Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Rusové jasně ukazují, že žádný zimní klid nebude

Foto: Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil / Facebook

Výcvik ukrajinských ženistů během jednoho z letošních prvních skutečně chladných dnů.

Reklama

Zima ani letos nepřinesla na ukrajinské bojiště zásadní zpomalení bojů. Zvlášť Rusové by naopak mohli i v dalších týdnech ještě zvýšit tlak, a přivést tak ukrajinské obránce do potíží.

Článek

V posledních týdnech se teploty na bojišti pohybují okolo bodu mrazu a to má pochopitelně svůj vliv. Podobně jako v Česku i na Ukrajině bylo několik mrazivých dní se sněhem, teploty jsou ovšem obecně stále relativně mírné: v noci pod bodem mrazu, ve dne nad nulou.

Zákopy a další opevnění se tak znovu plní vodou a pole jsou rozbahněná. Než bojiště opravdu zamrzne a mráz se změní na suchý, vojáci na obou stranách budou bojovat s vlhkostí. Musí myslet nejen na to, aby se zahřáli, ale také na to, aby se příliš nezapařili. To v důsledku může vést k omrzlinám i infekcím.

Problém to je pochopitelně především pro muže a ženy přímo na linii dotyku. Pobyty na frontě jsou ovšem obecně poměrně dlouhé a zprávy o tom, že střídání, tzv. rotace, vojáků na frontě neprobíhá dostatečně rychle, přicházejí z obou stran.

Pro představu, během loňské bitvy o Bachmut byli na některých hůře přístupných místech ukrajinští vojáci na svých pozicích pod palbou tři týdny, než byli vystřídáni. Dostali s sebou dostatek jídla, ale vodu museli získávat ze sněhu. Na ruské straně se objevovala zase řada zpráv o nevhodné výstroji a rozsáhlém výskytu omrzlin mezi vojáky na linii.

Ale stejně jako v loňském roce i letos zima nepřinesla zásadní zpomalení bojů – a to ani v současném období plném hlubokého bahna. Dá se naopak očekávat, že s dalším poklesem teplot boje budou spíše silnější, protože pohyb v terénu bude jednodušší. A minimálně ruská strana jasně dává najevo, že v dohledné době i bez ohledu na počasí hodlá být velmi aktivní.

Obrana proti dronům

Staly se jednou z hlavních zbraní na ukrajinském bojišti. Alespoň částečná ochrana proti nim sice existuje, ale konstruktéři kamikadze dronů přicházejí se stále novými způsoby, jak ji obejít.

I přesto minulý týden znovu nepřinesl na Ukrajině zásadní změny. Je ovšem stále zjevnější, že ruská aktivita je výrazně vyšší než ukrajinská. Rusové útočí na několika místech fronty, byť výsledky zatím nemají valné.

Analytická společnost Rochan Consulting na základě dostupných informací uvádí, že ukrajinská armáda osvobodila území o rozloze přibližně pěti kilometrů čtverečních, zatímco Rusové obsadili přibližně čtyři kilometry čtvereční. Ruský tlak ovšem narůstá a v tomto ohledu se situace může v dohledné době začít měnit.

U Bachmutu Rusové tlačí a budou tlačit

Jednou z oblastí, kde Rusové často útočí, je severní fronta v Charkovské a Luhanské oblasti. Ruská armáda se tu s přestávkami už od léta – a zatím neúspěšně – pokouší zatlačit ukrajinskou obranu směrem k městu Kupjansk.

Zaznamenala tu jisté dílčí úspěchy, ale jejich rozsah zatím není přesně doložen a potvrzen. Ukrajinská strana se tu jednoznačně soustředí na obranu.

Těžké boje jsou hlášeny i z okolí Bachmutu. Ruská armáda se tu snaží pomalu dobýt zpět území, o které přišla během prvních týdnů ukrajinské protiofenzivy, tedy od května do července.

Dosáhli například silnice O0506, spojující Bachmut s ukrajinskou armádou drženým městečkem Časiv Jar, které je důležitou částí ukrajinské obrany v této části fronty. Rusové se tedy pomalu probíjejí do vyvýšených pozic nad Bachmutem, které ukrajinské armádě nabízejí důležité a výhodné obranné postavení.

Jižně od Bachmutu podle ruských zdrojů okupační armáda postoupila v okolí Kliščijivky, tedy vesnice, ze které byla vytlačena během léta. Všechny zdroje se shodují, že ruské jednotky se pokoušejí překročit železniční trať a násep, který ukrajinské jednotky obsadily na podzim a které tvořily linii v této oblasti.

Podle dostupných informací nejsou ukrajinské protiútoky příliš početné, i když slavily některé úspěchy. Trend se tedy zdá jasný: Další ruské zisky v okolí Bachmutu jsou velmi pravděpodobné.

Rusové také podle analytiků zřejmě disponují dostatečným počtem mužů, aby v útocích v tomto sektoru ještě nějakou dobu pokračovali v současném tempu, přinejmenším několik týdnů.

Analýzu probíhající mohutné bitvy o Avdijivku a v Záporožské a Chersonské oblasti si můžete přečíst zde.

Reklama

Doporučované