Hlavní obsah

Náměstek VZP žije v levném bytě nadace pro psychiatrické pacienty

Foto: Seznam zprávy, Seznam Zprávy

Náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Bodnár bydlí už šest let v tomto domě v nadačním bytě za regulovaný nájem.

Reklama

Náměstek ředitele VZP Jan Bodnár žije v bytě Nadace Bona. Ta se stará o psychiatrické pacienty, kterým zprostředkovává chráněné bydlení. Bodnár zároveň podepisuje smlouvy s Psychiatrickou nemocnicí Bohnice, která nadaci založila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náměstek generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Bodnár žije od roku 2017 v bytě, který spravuje Nadace Bona. Jde o zrekonstruovaný dům s velkou společnou zahradou poblíž Čimického háje v Praze 8.

Manažer největší pojišťovny v zemi tam má pronajatý šedesátimetrový byt 2+kk. Podle ředitele nadace Filipa Vrbického jej získal za regulovaný nájem původně ve výši 120 korun za metr čtvereční, tedy měsíčně za 7200 korun. Nyní platí už víc. Od ledna nadace nájemné zvedla, v jeho případě na 12 tisíc korun.

„Pan Bodnár je pro nás naprosto běžným nájemníkem za standardních podmínek, jaké tady mají všichni,“ tvrdí ředitel Nadace Bona Filip Vrbický.

Nadace poskytuje prostřednictvím jí založené obecně prospěšné společnosti Bona v domech, které má vypůjčené do správy od Prahy 8, psychiatrickým pacientům chráněné bydlení. Aby se znovu naučili začlenit do společnosti, žijí s nimi v domech i zdraví nájemníci. Původně to byli většinou zaměstnanci blízké Psychiatrické nemocnice Bohnice. Právě ta nadaci založila a je s ní i personálně propojená. Jan Bodnár s nemocnicí zase už léta podepisuje za VZP smlouvy.

Nic výjimečného na svém bydlení náměstek neshledává. „Podle mě je tam standardní výše nájmu, běžný obecní nájem,“ řekl Jan Bodnár reportérce Seznam Zpráv.

A v tom se ho zastává i ředitel nadace Vrbický: „Pan Bodnár neměl sjednanou žádnou výhodu.“

Levný regulovaný nájem

Bydlení v podnájmu Nadace Bona je ovšem výhodné samo o sobě. Člověk tak totiž může přijít k bytu, který není za tržní nájemné, ale řídí se tarifem stanoveným městskou částí pro obecní byty.

Podle pravidel, které má radnice Prahy 8 zveřejněná na svých webových stránkách, mohou přitom obecní byty získat v podstatě jen sociálně slabí nebo nějak jinak znevýhodnění lidé anebo ti, kteří pracují v takzvaných preferovaných profesích jako například policisté či hasiči. Ostatní obyvatelé se o byt mohou ucházet jen na základě výběrových řízení, tedy formou – kdo dá lepší nabídku.

Radnice Prahy 8 se po upozornění Seznam Zpráv, že v jednom z bytů, které nadaci vypůjčila, žije náměstek ředitele VZP, o věc začala zajímat. Nadaci Bona požádala o seznam nájemníků, kteří v bytech svěřených městskou částí žijí.

„Bylo by opravdu nemilým překvapením, pokud bychom zjistili, že nejsou z valné většiny využívány pro socializaci a terapeutické programy psychiatrických pacientů. To by nám nedávalo smysl, a pokud by tomu tak bylo, museli bychom na to reagovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Stejně už končím

Že je nájem v nadačním bytě výhodný, protože je levnější než komerční, si manažer VZP Bodnár nemyslí. „Já to srovnání nemám. Já to nevím, ale myslím si, že úplně nižší není,“ tvrdil reportérce.

Nabídka inzerátů v blízkém okolí jeho bydliště ale vypovídá o něčem jiném. Například zrekonstruovaný byt 3+kk v panelovém domě, jen o osm metrů čtverečních větší než ten Bodnárův, se pronajímá za 22 tisíc korun měsíčně a třicetimetrový byt za 17 tisíc.

Na otázku, jaký je plat náměstka ředitele VZP, nám pojišťovna neodpověděla. Výše platu a odměn je známá jen u ředitele Zdeňka Kabátka. Ten bere měsíčně 225 tisíc korun a v roce 2022 dostal roční odměnu ve výši 1,35 milionu korun.

Náměstek Bodnár bude regulovaný nájem platit už jen krátce. Jak při telefonickém rozhovoru zdůraznil, dal nedávno z bytu výpověď. Kdy se stěhuje, přesně nevěděl. „Myslím si, že končím tak za měsíc. Opravdu nevím, jak to máme v tuhle chvíli nastavené,“ uvedl Bodnár.

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Dům Nadace Bona, kde bydlí náměstek generálního ředitele VZP Jan Bodnár.

Střet zájmů?

Obor psychiatrie je Janu Bodnárovi dlouho blízký. Už před jedenácti lety se z pozice ředitele odboru evropských fondů na Ministerstvu zdravotnictví zapojil do reformy psychiatrické péče. V roce 2016 pak nastoupil do VZP. Zanedlouho se stal ředitelem pražské a středočeské pobočky a podepisoval smlouvy s Psychiatrickou léčebnou Bohnice. Díky nim plynou do nemocnice z pojišťovny peníze za úhrady zdravotních služeb. V nadačním bytě začal bydlet rok po nástupu do VZP.

Nadaci Bona založila v roce 1992 právě Psychiatrická nemocnice Bohnice. Předsedou správní rady je její dlouholetý ředitel Martin Hollý a členkou současná ředitelka Zuzana Barboríková. Nadace s nemocnicí úzce spolupracuje.

Své bydlení jako střet zájmů náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Bodnár ale nevnímá.

„Určitě to za střet zájmů nepovažuji. VZP přímo s nadací nemá vůbec žádný vztah,“ bránil se Bodnár s tím, že o personálním propojení a o tom, že nadaci založila nemocnice, neví.

A stejně to vidí i bývalý ředitel bohnické léčebny Martin Hollý. „Jako střet zájmů jsem situaci nevnímal, ani nevnímám,“ napsal v sms pro Seznam Zprávy a zdůraznil, že Jan Bodnár byl „zapojen do dobrovolnického programu nadace spojeného s užíváním bytu.“

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek bydlení svého náměstka nechtěl komentovat, protože o tom „nic neví“. Na otázku, zda se o to bude zajímat, odpověděl, že ne.

„To je věc personálního náměstka. Všichni kolegové na úrovni vedoucích pracovníků mají prohlášení o střetu zájmů a předpokládám, že pan náměstek Bodnár ho má taky. Takže nevidím důvod, proč bych se tím zabýval,“ prohlásil ředitel VZP.

A jak vlastně Bodnár k nadačnímu bytu přišel? Vzpomněl si, že to bylo v souvislosti s jeho zapojením do reformy psychiatrické péče. Víc si ale už nevybavuje.

„Jak přesně jsem se k projektu Nadace Bona dostal, to už nevím, ale určitě na tom není nic špatného,“ uvedl náměstek Bodnár.

Reklama

Doporučované