Hlavní obsah

„Koupili to společně.“ Jak se expolitik může vykroutit z bílého prášku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Za předání drogy hrozí nepodmíněné tresty (ilustrační foto).

Reklama

Policejní kamera zachytila schůzky aktérů kauzy Dozimetr v pražském bytě. Na záběrech je i tehdejší člen TOP 09 Jiří Fremr, který rozdává a šňupe bílý prášek. Mohl se dopustit trestného činu, říká v rozhovoru advokát Jan Vučka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někdejšího člena TOP 09 Jiřího Fremra, který byl ještě před dvěma lety pravou rukou europoslance a nyní rovněž pražského radního Jiřího Pospíšila (TOP 09), zachytila tajná policejní kamera, jak předává a šňupe bílý prášek.

Stalo se to 14. července 2021 v pražském bytě zlínského lobbisty Michala Redla. Toho policie označuje za hlavu organizované skupiny, která v rámci kauzy Dozimetr získávala úplatky ze zakázek pro pražský dopravní podnik.

O tom, co konkrétně se dělo ten večer v Redlově bytě, už Seznam Zprávy informovaly v publicistickém pořadu Terén Kristiny Cirokové. Úryvky z tajně pořízených policejních záběrů se redakce rozhodla zveřejnit, protože zachycují situace, u kterých existuje podezření, zda se při nich Jiří Fremr nedopustil trestného činu.

Zajímavé je, že v souvislosti s kokainem policie obvinila Michala Redla. Viní ho z toho, že jej nabízel své sexuální společnici. Jiřího Fremra ale nestíhá. Na záběrech je přitom vidět, jak dvěma lidem předává bílý prášek, který pak společně inhalují nosem. Redakce Seznam Zpráv žádala Jiřího Fremra o reakci. Telefon však nezvedal a ani po několika dnech neodpověděl na otázky zaslané SMS zprávou.

Že se Fremr mohl dopustit trestného činu, připouští v rozhovoru i advokát a bývalý státní zástupce Jan Vučka, kterému Seznam Zprávy inkriminované video ukázaly.

Můžete po zhlédnutí těch záběrů říci, zda se Jiří Fremr mohl dopustit trestného činu?

Možné to samozřejmě je. Zákon říká, kdo neoprávněně vyrobí, doveze, nabídne, zprostředkuje nebo prodá jinému omamnou látku, spáchá trestný čin. Lidově řečeno „dealuje drogy“. Nemusí ty látky nutně sám prodávat, stačí, když je předá někomu jinému.

Podle zákona za to hrozí jaký trest?

V nejzákladnější skutkové podstatě obviněnému hrozí až 5 let vězení. Pak jsou i přísnější možnosti, pokud to spáchá jako člen organizované skupiny, ve značném rozsahu nebo vůči mladistvému. Ten trest se může vyšplhat až na 18 let odnětí svobody.

Jaké formy obhajoby by případně mohl zvolit?

Samozřejmě existuje celá řada obhajob. Například že se nejednalo o drogu, ale o něco legálního. Dnes je velká spousta omamných látek, které se užívají různými způsoby, a ne všechny jsou zakázané.

Další obhajoba zní - já jsem to jenom předal, nevěděl jsem, co se nachází uvnitř. Někdy se používá i obhajoba - nepředával jsem někomu něco, co mu nepatřilo, protože jsme to koupili společně. Tím pádem se nejedná o prodání nebo předání jinému.

Může se stát, že policie tuto část kauzy Dozimetr nebude řešit?

Ano, jsou tu i takové možnosti. Policie se odvolává například na to, že v rámci velkého množství důkazního materiálu přehlédla některé skutečnosti, nebo že si to nechávají na později, protože pro ně má prioritu jiný případ. Stávají se i případy, a to obhájci nemají rádi, kdy není vůči té osobě zahájeno trestní stíhání, i přestože existuje dostatek důkazního materiálu. V tom případě je pak podezření, že dotyčný spolupracuje s policií.

Myslíte si, že by měla policie v tomto případě vznést obvinění?

Jak jsem říkal, dokud neznáme verzi toho člověka, připadá v úvahu mnoho způsobů obhajoby. Nemohu se k tomu aktuálně vyjádřit.

Reklama

Doporučované