Hlavní obsah

Munice pro Ukrajinu. Miliony za náboje do minometů zmizely v Celetné ulici

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Do Podnikatelské družstevní záložny, za kterou stojí Kamil Bahbouh (na snímku), přišly peníze na ukrajinskou munici. A to na účty, které založil chorvatský zbrojař Matias Zubak. Ten také, jak dokazují výdejní dokumenty, část peněz v hotovosti vybral.

Reklama

Ukrajině zmizelo v Česku 14 milionů eur. Stopa peněz určených na nákup munice končí v Celetné ulici číslo popisné 17. Seznam Zprávy vypátraly, kdo a jak se o finance přetahoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Středa 29.března tohoto roku, poledne. Z malé kanceláře v Celetné ulici 17 v centru Prahy, odchází muž se dvěma středně velkými brašnami.

V jedné nese 30 milionů korun v pětitisícových českých bankovkách. Ve druhé je 2,2 milionu euro složených z 1540 pětiseteurových a z 5800 dvouseteurových bankovek, které doplňují další eurostovky a europadesátky.

Jde o část zálohy, kterou zaplatila Ukrajina za minometnou munici, již nyní nezbytně potřebuje. Dodnes však nedostala ani náboj. A peníze? Ty se zdají být ztraceny.

Pro svou obrannou válku s Ruskem nakupuje Ukrajina munici a střelivo, kde může. Peníze, které se objevily v centru Prahy, patří ke dvěma kontraktům uzavřeným s domácí firmou Lvovský Arsenal a s chorvatskou firmou WDG.

„Jde o dva kontrakty ze září a z října 2022,“ popisuje obchod ukrajinský investigativní novinář Vjačeslav Kasim, který na serveru hromadske.ua o případu z Celetné ulice píše a se kterým Seznam Zprávy na případu spolupracují. Podle jeho zjištění byly smlouvy uzavřeny na 100 000 dávek minometné munice a pak i na střelivo pro tanky.

Pátrání novináře Kasima a hromadske.ua vedlo do Prahy. Seznam Zprávy pak získaly dokumenty a svědectví, které nastiňují další pohyb ukrajinských milionů. Polovina zálohy, kterou Ukrajina na tuto objednanou munici vyplatila, dorazila ve dvou tranších na účty Podnikatelské družstevní záložny – té, z jejíž kanceláře v Celetné ulici 17 byla část sumy odnesena. Šlo celkem o 14 milionů euro.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dům, kde má v Celetné 17 kanceláře Podnikatelská družstevní záložna.

Peníze přišly na účty, které si zde otevřel chorvatský zbrojař Matias Zubak, jehož rodině patří firma WDG. Byl to právě on, kdo má munici dodat. Obchod s Ukrajinou uzavřel přes slovenskou firmu Sevotech a také Lvovský Arsenal.

Do pražské záložny

Že si zbrojař Zubak vybral pro převod milionů z Ukrajiny právě pražskou záložnu, a ne renomovanou velkou banku, nebyla náhoda. Jednatelem Podnikatelské družstevní záložny byl jeho tehdejší společník v obchodu, pražský bankéř Kamil Bahbouh.

„Klientům poskytujeme personalizované služby, navíc velké banky se od obchodu se zbraněmi drží dál,“ vysvětlil tento muž reportérovi Seznam Zpráv ve své kanceláři.

„Pokoušeli jsme se otevřít WDG účet v jedné velké české bance, do měsíce ho ale zrušili,“ říká i český právník rodiny Zubakových Jiří Wytrzens.

Jaké konkrétní důvody k tomu banku vedly, už neupřesnil. Může to jistě znamenat, že renomovaný bankovní dům se obává zbrojních zakázek, ale také si lze představit, že celý obchod nepovažoval za seriózní.

Ať byl však důvod jakýkoli, na pokladním lístku Pražské družstevní záložny ze 29. 3. 2023 jsou podpisy Matiase Zubaka a Kamila Bahbouha jako přebírajícího respektive vydávajícího. To znamená, že ukrajinské peníze prošly jejich rukama.

Foto: Seznam Zprávy

Pokladní lístek, že z účtů pražské záložny bylo vydáno 30 000 000, které pak byly odneseny v taškách…

Foto: Seznam Zprávy

.. stejně jako bankovky za 2 200 000 euro.

Matias Zubak a Kamil Bahbouh hrají v obchodu, po němž nemá Ukrajina ani munici, ani peníze, klíčovou roli.

