Hlavní obsah

„Aby měly děti co jíst.“ Hejtman z ANO podle obžaloby předal úplatky za 790 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Hejtman Jan Krkoška převzal funkci loni v červnu, ve čtvrtek mu začne soud.

Reklama

aktualizováno •

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška se podle obžaloby před lety podílel na uplácení lékařů. Šlo o to, aby předepisovali léky od firmy, kde tehdy nynější přední politik hnutí ANO pracoval. Žalobce pro něho chce podmínku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoli hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška bagatelizuje své činy, kvůli nimž ve čtvrtek předstoupí před Obvodní soud v Praze 2, obžaloba líčí jeho činy jinak.

Politik hnutí ANO, který loni vystřídal Babišem nechtěného Ivo Vondráka, řekl novinářům Deníku.cz , kteří na jeho případ upozornili, že jde o starou kauzu a může se stát každému, kdo je někde zaměstnán.

Podle žalobců se však od června 2009 do února 2012 podílel, a to vědomě, na předání úplatků lékařům. Celkem šlo o korupci ve výši 790 600 korun, přičemž vedle peněz předával obžalovaný a další pracovníci farmaceutické firmy také TESCO poukázky. Dalším se nabíjely CCS karty na pohonné hmoty, platily se zahraniční zájezdy nebo víkendové pobyty.

Krkoška je pak obžalovaný z účasti na organizované zločinecké skupině. „Je zřejmé, že i obviněný Jan Krkoška o pravém důvodu odměňování lékařů věděl a že se této protiprávní činnosti vědomě účastnil,“ napsal státní zástupce do obžaloby, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Perfektní“ spolupráce korumpovaných

Hnutí ANO v prvních reakcích uvedlo, že není důvod, aby Jan Krkoška okamžitě rezignoval. Hejtmanem se přitom stal loni v červnu, kdy už byl policií v souvislosti se systematickým uplácením prověřován.

O trestné činnosti předního funkcionáře Babišova hnutí vypovídají nejen obvinění, kteří s policisty spolupracují. Z obžaloby plyne, že dalším důkazem je také e-mailová komunikace, kterou mají vyšetřovatelé k dispozici.

V jednom takovém mailu další obviněný Krkoškovi v listopadu 2009 psal, že při půldenním setkání předají „motivační Tesco, cash“. V prosinci 2010 mu pak stejný obviněný psal, že zásilky se podařilo předat v pořádku a „lékaři spolupracují perfektně“.

Uplácel, aby bylo co jíst

Při výslechu na policii Krkoška předání peněz upláceným lékařům nepopřel.

Bránil se však tím, že se chtěl ve farmaceutické firmě vzdělávat, zvýšit si prestiž a vydělat nějakou odměnu, aby jeho děti měly co jíst.

„Je otcem dvou dětí a jeho primárním cílem bylo vzdělávat se, jednak prestiž a jednak vydělat nějakou odměnu, aby děti měly co jíst,“ citovala obžaloba z výslechu Krkošky na policii.

„V té době nic neznal, neviděl a netušil, že se dělo něco nezákonného. Zpětně když si dnes čte spisy a vidí, k čemu docházelo, tak mu moc do zpěvu není,“ popisuje dále obžaloba.

Při něm promluvil také o svých tehdejších příjmech. Řekl, že pobíral plat 50 tisíc hrubého, měl k dispozici služební automobil, mobilní telefon a notebook.

Současnému hejtmanovi nyní podle trestních sazeb zákoníku hrozí od dvou do deseti let vězení. Státní zástupce mu ale navrhuje v obžalobě podmínku na tři a čtvrt roku.

Doplnili jsme další informace z obžaloby na Jana Krkošku.

Reklama

Doporučované