán trestný čin, se žalobcům nepodařilo. Mluvčí EPPO Paula Telo Alves pro Seznam Zprávy potvrdila, že úřad všechny případy zamítl - až na jednu výjimku.

„Střet zájmů není podle platných českých zákonů trestným činem,“ uvedla mluvčí. „Naše vyšetřování neumožnilo prokázat, že střet zájmů byl záměrně zatajován s úmyslem podvést rozpočet Evropské unie,“ zdůvodnila, proč byly případy zamítnuty.

Výjimkou, o které se mluvčí Paula Telo Alves zmínila, je případ společnosti Penam z holdingu Agrofert. Tou se Úřad evropského veřejného žalobce stále ještě zabývá.

Kauza Penam se konkrétně týká stamilionové dotace na výrobní linku pro Pekárnu Zelená louka. Evropské komisi na ní mimo jiné vadilo, že peníze na tento projekt šly z programu na inovace, a přitom linka podle ní nebyla inovativní. I české Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v březnu oznámilo, že dotaci firmě odejme.

Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský uvedl, že nebudou šetření Úřadu evropského veřejného žalobce komentovat. Babiš pak zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Babišovými případy se nezabývají jen evropští žalobci. Další jeho kauzu prověřují francouzští vyšetřovatelé. Konkrétně zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety koupil prostřednictvím řetězce offshorových společností vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie.

Letos na jaře kvůli vyšetřování požádali francouzští vyšetřovatelé tuzemské žalobce o právní pomoc. Chtějí mimo jiné - jak Seznam Zprávám potvrdily zdroje z justice - ověřit ty informace, které publikovala tuzemská média.

Pražské městské státní zastupitelství, které ji vyřizuje, zatím definitivní odpověď do Francie neposlalo. A francouzští vyšetřovatelé nechtějí tento případ komentovat.

„K této žádosti o pomoc se nechceme vyjadřovat,“ napsal Seznam Zprávám náměstek finančního prokurátora Antoine Jocteur Monrozier.

V Česku prověřují soudy další Babišovy kauzy. Poslanec ANO je stále obžalován z trestného činu pomoci ke zločinu dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Letos v lednu jej sice soudce Jan Šott obžaloby zprostil, avšak odvolací vrchní soud případ vrátil Šottovi zpět.

Reklama

Doporučované