Hlavní obsah

„Složka“ na Lipavského? ANO Babiše hájí, Schillerová kritizuje novináře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Zatahovat děti a manželky do politického boje je nechutné, uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Členové hnutí ANO naopak předsedu hájí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politici vládní koalice se ohradili proti způsobu, jakým šéf opozičního ANO Andrej Babiš sháněl materiály na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Označují je za „estébácké praktiky“.

Jak informoval server Novinky, Babiš u svých spolupracovníků sháněl „složku“ na ministra Lipavského, včetně informací o jeho rodině. Ministra zahraničí označil vulgárně za „zm*da“. E-mail ovšem poslal na jinou adresu, než chtěl.

Představitelé hnutí ANO svého šéfa hájí - zjišťoval prý pouze informace, které potřeboval na vystoupení ve Sněmovně. Šéfku klubu Alenu Schillerovou více „děsí“, že média konverzaci zveřejnila.

Za nechutnou označil Babišovu konverzaci šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. „Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje. Piráti to vždycky odsuzovali. Že se toho dopustí exagent StB ale není překvapivé. Tak si na to Andreji Babiši vzpomeňte, až se zas budete stavět do role oběti,“ uvedl Bartoš.

Také předseda STAN Vít Rakušan ve svém vyjádření narážel na Babišovu minulost. „Starého psa novým kouskům nenaučíš. Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody.“

„Andrej Babiš často mluví o mafiánských praktikách. To hlavně proto, že on je v nich mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci,“ dodala šéfka sněmovna a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář zase napsal, že neváhá ministra Lipavského kritizovat, v této věci ale stojí za ním. „Tohle je odporný hnus, který o „předsedovi opozice“ říká úplně vše,“ uvedl Kolář.

„Totální hnus. Potvrzuje se, že estébák Babiš navždy zůstal estébákem,“ uvedla europoslankyně ODS Veronika Vrecionová. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský Babiše označil za „estébácký odpad“ a vyzval ho k rezignaci.

„Podklady na tohoto zm*da“

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ citoval server z mailu. Dále se Babiš dotazuje: „Má děti? Jazyky?“

Mail šéf ANO rozeslal v neděli odpoledne poté, co ho Lipavský v televizní debatě označil za bezpečnostní riziko pro Česko.

Adresátem mailu měl být zřejmě Babišův poradce Jan Rovenský. Omylem ale přišel ekologickému aktivistovi stejného jména. Ten text poskytl Novinkám – nelíbilo se mu, že Babiš se snaží do politického boje zatáhnout Lipavského rodinu.

O tom, že Andrej Babiš si na své oponenty shání kompromitující materiály, se spekulovalo již dříve. Například před parlamentními volbami dostali podle serveru Neovlivní lidé kolem Babiše zadání „najít něco na Rakušana“.

„Nejedná se o žádné o kompro, jak se mi snažíte podsunout. Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ vysvětloval pro Novinky celou věc Babiš.

Seznam Zprávy oslovily s žádostí o reakci také představitele hnutí ANO. „V článku je vysvětleno, že pan Babiš se chce zeptat v rámci rozpravy ve Sněmovně, zda by své děti poslal bojovat, tak je pochopitelné, že se svého týmu zeptá, jestli vůbec nějaké má,“ zopakovala Babišovo vysvětlení poslankyně Klára Dostálová.

Podle ní nejde o vytváření žádných materiálů na politického oponenta. „Proč podsouváte vytváření nějakých složek? Že si někdo zjištuje informace, které využije ve Sněmovně, to přeci není vyváření složek,“ dodala Dostálová, která je za ANO jednička na kandidátce do evropských voleb.

Předsedkyni poslaneckého klubu Alenu Schillerovou více než činy jejího stranického šéfa trápí, že média konverzaci zveřejnila.

„Pokud cílem bylo reagovat ve Sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM a pan Babiš se chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci,“ uvedla pro SZ Schillerová.

Také stínový premiér ANO Karel Havlíček kritizoval zejména to, že někdo zveřejňuje soukromou poštu, která mu není určena. Ohradil se proti zatahování rodin do politiky, ale zároveň podotkl, že když šlo o Babišovu rodinu, zastání předseda ANO nenašel.

„Osobně jsem proti tomu jakkoliv zatahovat rodinné příslušníky do našich bojů, ale pokud Babišova nemocného syna vláčeli novináři po všech štacích, nevšimnul jsem si, že by se ho naši političtí oponenti zastali. Dotaz na rodinu, pokud vím, byl jasně vysvětlen, navíc to není nic tajného.“

Reklama

Doporučované