Hlavní obsah

Hejtman ANO v podezření. „U nás se korupce nemilosrdně trestá,“ tvrdí Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský hejtman za ANO je obžalován z uplácení lékařů. Podle hnutí to ale zatím není důvod, aby odstoupil. Počkat chtějí na verdikt soudu. Předseda Babiš ale řekl, že případná korupce se v ANO „nemilosrdně trestá“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) je podle webu Deník.cz obžalován z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem.

Jak uvedl pro Seznam Zprávy Karel Havlíček (ANO), hejtman mu o nadcházejícím soudu řekl před třemi týdny. A není zatím důvod, aby kvůli tomu hejtman nyní skládal funkci.

„Informoval, že v kauze, v níž byl obviněn jeho zaměstnavatel, rozšířili obvinění na všechny zaměstnance. Údajně jsou v tom obviněny desítky lidí. Sám je překvapen, že je mezi nimi,“ uvedl Havlíček.

Jedná se o 12 let starý případ. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

„Stalo se to v době před tím, kdy nebyl v politice. Počkáme na čtvrteční rozhodnutí a potom se jasně vyjádříme. Není odsouzen, tak musí mít právo se obhajovat,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Předseda Andrej Babiš případ komentoval později odpoledne. Na otázku, zda hejtman odstoupí, pakliže bude uznán vinným - byť zatím nepravomocně - ale jasnou odpověď nedal.

„My jsme standardní hnutí, máme orgány, je tam místní organizace, krajská organizace, normální mechanismus, máme kontrolní komisi a orgány, jako každá jiná strana,“ uvedl.

Ujistil ale, že věc hnutí „nenechá vyhnít“. „My jsme protikorupční hnutí, na rozdíl od jiných stran, když je tam korupce, tak to nenecháme vyhnít. U nás se korupce nemilosrdně trestá,“ prohlásil. A dodal, že personální problémy jsou chybou krajských organizací, které si nábor členů neohlídaly.

Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Je obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, kde je sazba dva až deset let.

Seznam Zprávy oslovily hejtmana Moravskoslezského kraje Krkošku s žádostí o reakci.

„Na doporučení svého právního zástupce se do čtvrtka k této věci nebudu vyjadřovat. Nechci svými komentáři narušovat průběh soudního procesu ani ovlivňovat mínění veřejnosti. Soudu se osobně zúčastním, věřím ve spravedlivý proces.
To je vše, co vám v tuto chvíli řeknu, děkuji za pochopení,“ uvedl hejtman ve vyjádření.

Na doporučení svého právního zástupce se do čtvrtka k této věci nebudu vyjadřovat.
Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje

Podle Deníku se žaloba týká korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceutických společností. Doktoři podle policistů přijímali úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky za zhruba 12 milionů korun. Formy úplatků byly různé, od peněz v hotovosti, zájezdů či věcných darů až po pobyty na jachtách a podobně. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů.

Na „motivování“ lékařů se podle obžaloby podílel i Krkoška. Hejtman pro web nechtěl žalobu komentovat. „Je to věc, která je 12 let stará. A může se stát každému člověku, který je někde zaměstnaný,“ uvedl.

Krkoška je od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. Už v prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Ivo Vondráka (zvolen za ANO).

Reklama

Doporučované