V době uzavřených transakcí byli obchodními partnery, možná dokonce skoro přáteli. Dnes se vzájemně se obviňují z krádeže a z podvodu. Příčinou jejich rozchodu jsou dvě jistoty: že ukrajinské peníze zmizely, a že úplně jasně neví kam a ke komu.

A nejde jen o bankovky odnesené v taškách 29. března z Celetné. Ukrajina totiž poslala na účty Bahbouhovy Podnikatelské družstevní záložny celkem 14 milionů euro.

Foto: Seznam Zprávy

Cesta, jak přišly do pražské záložny ukrajinské peníze, a jak z ních odešly, ukazuje toto schéma.

Válka trestních oznámení

A tak si dřívější společníci Zubak a Bahbouh nyní naopak nemohou přijít na jméno.

Oba tvrdí, že ukrajinské peníze ukradl ten druhý. Dokonce na sebe navzájem podali trestní oznámení. Jako první Kamil Bahbouh, to už bylo odloženo. Zubakovo udání na Bahbouha policie stále zkoumá.

„Trestním oznámením, na které se ptáte, se zabýváme. V tuto chvíli jej prověřujeme,“ potvrzuje mluvčí pražské policie Eva Kropáčková.

A zdroj blízký vyšetřování Seznam Zprávám sdělil, že věc neprověřuje jenom hospodářská kriminálka. „Zabývá se tím i NCOZ, spolupracuje s ukrajinskými vyšetřovateli,“ uvedl.

Kdo jsou?

Kamil Bahbouh je bankéř, ale také znalec a obchodník s uměním, krom toho muž s velmi dobrými kontakty v Česku i zahraničí. Byl zakládajícím členem firmy, ze které vznikla velmi vlivná PR agentura Bison and Rose, a jeho jméno se objevilo v kauze kolem společnosti Cybergym, kterou skrytě vlastnila česká rozvědka.

Matias Zubak je chorvatský obchodník se zbraněmi, spolu se svým otcem Zvonko Zubakem vlastní formu WDG.

Spor mezi Matiasem Zubakem a Kamilem Bahbouhem se týká hlavně výběrů v hotovosti z pražské záložny. Obě strany se sice shodují, že peníze někdo odnesl, ale nemohou se shodnout kdo.

Kamil Bahbouh tvrdí, že to byl Zubak, a dokládá to podepsanými výdajovými doklady. Matias Zubak říká, že jeho podpisy byly padělány a že peníze vzal Bahbouh. Oba svá tvrzení dokládají odbornými vyjádřeními či posudkem písmoznalce.

Redakce má oba dokumenty k dispozici. Bahbouhův posudek tvrdí, že jsou podpisy s vysokou mírou pravděpodobnosti pravé. Zubakovo odborné vyjádření naopak, poněkud nepřekvapivě, že jsou zase s vysokou mírou pravděpodobnosti padělané.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Z malé kanceláře odnesli ve dvou taškách peníze poslané z Ukrajiny jako zálohu na nákup munice.

Šest milionů na prachárnu

Redakce se dostala k dokumentům, díky nimž sečetla celkovou částku všech hotovostních výběrů, které povětšinou nebyly jednorázově menší než 100 tisíc euro. Kamil Bahbouh, který je podepsán na výdajových lístcích a svůj podpis nezpochybňuje, celkem vyplatil 4 465 000 euro plus zmíněných 30 milionů v české měně.

Z výpočtu plyne, že v přepočtu na koruny bylo ze záložny vybráno téměř 140 milionů korun v hotovosti.

To ale nejsou jediné peníze, o které Ukrajina přes Podnikatelskou družstevní záložnu přišla. Za část peněz si Matias Zubak také koupil z konkurzu starou Prachárnu Vitezit v Bosně za přibližně šest milionů euro. „Na pokyn klienta (Zubaka) jsem poslal přibližně šest milionů euro do Bosny na nákup prachárny Vitezit, o kterou Zubak usiloval už dlouho, ale neměl na ni peníze,“ potvrzuje Kamil Bahbouh, který tvrdí, že nákup prachárny přispěl k jeho pozdějšímu rozchodu se Zubakem.

„Rozešli jsme se o půl roku později, když jsem pochopil, že chce Ukrajince podvést. To bylo někdy v červnu,“ říká bankéř o konci vztahů ze Zubakem. A tvrdí, že spolupracuje s ukrajinskými službami. Jeho motivem prý je, aby se alespoň k nějakým penězům Ukrajina zase dostala.

Foto: Seznam Zprávy

Dokumenty ze záložny zachytily (na posledním řádku) i odchod peněz na prachárnu Vitezit.

