Hlavní obsah

Náměstek VZP žil v levném bytě nadace pro nemocné. Přitom bral statisíce

Foto: Seznam zprávy, Seznam Zprávy

Náměstek ředitele VZP Jan Bodnár žil v bytovém domě Nadace Bona, která zajišťuje chráněné bydlení pro psychiatrické pacienty.

Reklama

Náměstek ředitele VZP Jan Bodnár si loni i s odměnami vydělal více než pět milionů korun. Přitom bydlel v levném bytě Nadace Bona. Ta se stará o psychiatrické pacienty, kterým zprostředkovává chráněné bydlení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu podepisoval smlouvy s Psychiatrickou nemocnicí v Bohnicích. Náměstek ředitele pojišťovny Jan Bodnár přitom už od roku 2017, tedy zhruba od doby, co pracuje ve VZP, žije v bytě Nadace Bona, kterou založila právě bohnická léčebna. Jak Seznam Zprávy už informovaly, platí tam regulovaný nájem. Nejprve to bylo 7200 korun, od letošního ledna 12 tisíc korun.

Nyní, s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, redakce zjistila, že Bodnár si za poslední tři roky vydělal na mzdě a odměnách více než 12,5 milionu korun hrubého. Konkrétně v roce 2023 měl hrubý měsíční příjem 220 248 korun a k tomu dostal za celý rok odměny ve výši 2 481 250 korun.

Manažer pojišťovny zřízené státem už dříve řekl, že na svém bydlení neshledává nic výjimečného. Teď nově uvedl, že nechápe, proč se o to vůbec Seznam Zprávy zajímají.

„Žádného protiprávního jednání jsem se nedopustil, vašemu zájmu o mé ryze soukromé rodinné záležitosti, který mne poškozuje, proto upřímně nerozumím,“ uvedl v písemném vyjádření Jan Bodnár. Rovněž napsal, že pokud článek povede k „dalšímu bezdůvodnému poškození jeho osoby“ zváží řešení celé věci právní cestou. „To prosím nevnímejte jako výhružku, ale jen jako prosté konstatování faktu,“ uvedl na závěr.

Náměstek Bodnár má od nadace pronajatý šedesátimetrový byt 2+kk ve zrekonstruovaném domě s velkou společnou zahradou poblíž Čimického háje v Praze 8. Nadace tyto byty poskytuje prostřednictvím jí založené obecně prospěšné společnosti Bona především psychiatrickým pacientům jako chráněné bydlení. Aby se znovu naučili začlenit do společnosti, žijí s nimi v domech i zdraví nájemníci. Původně to byli většinou zaměstnanci blízké Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Jan Bodnár si už přesně nevybavuje, jak se k nadačnímu bytu dostal. Vzpomněl si jen, že to bylo v souvislosti s jeho zapojením do reformy psychiatrické péče.

„Jak přesně jsem se k projektu Nadace Bona dostal, to už nevím, ale určitě na tom není nic špatného,“ uvedl už dříve náměstek ředitele VZP.

Stěhování do vily

Jan Bodnár dal ovšem v lednu po sedmi letech z nájmu výpověď. Seznam Zprávy teď zjistily proč. Na začátku letošního roku totiž koupil dům. Vilu s více než sedmisetmetrovým pozemkem v pražských Kolodějích. Podle smlouvy, kterou lze dohledat v katastru nemovitostí, ji koupil za výhodnou částku – 15 300 000 korun.

Proč tak levně? Podle Markéty Štanclové z rodiny bývalých majitelů, bylo původně v plánu dům prodat dráž. Nepovedlo se to. „My jsme ho prodávali déle a nemohli jsme ho prodat, tak jsme zlevnili,“ uvedla Štanclová s tím, že Bodnára jim doporučil jejich známý realitní makléř.

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Vila v pražských Kolodějích, kterou Jan Bodnár koupil na začátku letošního roku.

Na domě není bankovní zástava, tedy žádná hypotéka. Podle smlouvy si Jan Bodnár pořídil vilu zřejmě se svou partnerkou. Ta platila 1,5 milionu, on zbytek – tedy 13,8 milionu korun.

„K financování jsem využil jiný finanční produkt České spořitelny,“ napsal k tomu Bodnár.

Manažer VZP tvrdil, že bydlení v domě s psychiatrickými pacienty obnášelo z jeho strany i jistou dobrovolnickou činnost. Popisoval, že když jeho sousedé něco potřebovali, tak jim pomohl. I bývalý ředitel bohnické léčebny Martin Hollý, který je zároveň předsedou správní rady Nadace Bona uvedl, že Bodnár byl „zapojen do dobrovolnického programu nadace spojeného s užíváním bytu“. Na otázku Seznam Zpráv, zda bude nějakým způsobem v dobrovolnictví pro nadaci pokračovat i po přestěhování, náměstek ředitele VZP neodpověděl.

Reputační riziko?

Bydlení v podnájmu nadace bylo pro Bodnára velice výhodné. Přišel tak totiž k bytu, který není za tržní nájemné, ale řídí se tarifem stanoveným městskou částí pro obecní byty. Šanci dostat se k bydlení s regulovaným nájmem mají jinak v Praze 8 v podstatě jen sociálně slabé rodiny nebo lidé z takzvaně preferovaných profesí jako například policisté, hasiči či učitelé.

Po odhalení, že v jednom z bytů Nadace Bona žije vysoce postavený manažer Všeobecné zdravotní pojišťovny, se o případ začala zajímat i radnice Prahy 8. Bytové domy totiž nadaci před lety zapůjčila. Vedení městské části požádalo ředitele nadace Filipa Vrbického o zaslání seznamu nájemníků.

Uplynuly ale dva týdny a odpověď nepřišla. Proto místostarosta Radomír Nepil a místostarostka Vladimíra Ludková poslali na sklonku minulého týdne druhý dopis. Redakci Seznam Zpráv se ho podařilo získat. Píše se v něm, že městská část chce předejít „reputačním rizikům“ v souvislosti se zveřejněnou kauzou.

„Pro zajištění možnosti minimalizace poškození dobrého jména Městské části Praha 8 a prevence vzniku reputačního rizika na její straně vás tímto opětovně žádáme o doložení kompletního seznamu uživatelů (pod/nájemců) bytů, jež jsou součástí předmětu výpůjčky,“ píše se v dopise. Radnice chce také vědět, jakou roli v projektu nadace nájemníci mají. A připomíná i to, že nadace porušovala smlouvu, když pravidelně městskou část neinformovala o obsazenosti bytů.

Proč Nadace Bona seznam nájemníků Praze 8 neposkytla? Ředitel Filip Vrbický na tuto otázku zaslanou prostřednictvím SMS minulý týden neodpověděl. Změna nastala až po urgenci městské části. Podle našich informací Nadace Bona seznam nájemníků toto úterý, po více než dvou týdnech čekání, konečně radnici poslala.

Reklama

Doporučované