Hlavní obsah

Jen 15 granátů na tři dny. Ukrajincům dochází munice, čas hraje pro Rusy

Bez komentáře: Boje v avdijivské koksovně. Záběry zveřejnila ruská armáda, ale její postup v okolí města potvrzují i nezávislí analytici.Video: telegram/nm_dnr

 

Reklama

Ve srovnání s létem mají ukrajinští obránci mnohem méně nábojů, navíc v horší kvalitě. Dělostřelci proto čekají na „jistou ránu“ a pálí jen na větší skupiny či jiné důležité cíle.

Článek

Ruský tlak na ukrajinském bojišti se zvyšuje. Invazní jednotky jsou aktivnější prakticky po celé frontě s výjimkou samotného jihu. Dokládá to například další fáze bitvy o Bachmut v Doněcké oblasti, kterou jsme podrobněji rozebírali v první části aktuálních Zpráv z bojiště.

Jižněji v Doněcké oblasti pokračovaly tvrdé boje kolem Avdijivky, kde útoky ruské armády neustávají už od začátku října. I vzhledem k počasí většinu z nich znovu vedly menší oddíly pěchoty. Ruská aktivita v této oblasti nepřinesla žádnou velkou změnu, i když tempo operací je stále vysoké.

Rusové se soustředili na útoky v severní části úseku, kde se snaží postoupit dále za železniční trať, která dlouho tvoří frontovou linii. Neustálé útoky se stále výrazněji podepisují na stavu ukrajinských opevnění i jednotek, které je brání.

Jde tedy doslova o opotřebovávací boj, ve kterém dělostřelecká palba, útoky dronů a dalších zbraní mají „degradovat“ obranu protivníka. Pokusy o nějaký rychlý průlom ruská armáda v posledních dnech neprováděla.

Když se o zákopy bojuje dlouhou dobu, jako například o ty u vesničky Stepove, jen pár kilometrů severně od Avdijivky, postupně se zničí. Obvykle poté, co několikrát vystřídají majitele, když je chvíli drží jedna, chvíli druhá strana. Nakonec pozice pod dělostřeleckou palbou prakticky přestanou být udržitelné a ukrajinské jednotky je definitivně opouštějí. To se v okolí Avdijivky stalo už několikrát.

Ruské jednotky se je pak snaží opevnit, co nejlépe umí, což je obecně spojeno s velkými ztrátami, ale nakonec se to může podařit. Tímto způsobem ruské jednotky nakonec ovládly pozice za železničním náspem a pomalu se blíží ke Stepovemu. Vesnička sama je přitom zřejmě územím nikoho, kde se žádná strana nedokáže delší dobu udržet, protože se není kde skrýt.

Ukrajincům chybí síly

Stejně jako v případě Bachmutu, i tady bude zřejmě další vývoj záviset především na síle ruských útoků. Kyjevské velení posiluje obranu této oblasti, převelelo sem například části 116. mechanizované brigády a 78. pluku zvláštního určení, ale na zásadní změnu podoby bojů nemá v tuto chvíli zřejmě dostatek sil – a také materiálu.

Ukrajinské armádě chybí především dělostřelecká munice na podporu jejich sil. S granáty se šetří již několik týdnů, ne-li měsíců, protože dodávky ze Západu jsou nedostatečné a přicházejí nepravidelně.

Situaci popsal pro reportéra britského deníku The Times zdroj ze 47. brigády, která brání právě severní křídlo Avdijivky: „Přes léto jsme měli desetkrát více munice a v lepší kvalitě.“

Brigáda, která je vybavena vozidly Bradley a tanky Leopard, měla během léta k dispozici především granáty z amerických dodávek, které byly všechny jeden jako druhý a obecně kvalitní. Teď musí pracovat s náboji z celého světa, které se chovají poněkud odlišně, což ovlivňuje dráhu letu.

Bitva o Bachmut

Přečtěte si první část seriálu Seznam Zpráv, která se soustředí na ruské snahy o dobytí ztracených pozic u Bachmutu.

Především je pak granátů málo: reportérem oslovený dělostřelecký oddíl jich měl pouze 15 na tři dny. Místo toho, aby ukrajinští dělostřelci spustili palbu, jakmile se Rusové přiblíží na dostřel, musí počkat na „jistou ránu“ a pálí jen na větší skupiny či jiné důležité cíle.

„Když jsou to dva nebo tři vojáci, tak už nestřílím. Teprve když je to kritická situace – řekněme deset chlapů blízko naší pěchoty – spustíme to,“ řekl ukrajinský dělostřelec pro The Times. A pokud jsou náboje nekvalitní, nebo se chovají nepředvídatelně, střelba na poslední chvíli nemusí být dostatečně účinná.

Ztratí obránci těžce dobyté Robotyne?

Ruské síly jsou už aktivnější i v oblastech letní ukrajinské ofenzivy. Podle některých analytiků může ukrajinská armáda v dohledné době začít přicházet o těžce dobyté pozice z léta.

Například nepotvrzené zprávy z ukrajinské strany minulý týden uváděly, že v důsledku ruských útoků obránci téměř přišli o vesnici Robotyne, o kterou se bojovalo celé léto. Ruské jednotky údajně postoupily až k prvním domům vesnice, než byly zatlačeny zpět. Rusové jsou však zjevně v pozici, kdy by v blízké budoucnosti mohli Robotyne ovládnout.

V Chersonské oblasti stále pokračují boje na jižním, tedy levém a Ruskem okupovaném břehu Dněpru. Ukrajinské jednotky v oblasti čítají údajně zhruba 400 mužů, což na to, jaké území okupují, není mnoho. Nízká hustota sil zřejmě našla způsob, jak zabránit příliš vysokým ztrátám při bombardování oblasti ruskými děly a letouny. To ale zároveň brání ukrajinským jednotkám, aby se soustředěně pustily do vlastního útoku. I proto zatím nepostoupily dále od vesnice Krynky.

A to i přesto, že ruské pozemní útoky na ukrajinské pozice byly v posledních dnech spíše slabé a málo početné. V oblasti probíhá především boj s pomocí dělostřelectva, letectva (hlavně tedy z ruské strany) a dronů. Ale ani jedna strana si nevybudovala takovou převahu, aby mohla situaci zásadně změnit.

Čas ovšem hraje spíše pro Rusko. Ukrajinská strana je v této oblasti v těžké pozici, kterou pro ni bude jen obtížné změnit, jak jsme popisovali podrobněji v předchozím textu.

Na závěr jen krátce uveďme, že počet leteckých úderů z jedné i druhé strany byl relativně nízký. Rusko nasadilo více kamikadze dronů než v předchozích týdnech proti cílům v ukrajinském týlu, ale o zcela nové fázi letecké války, či začátku nové ofenzivy mluvit nelze.

Reklama

Doporučované