Analýza za 50 milionů

Jenže z ukrajinských peněz odešlo 23. března 2023 1 938 000 euro i na účet společnosti Somecs institut, kde Kamil Bahbouh vystupuje ve statutárních orgánech.

„To byly řádně vyplacené peníze za analýzu k obchodu,“ tvrdí Bahbouh.

Analýzu, která tedy stála v přepočtu téměř 50 milionů korun, však odmítl ukázat. „Ty peníze už jsme spotřebovali, na analýzu šlo část peněz, zbytek na úhradu zárukám dalším subjektům,“ říká poněkud tajemně Bahbouh. Kam přesně šly peníze, které skončily v jeho firmě, nevysvětlil.

Zubakův právník Wytrzens převod peněz do Somecs Institut popisuje trochu jinak. A v trestním oznámení na Bahbouha tvrdí, že bankéř z Celetné mimo jiné touto transakcí podvedl chorvatského zbrojaře.

Foto: Seznam Zprávy

Kopie titulní stránky trestního oznámení, které podali právníci Matiase Zubaka na bankéře Bahbouha.

Kamil Bahbouh podle právníka Zubakových tvrdil, že se o transakce s Ukrajinou zajímá Finanční analytický útvar, který kvůli praní špinavých peněz sleduje podezřelé pohyby na účtech. A tak se Bahbouh se Zubakem podle advokáta Wytrzense domluvili, že peníze „odkloní“, aby na ně FAU nedosáhl a nemohl je zmrazit.

„Měl být účelově vytvořen fiktivní právní titul, který byl zároveň antedatován,“ píše Jiří Wytrzens v trestním oznámení s tím, že proto byla část ukrajinských peněz ze Zubakových účtů v Bahbouhově záložně „pro jistotu dočasně ,odkloněna‘“ – a to do doby, „až nebezpečí kontrol ze strany FAÚ odpadne“.

„Oznamovatel (Matias Zubak) tedy na radu pana Bahbouha se společností Somecs skutečně dne 23. března 2023 podepsal fiktivní Smlouvu antedatovanou ke dni 9. prosince 2022,“ popisuje advokát.

Stejný scénář platil podle Zubakovy strany i pro cestu dalších peněz z Ukrajiny. Tak jako na základě antedatované smlouvy přišlo Bahbouhově firmě Somecs institute zmíněných zhruba 1,9 milionu, měly se prý další peníze rozplynout ve struktuře dalších firem, které už přímo ovládá Kamil Bahbouh nebo jeho příbuzní. A i v těchto případech prý bylo ve scénáři, že se peníze vrátí, jakmile pomine nebezpeční plynoucí ze zájmu českých kontrolních orgánů.

Jistota je dnes však jen v tom, že se žádné peníze nikam už nevrátily.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kdo má v Celetené 17 kancelář, se dočtete i na zvonku.

Měl to vrátit

Když Seznam Zprávy právníka Zubakových Jiřího Wytrzense konfrontovaly s tím, zda mu nepřijde absurdní, že ve svém trestním oznámení fakticky popsal podvod nejen Kamila Bahbouha, ale také svého klienta, váhavě vysvětloval, že psal jen to, co mu řekl klient.

„Chápu, že to pro vás vypadá absurdně. Pan Bahbouh ale ty peníze měl vrátit, a to teď odmítá,“ snažil se Wytrzens vysvětlit historku z trestního oznámení.

Kamil Bahbouh ji samozřejmě odmítá. Odmítá, že by se na nějaké podobné domluvě vůbec podílel a trvá na tom, že peníze jeho firma získala legálně.

„My jsme tu práci odvedli a peníze už jsou spotřebovány,“ reaguje bankéř na otázku reportéra, že je přece podivné brát peníze za analýzy, či za cokoli jiného z obchodu, který se ve skutečnosti neuskutečnil. A který koneckonců sám označuje za podvod.

Foto: Seznam Zprávy

A kopie úvodní strany udání, které Kamil Bahbouh podal na zbrojaře.

V týdnu udělala v Pražské družstevní záložně kontrolu Česká národní banka. Kamil Bahbouh tvrdí, že přišla na jeho pozvání.

„To nebylo na pozvání PDZ, ty transakce jsou tak podivné, že ČNB zahájila kontrolu záložny,“ řekl Seznam Zprávám zdroj blízký ČNB.

„Vzhledem k zákonem stanovené povinnosti mlčenlivosti neposkytuje ČNB informace o jednotlivých subjektech,“ napsala pak na oficiální dotaz redakce mluvčí ČNB Petra Krmelová.

V infoboxu jsme upřesnili informaci o kariéře Kamila Bahbouha.

Reklama

Doporučované