Hlavní obsah

Nesimuluje? Policie tajně sledovala vrchního soudce viněného z korupce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Sovák může u soudu dostat až dvanáct let. Je stíhaný pro korupci a zneužití pravomoci soudce Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Bývalý vrchní soudce Zdeněk Sovák může kvůli chorobě ledvin vyklouznout z kauzy úplatků v hodnotě 150 milionů. Policie si zadává už druhý posudek. Chce vědět, jestli Sovák jen nesimuluje.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Detektivové se snaží chopit jedné z posledních šancí, jak dostat před soud Zdeňka Sováka, bývalého vrchního soudce stíhaného pro úplatek 150 milionů, který chtěl po stavebním gigantu Metrostav za příznivý rozsudek.

Sovák, jak Seznam Zprávy napsaly v březnu, trpí hned několika chorobami – především mu selhávají ledviny. A soudní znalec z oboru soudního lékařství, najatý policií, jednoznačně nedávno uzavřel, že jednasedmdesátiletý Sovák není schopen výslechů.

Jenže policisté dál pochybují.

Seznam Zprávy mají k dispozici dokument, jímž nyní kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadali 6. dubna novému znalci vypracování dalšího posudku. Tentokrát se obrátili přímo na odborníka na ledviny.

Chtějí od toho znalce jednoznačně slyšet, jestli je na tom Sovák skutečně tak špatně, že nedokáže ani na židli odpovídat na otázky policistů.

„Mohou zjištěné nemoci obviněnému JUDr. Zdeňku Sovákovi bránit, aby souvisle hovořil po dobu v řádu desítek minut, případně aby po dobu v řádu desítek minut setrval v pozici v sedu?“ pokládají policisté znalci konkrétní dotaz.

Kauza soudce Sováka

Celé stíhání stojí na jeho působení v prestižní roli člena senátu Vrchního soudu v Praze. Podle policistů, kteří ho tři čtvrtě roku sledovali a odposlouchávali, se Sovák snažil nabídnout stavební firmě Metrostav, že jí pomůže v trestní kauze bývalého hejtmana Davida Ratha.

Metrostav, společnost s dvacetimiliardovými tržbami, je obžalovaná, že Ratha uplácela, aby získala zakázky ve středočeských nemocnicích. Hrozí jí za to u vrchního soudu zákaz účasti na veřejných zakázkách. Sovák a jeho pobočník Milan Bíba se podle obvinění snažili Metrostavu vzkázat, že za 50 milionů zařídí mírnější trest. Ve druhé části kauzy pak Sovák, Bíba a soukromý detektiv Robert Plevač plánovali získat dokonce 150 milionů.

Dále je zajímá, jak hodně nemoci omezují Sováka v běžném životě. Detektivové zároveň přiznávají, že nechali bývalého soudce během února a března tajně sledovat. Důvody v dokumentu podrobně nevysvětlují, neříkají ani, co zjistili.

Podle informací Seznam Zpráv zmapovali, že Sovák se běžně pohybuje po Praze a chodí s přáteli do restaurací na obědy. Mimochodem, podobný postup zvolili detektivové i v kauze Vladimíra Dbalého, ředitele Nemocnice na Homolce. Byl obžalovaný za tunelování nemocnice a za úplatky, avšak k soudu nechodil a omlouval to psychickými problémy. Policisté Dbalého sledovali a pak navrhli soudu, ať ho pošle na sledování na psychiatrickou kliniku. Následně vyšlo najevo, že Dbalý na tom není tak špatně, aby proces nezvládl.

I z kontextu otázek na znalce je zřejmé, že u Sováka mají vyšetřovatelé rovněž dál za to, že choroby přehrává. Už v létě totiž policisté narazili na informace, že Sovák popíjí v hospodách a přitom se zároveň kvůli zdraví omlouvá z výslechů.

Po novém znalci nyní proto chtějí, aby výsledky dvouměsíčního sledování porovnal se Sovákovým chorobopisem a řekl, jestli se Sovák během téhle doby choval jako těžce nemocný člověk.

V předchozím posudku původní znalec napsal, že Sovák chodí třikrát týdně na čištění krve dialýzou. A že nemoc ledvin mu zvyšuje obsah některých odpadních látek v těle, které pak můžou ovlivňovat soudcovo vědomí. Což byl další argument pro to, že není schopen výslechů. „Takže teď je aspoň vidět, že si nevymýšlím – jsem opravdu vážně nemocný,“ reagoval Sovák v březnu na závěry tohoto posudku.

Foto: Seznam Zprávy

„Je doktor Sovák schopen výslechu?“ ptá se policie soudního znalce z oboru interny a nefrologie, tedy experta na choroby ledvin.

Nového znalce se teď policisté ptají, zda jsou závěry ohledně odpadních látek pravdivé a jak konkrétně na člověka působí.

Celé zadání znalci směřuje k jedinému: dostat Sováka k výslechu, protože soudce se doposud s policisty odmítal bavit, a také dát Sovákovi možnost se takzvaně seznámit se spisem. To je finální procedura na konci každého vyšetřování. Obviněný má právo si pročíst, jaké důkazy proti němu vyšetřovatelé nasbírali. A poté už následuje sepsání obžaloby a hlavní líčení u soudu.

Když ale Sovák nedokáže kvůli chorobám absolvovat výslech ani prostudování spisu, nebude moci ani před soud. Policisté tak hrají o to, aby déle než dvouleté vyšetřování nepřišlo vniveč. Jsou sice přesvědčeni, že mají dostatek důkazů o Sovákově korupčním chování. Avšak za korupčníka jej může prohlásit jen soud.

A je stále možné, že Sovák se opravdu kvůli zdraví soudu vyhne.

Sovák je od roku 2020 obviněný ze tří trestných činů – dvou úplatkářských a jednoho, který se týká zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Doporučované