Hlavní obsah

Babiš se bude zpovídat poslancům ze svých složek. „Směšné,“ míní Schillerová

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda ANO Andrej Babiš.

Reklama

Poslanci se v úterý odpoledne sejdou na další mimořádné schůzi. Ta tentokrát není svolána z podnětu opozičních stran, ale mimořádně ze strany koalice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sněmovní schůze s programem „bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“ začne v úterý v 15 hodin a koaliční představitelé na ní chtějí tepat šéfa ANO Andreje Babiše za jeho uniklý mail, ve kterém úkoloval kolegy, aby mu sehnali osobní informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Mimořádnou schůzi však ke svým projevům chtějí využít i představitelé opozičního ANO. Ti budou chtít pokračovat v tom, co dělají před téměř každým zasedáním Poslanecké sněmovny – šít do vlády.

Schillerová: Rizikem je vláda

Předsedkyně klubu Alena Schillerová Seznam Zprávám řekla, že hájit Babiše, kvůli němuž je schůze svolaná, není třeba. „Každý soudný člověk chápe, že označovat ho za bezpečnostní riziko je naprosto hloupé a směšné. Spíše se chystáme vládě připomenout, co všechno nezvládá, jak zhoršuje lidem životy a že sama je pro tuhle zemi velkým rizikem,“ uvedla Schillerová.

Zjednodušeně řečeno – opozice bude pokračovat v tom, co dělá celé uplynulé měsíce. Představitelé ANO s přednostním právem, ale i řadoví poslanci využívají ke kritice vlády většinu schůzí. Zejména před jejich začátkem při schvalování programu, kdy na program navrhují nové a nové body, při jejichž zdůvodňování vládu kritizují.

Příběh Babišova e-mailu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poptával citlivé informace ohledně ministra zahraničí Jana Lipavského. E-mail, ve kterém se Babiš zajímá o detaily z ministrova života, ale poslal na špatnou adresu.

S písemnými přihláškami do diskuze je zatím na webu Sněmovny přihlášeno 13 poslanců, z toho 10 opozičních z tábora ANO. Další pak budou vystupovat s neomezeným přednostním právem. Seznam Zprávy se pokusily některé z přihlášených poslanců oslovit s dotazem, čemu se chtějí při projednávání bodu o Andreji Babišovi věnovat.

„Proč bych vám to měl říkat. To je moje věc,“ reagoval pražský poslanec a novopečený člen hnutí Patrik Nacher.

Stínový ministr práce Aleš Juchelka byl sdílnější. Dodal, že projev ještě připravený nemá, protože před ním je přihlášeno tolik lidí a nechce, aby je případně opakoval.

„Rád bych reagoval zejména v rámci faktických poznámek, jestli koalice nechá otevřít rozpravu. A pokud se na mě dostane, rád bych vládě připomenul, že by se měla přestat chovat infantilně a nedělat hysterické řešení. Jako třeba tuto schůzi kvůli jednomu špatně poslanému mailu pana Babiše,“ řekl Juchelka.

„Kompro? Běžná rešerše“

Na schůzi se připravuje i její hlavní aktér Andrej Babiš. Na dotaz Seznam Zpráv sice nereagoval, na svých sociálních sítích ale zveřejnil video pro fanoušky, ve kterém se obhajuje.

„Zítra ve Sněmovně uvidíte komedii. Pětikoalice zítra zablokuje Sněmovnu a budou vám vyprávět, jaké je Babiš zlo a bezpečnostní riziko. Místo drahoty, cen energií a bydlení pro mladé budeme řešit soukromý mail, který jsem omylem poslal nějakému aktivistovi, který s tím hned běžel do médií,“ řekl Babiš ve videu. Dodal, že informace, které o ministru Lipavském chtěl od kolegů zjistit, nebylo takzvané kompro, ale běžná rešerše.

Politické reakce na Babišův e-mail

Zatímco spolustraníci se svého předsedy zastávají, koaliční politici ho označují za hrozbu.

Babiš sháněl podklady na ministra Lipavského před dvěma týdny, kdy chtěl nejspíš reagovat na Lipavského prohlášení o tom, že Babiš je bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku.

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ rozkázal v e-mailu, který poslal v neděli okolo 16. hodiny Babiš.

Součástí e-mailu byl požadavek na Lipavského životopis, odkazy na mediální články nebo zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ poptával Babiš informace od svého poradce Jana Rovenského. E-mail však omylem poslal ekologickému aktivistovi Janu Rovenskému. Ten zprávu ukázal serveru Novinky.cz.

Představitelé hnutí ANO se svého předsedy okamžitě zastali. Naopak političtí oponenti jeho chování označili za „estébácké praktiky.“ „Starého psa novým kouskům nenaučíš. Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody,“ řekl k tomu třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reklama

Doporučované