Hlavní obsah

Ministr zrušil zakázku na „kyslík ve spreji“. Lékaři přístroj nedoporučují

Foto: Seznam Zprávy

Kyslíkové vyvíječe nakoupil už loni Středočeský kraj od firmy Ankaba.

Reklama

Za přístroje chtěl Státní zemědělský intervenční fond původně utratit tři a čtvrt milionu korun.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ještě v pátek to vypadalo, že Státní zemědělský intervenční fond tohle vybavení nutně potřebuje.

Zakázku na nákup záchranářských sad obsahujících takzvaný kyslíkový vyvíječ vypsal ještě loni těsně před Štědrým dnem a za sety s přístrojem, který vypadá jako sprej, chtěl utratit tři a čtvrt milionu korun.

A to i přesto, že lékaři tento „kyslík ve spreji“ označují za zbytečnou, a dokonce i nebezpečnou hračku, která nikomu nemůže zachránit život.

Několik hodin poté, co Seznam Zprávy na tuto skutečnost upozornily, ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), pod něhož státní fond spadá, zakázku zastavil.

„Bude zrušena, a to i s ohledem na plánované úspory,“ prohlásil v pondělí ministr Nekula pro Seznam Zprávy.

Nechtěl však už odpovídat na to, co si myslí o pozadí tendru – jestli vůbec zemědělský fond přístroje potřebuje či zda se zakázka ruší hlavně proto, že lékařští odborníci na resuscitaci před jejich používáním přímo varují.

Ke stejným otázkám se nechtěl vyjadřovat ani ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán. Jeho mluvčí pouze vzkázal, že nákup se neuskuteční „v návaznosti na plánované rozpočtové škrty“.

V zakázce šlo o 65 záchranářských setů pro první pomoc, kterou umí poskytnout i laik – v případě kolapsu se pokusí „nahodit“ srdce pomocí jednoduchého defibrilátoru. A pomáhat s dýcháním má právě „kyslík ve spreji“.

Jenže právě tento kyslíkový generátor už dlouho vadí lékařům z České resuscitační rady a dalším záchranářům.

Před čtyřmi lety vydala Česká resuscitační rada dokument, v němž píše, že takovýto přístroj nemůže ve skutečnosti nikomu pomoci. Má malý výkon, neumí vyvinout tolik kyslíku, kolik člověk potřebuje.

„Je úplně k ničemu. Nemá takový průtok, který by mohl – i třeba v rukou profesionála – něco pozitivního přinést,“ řekl Anatolij Truhlář, předseda České resuscitační rady.

Ba co víc, lékařské kapacity v tomto dokumentu přímo píší, že kyslík není pro poskytování první pomoci vůbec vhodný. Navíc hrozí, že amatérský záchranář zbytečně ztratí cenný čas použitím neúčinného „spreje“, místo aby poskytl mnohem důležitější masáž srdce.

Státní zemědělský intervenční fond ještě minulý týden zakázku obhajoval: kyslík prý pořizuje hlavně proto, že je jednoduchý na ovládání, a tudíž i laik s ním zvládne poskytnout první pomoc do doby, než dorazí záchranka. Avšak právě před takovým používáním kyslíkového vyvíječe lékaři důrazně varují.

Foto: Seznam Zprávy

Kyslíkový generátor od firmy Ankaba. Podle lékařů zbytečná hračka.

Dosud není jasné, kdo a za jakých okolností v zemědělském fondu rozhodl, že je nákup těchto přístrojů potřebný. A zda ho konzultoval s odborníky. Fond na otázky slíbil odpovědět během tohoto týdne – zaměstnankyně zodpovědná za zakázku je totiž momentálně nemocná.

Podobné sady nakoupil před rokem za 10 milionů korun také Středočeský kraj, dnes visí na zdech domovů důchodců, pedagogických poraden nebo dětských domovů. Provedl to způsobem, který mu umožnil, že nemusel vypisovat otevřenou soutěž.

Od té doby tuto středočeskou zakázku prověřuje i policie.

Seznam Zprávy tehdy zjistily, že dodavatelská firma Ankaba je jediným známým dodavatelem těchto záchranářských setů. Tedy defibrilátorů a kyslíku vložených do praktické zelené krabičky s bílým křížem.

Majitel firmy Eduard Urminský se chlubil, že má na kyslíkové přístroje doporučení od uznávaných lékařů a schválení klíčových úřadů. Ani jedno nebyla podle zjištění Seznam Zpráv pravda.

Eduard Urminský nyní odmítl odpovědět, jestli se ucházel o stejnou zakázku na Státním zemědělském intervenčním fondu. Po položené otázce rychle zavěsil telefon.

Reklama

Doporučované