Hlavní obsah

Fialovo „zapomenuté“ konto: Premiér nepřiznal téměř milion

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Fiala, premiér a předseda ODS.

Reklama

aktualizováno •

Premiér a předseda ODS Petr Fiala před veřejností utajil část svých úspor. Za chybu v majetkovém přiznání mu hrozí padesátitisícová pokuta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to vůbec první problém premiéra Petra Fialy, kdy musí vysvětlovat své osobní finance.

Seznam Zprávy totiž zjistily, že ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Redakce na to přišla při prověřování podezřelých finančních operací v tomto peněžním ústavu.

„Až do vašeho dotazu jsem si bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ reagoval na zjištění Seznam Zpráv Fiala.

700 + 250 = 950

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. „Účelem podávání oznámení je poskytnout přehled zejména o majetkových poměrech veřejných funkcionářů při vstupu do funkce a umožnit veřejnosti kontrolovat jejich vývoj v průběhu výkonu funkce,“ vysvětlil Vladimír Řepka z Ministerstva spravedlnosti, které spravuje registr majetkových přiznání.

Politická kariéra Petra Fialy

  • V květnu 2012 byl jmenován ministrem školství ve vládě Petra Nečase.
  • Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2013 a stal se členem ODS.
  • Předsedou strany se stal v lednu 2014.
  • Po volbách 2021 se stal předsedou koaliční vlády.

Fiala se tak veřejné kontrole vyhnul. On sám říká, že šlo o běžnou bankovní operaci. „Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem,“ upřesnil Fiala na dotaz.

Fiala přitom v té době v majetkovém dotazníku zmiňoval i mnohem menší sumy. Ve vstupním přiznání v roce 2017 zmínil vůz Toyota za 700 tisíc korun a spotřebitelský úvěr ve výši 280 tisíc. Od října do konce toho roku pak přiznával plat na Masarykově univerzitě ve výši 139 796 korun a spotřebitelský úvěr už jen ve výši 140 tisíc korun. O takřka milionovém podílu v záložně ani slovo. A to platí i pro léta následující.

Podíl v záložně se mu ale připomínal každý rok. Fiala totiž dostával oficiální pozvánku na valnou hromadu družstevníků.

Podnikatelská družstevní záložna není totiž klasickou bankou. Kdokoli tam chce mít účet, musí být členem družstva a vlastnit družstevní podíl záložny. A to platí i pro účet Petra Fialy, přesněji podíl.

A jedna z prezenčních listin přivedla redakci až k Fialovi.

Foto: Seznam Zprávy

Prezenční listina se jménem Petra Fialy.

Na členské schůzi záložny, která se odehrála v říjnu 2017 v jejím sídle v Celetné ulici v Praze, se upravovaly některé body stanov.

Součástí notářského zápisu je i prezenční listina, ze které vyplývá, že záložnu tvoří 123 členů, a to jak fyzických osob, tak firem. Vzhledem k tomu, že firmy a lidé jsou mezi sebou často svázáni, reálně je členů mnohem méně.

Jména členů jsou podle abecedy, a tak na 27. místě stojí zápis „Fiala Petr, prof. PhDr.“, v kolonce za ním je křížek, který znamená, že se valné hromady neúčastnil ani nikomu nedal plnou moc.

Kauze nákupu munice pro Ukrajinu jsme věnovali epizodu podcastu 5:59

„Osobně asi třikrát…“

Jestli se Fiala neúčastnil i dalších schůzí, není jasné. On sám tvrdí, že v záložně byl „za pět let osobně asi třikrát“.

Za opomenutí bude muset nyní premiér nejspíš zaplatit. Podle zákona mu hrozí až padesátitisícová pokuta a přestupkové řízení. „Pokud ministerstvo zjistí podezření na nepravdivost nebo neúplnost oznámení, předá věc přestupkovým orgánům,“ říká mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Nejde jen o přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Pro Fialu může jeho zapomenutý podíl znamenat i reputační problém. Jeho jméno bude skloňováno v souvislosti s problematickou finanční institucí.

Totiž: Seznam Zprávy na konci minulého roku popsaly, jak se ze záložny „ztratily“ peníze určené na nákup munice pro Ukrajinu. Zmizelo 140 milionů korun v hotovosti.

Právě proto se redakce začala fungováním záložny zabývat podrobněji. A shromáždila desítky dokumentů a svědectví, které podivné operace popisují. Těm se budeme věnovat v dalších textech.

Aktualizace: Premiér Fiala ani šest dní poté, co se o svém „opomenutí“ dozvěděl, nepodal opravné majetkové přiznání. „Ještě jsem to nestihl, samozřejmě to udělám,“ řekl v pondělí ráno.

Foto: Seznam Zprávy

Příjmy, dluhy a majetky, které do majetkového přiznání vepsal Petr Fiala.

S přispěním Radka Nohla a Jiřího Pšeničky.

Reklama

Doporučované