Hlavní obsah

Kauza úložišť jaderných odpadů: soud poslal do vazby ředitele

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V zakázkové kauze Správy úložišť radioaktivních odpadů policie obvinila pět lidí a jednu firmu.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily detaily ke kauze, v níž policisté v pondělí obvinili pět lidí. Jde v ní o citlivé státní zakázky tykající se radioaktivního odpadu.

Článek

Za machinace se zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů je podle zjištění Seznam Zpráv stíhaný ředitel státní organizace Jan Prachař. A co víc: ve středu odpoledne Obvodní soud pro Prahu 1 poslal Prachaře do vazby.

A spolu s ním si obvinění vyslechla i obchodní ředitelka firmy, která se podílela na jednom z údajně zmanipulovaných tendrů.

Jména těchto dvou lidí, stíhaných pro paragraf sjednání výhody při veřejné zakázce, ověřily Seznam Zprávy z několika zdrojů.

Bohátková má od pondělí vypnutý telefon. Ředitel firmy Petr Kučera mobil nezvedal, neodpověděl na esemesku s žádostí o rozhovor, ani na e-mailovou zprávu.

Volání na mobil šéfa státních uložišť Prachaře padala také už dva dny do schránky. „S panem ředitelem nelze promluvit,“ nepřímo potvrdila mluvčí správy Martina Bílá, že Prachaře zadržela policie. A ve středu odpoledne pak ministr průmyslu Jozef Síkela na sociální síť napsal, že „na straně Jana Prachaře nastaly pracovní překážky“.

Bohátková má od pondělí vypnutý telefon. Ředitel firmy Petr Kučera mobil nezvedal, neodpověděl na esemesku s žádostí o rozhovor, ani na e-mailovou zprávu.

Vrchní státní zastupitelství oficiálně jména obviněných nezveřejnilo. V pondělí jen vyvěsilo na web krátkou zprávu, že stíhá pět lidí a jednu firmu. Jména dalších stíhaných – kromě Prachaře a Bohátkové – se zatím nepodařilo ověřit.

Vyšetřovatele každopádně podle informací Seznam Zpráv zajímá role projekční a geologické společnosti Inset. Její ředitel Ludvík Hegrlík se nejprve omluvil, že má jednání. Poté už telefon nezvedal a nakonec si volání od reportéra Seznam Zpráv zablokoval.

Není zřejmé, na jaké zakázky správy úložišť mají policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu spadeno. Ovšem právě společnosti SG Geotechnika a Inset se potkávají v tendru v hodnotě 33 milionů na komplex podzemních měření a analýzy v Bukově na Vysočině.

Foto: Správa úložišť radioaktivních odpadů

Zkušební pracoviště v hloubce 550 metrů pod zemí v Bukově na Vysočině.

Stát tam má v hloubce 550 metrů testovací pracoviště, kde experti zjednodušeně zkoumají, jak se chovají okolní horniny. To proto, aby tyhle poznatky využili při budování finálního skladu jaderného odpadu.

Zakázku na měření vyhrály firmy SG Geotechnika a Inset předloni. Do soutěže šly společně se státní Českou geologickou službou a Ústavem geoniky při Akademii věd. „Policie nás neoslovila. Samotného by mě zajímalo, o co tam jde,“ reagoval Zdeněk Venera, ředitel České geologické služby.

Vítězové měli v soutěži jen jednoho konkurenta – sdružení firem kolem brněnské společnosti Geotest. Šéf firmy Lubomír Klimek si vzpomněl, že průběh tendru nebyl úplně obvyklý – například nebylo ze zadání soutěže jasné, jaké práce vlastně správa úložišť požaduje.

„Od jiných zadavatelů jsme zvyklí, že tyhle činnosti bývají přesně specifikované,“ dodal Klimek.

Z krátké tiskové zprávy, kterou v pondělí zveřejnilo vrchní státní zastupitelství, je patrné, že ovlivněných zakázek by mělo být víc než jen jedna. Příslušný paragraf počítá se sazbou až osm let. Na druhou žalobci neuvedli, že by ovlivněné tendry měly provázet i úplatky.

Reklama

Doporučované